Vogue brukte mindreårig modell i helsekampanje

Vogue ville bruke friske, sunne modeller over 16 år i en kampanje for å ta opp kampen mot usunne kroppsidealer. Det ble for vanskelig for magasinet, som nå ber om unnskyldning for at den ene modellen var 15 år gammel.

Det begynte i mars, da det prestisjetunge motemagasinet annonserte at de ville innføre seks nye regler som alle Vogues 19 redaktører hadde blitt enige om i de kommende bildeseriene. Reglene skulle sørge for at Vogue tok avstand fra sykelig tynne modeller, spiseforstyrrelser og mindreårige jenter i modelljobben, skrev magasinet selv.

Dette er de seks punktene (noe forkortet):

  • Vogue skal ikke jobbe med modeller under 16, eller modeller som kan ha spiseforstyrrelser. Vogue skal bruke modeller som er friske og har et sunt kroppsideal.
  • Vogue skal selv spørre agentene om å ikke sende mindreårige modeller, og be om legitimasjon på casting.
  • Vogue skal oppmuntre designere til å ikke lage prøveklær i urealistisk små størrelser.
  • Vogue skal hjelpe til med å støtte mentorprogrammer hvor eldre og er erfarne modeller kan guide yngre modeller som er nye i bransjen.
  • Vogue skal oppfordre produsenter til å skape sunne forhold bak scenen, inkludert sunne matvalg og respekt for privatliv.
  • Vogue skal være ambassadører for en sunt kroppsbilde.

Det tok imidlertid ikke lang tid for Vogue Kina hadde brutt regel nummer én. Motenettstedet Fashioniasta har fulgt modellene med lupe siden kampanjen ble lansert, og avslørte nylig at Vogue Kina brukte amerikanske Ondria Hardin i en bildeserie. Hun fylte 15 i år.

Beklager seg

Og regler er regler, særlig når man har laget dem selv. Derfor ber Vogue Kina om unnskyldning og innrømmer samtidig at Ondria Hardin var mindreårig da bildene gikk i trykken, skriver Huffington Post.

- Vi er veldig lei for dette, det skjedde uten at vi visste om det. Det kommer ikke til å skje igjen, forsikrer sjefsredaktør Angelica Chung.

Forlagssjef i Condé Nast International Jonathan Newhouse unnskylder også modellbruken.

- Vi tar kampanjen veldig seriøst, og vi skal gjennomføre den. Jeg er lei for feilen som skjedde i Kina og vi vil gjøre alt vi kan for å unngå fremtidige feil, sier han.

Erfaren modell

Hardin har lengre fartstid enn de fleste på sin alder i bransjen og fikk oppmerksomhet da hun som 14-åring gikk på catwalken for Marc Jacobs i februar 2012. Hun har også gått flere andre store show, og ikke minst landet hun en prestisjetung Prada-kampanje da hun var 13 år gammel. I Prada-kampanjen poserer hun i genser og truse på en sofa, mens hun i Vogue har på seg en rød pels og kjole. Det er heller ikke første gang Hardin poserer for et motemagasin. Tidligere har hun fått jobber for både Vogue Girl, Marie Claire Italia, Russh og Interview.

Modellmamma i Team Models Eivor Øvrebø mener modellbyråene, magasinene og catwalkshow-produsentene må vurdere hver enkelt jente for å være sikre på at de er klare for å jobbe.

- Det er helt individuelt hvor voksen en 16-åring er. Mens noen er klare for den tøffe modellbransjen, er det mange som ikke er det i det hele tatt. 14 år synes jeg uansett er i yngste laget, særlig for et magasin som Vogue, sier Øvrebø og fortsetter:

- Jeg forstår ikke hvorfor Vogue eller noen andre av de store motehusene vil kle opp 14 år gamle jenter i klær men en prislapp og en stil som ikke har noe å gjøre på så unge jenter. Det gir liksom ikke mening.

Nils Bjåland

- Gir ikke mening

Hun jobber selv med modeller helt ned i 14-årsalderen, men lar dem ikke slippe til i arbeidslivet. Derimot får de lov til å gjøre testfotograferinger og øve på modellyrket.

- Hva er forskjellen?

- De får ikke lov til å jobbe, og de er skjermet fra den tøffe delen av modellhverdagen som kommer når man begynner å jobbe, spesielt som catwalkmodeller rundt om i verden.

Hun mener catwalk-bransjen er den aller tøffeste delen av modellyrket, og legger til at de fleste store moteukene har 16-årsgrense. Likevel kan foreldrene til yngre modeller gi sin tillatelse til at de får lov til å jobbe.

- Under moteukene er det casting, prøving av klær og show på samme dag, flere dager på rad over flere uker. Det er ganske tøft å klare seg gjennom en sånn runde, og det er langt fra alle unge jenter som er rustet til det, sier hun.

Hve mener du om bruk av mindreåringe modeller? Diskuter i kommentarfeltet under!

Hvordan var din opplevelse i dag?