Nyheter

Designerne Dolce & Gabbana svarer på rasismebeskyldningene

Den italienske designerduoen Dolce & Gabbana svarer på rasismeanklagene og sier at de afrikansk-inspirerte «Blackamoors» -figurene ikke kan regnes som rasistiske.

Astrid-Helen Holm
Publisert:

Den italienske designerduoen Dolce & Gabbana svarer på rasismeanklagene og sier at de afrikansk-inspirerte «Blackamoors» -figurene ikke kan regnes som rasistiske.

Dolce & Gabbana fikk massiv kritikk fra internasjonal motepresse da de sendte hvite modeller ned catwalken med såkalte «Blackamoors»-figurer i ørene og som trykk på ulike plagg under sin vår-/sommerkolleksjon 2013. Figurene, er blitt oppfattet som rasistiske, og utenlandske medier har stilt spørsmål ved tanken bak denne gesten.

The Guardian reagerte også på at det heller ikke var en eneste svart modell i Dolce & Gabbanas visning. Nå svarer de italienske designerne på kritikken, melder motenettstedet Fashionista.

Gjennom en artikkel på designernes nettside, forklarer de den kulturelle og historiske konteksten figurene er en del av. Med dette ønsker de å avskrive rasisme-anklagene.

LES OGSÅ: Denne modellen ble gjort fyldigere

Dolce & Gabbana forklarer at uttrykket «maurere» eller «Moors» ikke har noen etnisk betydning, og viser bilder på nettsiden sin av lignende figurer med lys hudfarge. Enkelte av modellene på catwalken hadde også figurer med annen etnisk bakgrunn trykket på plaggene de bar under den omdiskuterte visningen.

Leder ved Antirasistisk-senter, Kari Helene Partapuoli, mener Dolce & Gabbanas kolleksjon har referanser til et mangfold av forskjellige uttrykk. Hun mener det er bra at Dolce & Gabbana forklarer hva slags referanser de henviser til.

Partapuoli mener motehuset må også akseptere at de afrikanske hodene som er brukt lett kan gi assosiasjoner til blant annet Aunt Jamima-karakteren og den tidlige amerikanske tradisjonen med å fremstille svarte på en latterlig måte.

– Designere bør som alle andre være bevisste på å ikke gjenskape negative og forenklede etniske stereotypier. Dette er et ansvar vi alle har. Dolce & Gabbanas siste kolleksjon er ikke på noen måte ensidig negativ i så måte, selv om det er forståelig at de svarte ansiktene har skapt reaksjoner, sier Partapuoli til minMote.

LES OGSÅ: Adidas trekker sko etter rasismeanklager

LES OGSÅ: Denne modellen regnes som plus-size - det er helt idiotisk

Publisert:

Finn mer innhold om:

  1. Trender
  2. Milano Fashion Week
  3. Rasisme
  4. D&G

Relaterte artikler

NYHETER

Stjernedesignerne Dolce & Gabbana anklages for rasisme med ny kolleksjon

NYHETER

Spansk motehus anklaget for rasisme

NYHETER

Designer protesterte mot bruk av etniske referanser i kleskolleksjoner

NYHETER

Kim Kardashian West slettet Insta-reklame for kontroversielt luksusmerke

NYHETER

Prada får heftig rasisme-kritikk

NYHETER

Dolce & Gabbana selger «slavesandaler» i nettbutikken

NYHETER

Dolce & Gabbana lanserer kolleksjon med hijab