- Har makt til å gjøre kroppspresset mindre

Som kvinner i rampelyset er Tone Damli (24), Guri Solberg (36) og treningsdronning Lene Alexandra (31) rollemodeller men også utsatt for kroppspress. Nå hyller de både sine egne og andres kvinnekropper.

Blant de over hundre billedbidragene som har kommet inn til VG og minMote etter oppfordring om å stå opp mot kroppshysteriet, er en rekke kjente ansikter.

– VG, bloggere, kjendisdamer og andre kvinner – vi har alle makt til å gjøre kroppspresset for unge mennesker mindre, sier TV 2-programleder Solberg til minMote.

Tidligere deltagere i «Top Model» på TV3, Eirin Hagstrøm (20) er en av de profilerte kvinnene som har sendt inn bilde av seg selv.

– Her er jeg! Min sunne, flotte og sterke kropp og slik skal jeg bevare den, sier hun til minMote.

Forrige uke fortalte modellen VG og minMote at hun møtte veggen og raste i vekt etter at hun ble kalt «FHM»-chubby på TV. I en periode var hun sykelig opptatt av kosthold og trening. For å bli helt bra igjen måtte hun ta en pause fra å lese mote- og helserelaterte blogger, ettersom de påvirket henne i feil retning.

– I og med at jeg selv har vært så sterkt utsatt for kroppspress, ligger det alltid i bakhodet mitt at jeg er et forbilde, sier Eirin, som mener kjendiskvinner må ta ekstra ansvar for holdningene de fremmer.

Les minMote-Sonias kommentar: - Vær glad i den kroppen du har

– Ikke alltid enkelt

– Det er ikke alltid så enkelt å være en person mange følger med på, og som alle andre feiler også forbilder. Men det er veldig viktig å tenke ekstra godt over hvordan man fremstiller ting og ikke minst hvordan det kan oppfattes av andre, sier hun.

Flere av kjendisene valgte å bruke

Instagram-kontoene sine til å dele «hjertebilder». Blant dem artist og «Idol»-aktuelle Tone Damli og programleder og yogaentusiast Vibeke Klemetsen.

Sistnevnte la ut et bilde av seg selv med teksten «Din kropp er ditt tempel». Klemetsen har også en blogg.

– Jeg prøver å være veldig bevisst på at jeg er et forbilde for mange, både som kjendis og yogainstruktør. Derfor er det viktig at jeg deler et bilde av meg selv som er både sunt og virkelighetsnært.

Som blogger er det klart man må tenke over hva slags holdninger til kropp og mat man signaliserer, sier trebarnsmoren som via datteren Sophies (13) medievaner registrerer et stadig mer ekstremt kroppsfokus

– At man har god helse og er komfortabel med seg selv er utrolig viktig, men jeg synes det er helt ille at vi har så stort fokus på kropp og utseende, mener

Klemetsen.

– Vær raus!

Guri Solberg har sendt bilde av seg selv fra stranden i Mexico, hvor hun for tiden er på juleferie.

–Jeg er voksen og burde visst bedre, men må stadig vekk dytte bort tanker om at jeg er for feit. Derfor sier jeg til andre, og til meg selv: slapp av, vær raus, forklarer Solberg.

Hun får støtte av Lene Alexandra Øien, som de siste årene har gått fra å være glamourmodell til utdannet personlig trener og mental trener.

– Jeg har selv slitt med lav selvtillit, men bygget den opp ved å utfordre min komfortsone og oppleve mestring med blant annet konkurranser og styrketrening. Det handler om å tørre å være seg selv og ikke la seg styre av alle andre rundt deg, oppfordrer Lene Alexandra, som la ved denne teksten til sitt bikinibilde:

«Jeg elsker kroppen min! Ja til Frihet! frihet til å være seg sjæl og elske sin kropp. Vi er alle unike og spesielle på hver vår måte.»

Smykkedesigner Camilla Prytz har også tatt utfordringen, og ser med stor begeistring at så mange ulike kvinner har sendt inn bilde.

– Slanking og sunnhetshysteri er ikke noe nytt fenomen, men antageligvis er det verre for dem som vokser opp nå enn noensinne. Derfor ville jeg være med på å vise at det er greit å ikke være sylslank og perfekt, men en helt vanlig kvinne, sier Prytz.

DETTE ER SAKEN:

** Siden 14. desember har minMote og VG publisert en artikkelserie med fokus på en økning av spiseforstyrrelsen ortoreksi – en sykelig trang til å være sunn. Flere eksperter mener dette må sees i sammenheng med noen av landets fremste bloggeres ekstreme sunnhetsfokus via innlegg om kosthold og trening.

** «Man kan selvsagt ikke legge all skyld på motebloggerne, men jeg er helt overbevist om at de er en medvirkende årsak til at flere og flere måler suksess i hvor stor kontroll de har på mat og trening», har ernæringsfysiolog Tine Sundfør uttalt til minMote.

** Tidligere «Top Model»-deltager Eirin Hagstrøm har fortalt at hun en periode ble sykelig opptatt av kosthold og trening etter at hun fikk vektkommentarer på TV, og at hun til slutt måtte slutte å lese blogger for å bli bedre.

** Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen har varslet at hun vil kalle noen av bloggerne inn på teppet, for å skaffe kunnskap om kroppspress og usunne idealer.

** 15. desember oppfordret minMote-leder Sonia Huanca Vold leserne til å sende inn sine bilder for å vise at de er glad i den kroppen de har.

Hvordan var din opplevelse i dag?