Vil slutte å anbefale angoraplagg
Den rystende videoen av angorakaniner som får pelsen revet av mens de er i live, skaper ringvirkninger i motebransjen. Nå vil flere norske motemagasiner slutte å anbefale angoraprodukter.
- Vi er forferdet og rystet over den brutale behandlingen av angorakaninene i Kina. Vi tar sterk avstand fra dyremishandling i Det Nye, og er blant annet imot bruk av pels. Vi kommer heller ikke til å vise angoraplagg i Det Nye lenger, med mindre designerne og kjedebutikkene kan bevise at deres angoraull er hentet inn på en human måte, skriver Rubi Sørvik, moteansvarlig i Det Nye i en e-post til minMote.
Torsdag fortalte minMote om den rystende PETA-videoen som viser hvordan pelsen på angorakaniner i Asia blir brutalt plukket av mens dyrene hyler og skriker av smerte. Flere aktører i norsk motebransje reagerte kraftig på de sterke bildene.
– Jeg tror det er viktig å poengtere at videoen viser en veldig inhuman og brutal måte å drive angorafarming på, sa Frode Grønvold, daglig leder i det norske merket FWSS til minMote torsdag.
FWSS står blant annet bak de svært populære angoraluene som både kjendiser og forbrukere i Norge og internasjonalt har kledd seg i de senere årene.
- Må ta avstand
Informasjonsansvarlig i Dyrevernalliansen, Karen Frivik, fortalte minMote torsdag at organisasjonen oppfordrer forbrukere til å la være å kjøpe all type angoraull.
Fredag tar flere motemagasiner til orde for å slutte å anbefale produkter som inneholder angoraull.
Heller ikke StyleMag ønsker å vise frem angoraprodukter i sitt magasin.
- Dette er rett og slett skremmende. Vi spiller på dyrenes lag, og StyleMag tar avstand fra angora i likhet med pels, skriver StyleMag-redaktør Celine I. Aagaard på en sms til minMote.
Det svenske motehuset Acne Studios valgte fredag å trekke tilbake fire angoraullplagg fra alle sine butikker. Saken kan du lese her.
Laila Madsø, redaktør i magasinet Henne, sier at de ikke vil vise angoraull etter avsløringene denne uken.
- Dette er noe mange ikke har vært klar over, men det er bra at det kommer frem i lyset. Hvis det er slik at angorakaniner lever under like grusomme forhold som pelsdyr i oppdrettsnæringen, må vi ta avstand fra dette. Vi har deadline for et nytt nummer i dag og vi må prøve å luke ut angoraproduktene, sier Madsø, og legger til:
- Dette er ikke noe å lure på. Angora er et flott materiale, men man må bidra til at slike ting tar slutt. Henne kommer ikke til å vise angoraprodukter mer, sier hun.
Strenge retningslinjer
Mange aktører i den norske motebransjen har signert under et opprop kalt Mote mot Pels, hvor man forplikter seg til ikke å anbefale plagg og tilbehør laget av pels fra oppdrettsdyr.
90 prosent av all angoraullproduksjon foregår i Kina, ifølge FAO, som er FNs mat- og landbruksorganisasjon. Oppdrett av angorakaninen skjer i større fabrikkanlegg. Dessuten er det svært utbredt for private bønder å drive med oppdrett av kaninrasen i Kina, noe som ifølge FAO er svært arbeidskrevende. Kaninene er avlet i et bur med et nettinggulv, konstruert for at dyret ikke skal skade pelsen sin.
Mens kaninene i videoen blir utsatt for en pelshøstingsmetode der pelsen blir «plukket» av, bruker FWSS metoden «shearing» som ifølge Grønvold i FWSS er anbefalt av FN . Det innebærer at kaninens pels blir klippet og barbert, og at ikke all pelsen fjernes. Også andre aktører som H&M og Varner-gruppen har uttrykt et tydelig standpunkt mot at dyrenes pels blir plukket av, og har strenge retningslinjer for sine leverandører av angoraull.
- Kommer til å styre unna angoraprodukter
I en rapport om kaninskinn og -pels til tekstilbruk skrevet av FAO står det at metoden der pelsen blir revet av dyret gir de lengste angorafibrene – noe som i størst grad benyttes på de mer eksklusive angoraplaggene, såkalte «high fashion garment». Metoden er derimot ikke anbefalt: Ifølge organisasjonen kan angorakaninene komme i en sjokktilstand hvis pelsen blir plukket av på denne måten.
Sonia Huanca Vold, leder for minMote, sier at VGs motesider har klare retningslinjer for hvordan pelsprodukter blir omtalt.
- I likhet med flertallet av norske motemagasiner unngår minMote å anbefale pelsprodukter i shoppingguider. Vi kommer også til å styre unna angoraprodukter fremover. Dette er ikke noe vi kan anbefale leserne våre å kjøpe, sier minMote-leder Sonia Huanca Vold.
Les minMote-lederens kommentar om pelsindustrien:- Jeg har døde dyr i skapet
minMote sensurerer ikke det som rører seg på og utenfor catwalk-visningene, og Vold er opptatt av å vise dagens bransje slik den er.
- Vi pynter ikke på virkeligheten, men det er vår oppgave å være kritiske og ta samfunnsansvar. Jeg synes det er svært positivt at norske motemagasiner tar et standpunkt og bruker den makten de har for å bedre forholdene i moteindustrien, sier Vold.
Klesbransjen og retningslinjer
Torsdag kunne minMote fortelle at flere aktører i skandinavisk klesbransje har retningslinjer som omhandler bruk av angoraull.
Den verdensomspennende kleskjeden H&M tillater ikke bruk av plukkemetoden under noen omstendigheter, og krever at dyrene skal ha et godt levemiljø med krav til næring, helse, mat og vann. Varner-gruppen, som blant annet eier Dressmann og Bik Bok, forteller at de jobber kontinuerlig med å følge opp sine leverandører. FWSS følger FNs anbefaling for hvilken metode som blir brukt for å hente inn angorapelsen, i tillegg til å avlegge jevnlige besøk hos leverandørene. Disse må også skrive under på kontrakter som forplikter dem til å følge klesmerkets egne retningslinjer.
KK-redaktør Gjyti Helen Werp sier kvinnemagasinet vil være spesielt oppmerksomme på angoraull i tiden fremover.
- Dette er en rystende sak, og vi tar selvsagt sterk avstand fra uetiske fangstmetoder og dyremishandling. KK har en klar pelspolicy, som for øvrig har blitt vurdert og anerkjent av Miljødepartementet og Dyrevernalliansen. Heretter vil vi være spesielt oppmerksomme på bruken av angoraull, skrivre Werp i en sms til minMote.
minMote har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med redaktør og redaksjonssjef i motemagasinene Elle og Costume, men har ikke lykkes med å få svar på om denne ukens avsløring vil endre deres retningslinjer. Elle er med på oppropet Mote mot Pels.
NB: sterke bilder: