Norske Kaia kapret jobb i «motebransjens Tinder»

Swipecast

Den hypes som Tinder for modellbransjen - og bak appen som matcher modeller og motebransjeaktører står blant annet Oslo-jenta Kaia Kongsli (26).

Line Blokhus
Publisert:
Swipecast

Kaia Kongsli. Foto: Privat

Swipecast

Foto: Swipecast (Innhentet tillatelse)

Kongsli er blant de første ansatt i Swipecast, et New York-basert techselskap. De lanserte nettopp en iPhone-app med samme navn, som setter modeller i kontakt med fotografer, designere og stylister - uten et byrå som mellomledd.

Kort fortalt: Tinder eller Uber for modellbransjen.

NYHETER

Acne får kritikk for bruk av en 11-åring som modell

26-åringens rolle er hovedsakelig knyttet til selskapets interne og eksterne markedsføring. Parallelt er hun involvert i prosesser knyttet til design, produktutvikling og innsalg.

– Som i alle andre «startups» får man muligheten til å ha mange forskjellige roller når man kommer inn så tidlig, sier Kongsli til MinMote.

Kongsli har hverken bakgrunn i tech- eller modellbransjen, men har en imponerende CV fra Universitetet i Edinburgh og Parsons The New School i New York - i tillegg til at hun har arbeidet for det norske moteagenturet Blender Agency, Mary-Kate og Ashley Olsons merke The Row og den svenske motebloggeren Elin Kling.

Agnes
NYHETER

Agnes (19) slår tilbake mot modellbransjen: - Får ikke jobb fordi jeg er «tjukk»

ALLSIDIG: Kaia Kongsli har ikke bakgrunn i tech- eller modellbranjen, men jobber nå med begge deler. Foto: Privat

– Jeg tror allsidighet er noe vi er flinke til i Norge. Man må liksom klare å fiske fisken og sløye den - ikke bare spise den. Med andre ord er vi norske jenter ikke så redde for å brette opp ermene, det er en herlig kontrast til alle de «perfekte» amerikanske jentene, sier Kongsli.

Vil viske ut normene

Appen har fått omtale i blant annet Forbes, Vogue, og Harpers Bazaar siden lansering i begynnelsen av august. Flere har beskrevet applikasjonen som Uber eller Tinder for modeller - og det er blitt diskutert om applikasjoner som Swipecast vil kunne endre modellverdenen.

NYHETER

Modell med Downs syndrom på catwalken under New York Fashion Week

Kongsli forklarer at Swipecasts visjon er å demokratisere moteverdenen - noe de vil gjøre ved å gi modeller flere muligheter til å jobbe med spennende klienter, og omvendt.

Det å booke modeller gjennom byråer er dessuten kostbart. De tradisjonelle modellbyråene tar opp mot 40 prosent av modellenes honorarer, mens applikasjonen krever ti prosent.

Artikkelen fortsetter under bildet.

UTEN MELLOMLEDD: I applikasjonen kan klienter booke modeller, og modeller kan komme i kontakt med fotografer, designere, stylister og andre aktører i bransjen. Foto: Swipecast (innhentet tillatelse)

Swipecast er laget for alle aktører som på ulike vis er involvert i moteverdenen, og appen er tilgjengelig for nedlastning over hele verden.

– Hvis du er vant til å jobbe bra i Norge, men alltid har drømt om å jobbe i utlandet, kan det plutselig bli litt morsommere å dra på ferie til byer som London, Tokyo og New York, for du kan swipe gjennom portfolioen til andre folk i bransjen du kanskje ikke visste om, sende meldinger til dem du vil jobbe med og forhåpentligvis resulterer det i at dere jobber sammen, forklarer Kongsli.

Modellene kan få flere oppdrag

Det at bransjeaktørene kan komme i kontakt på egen hånd, kan gjøre at samarbeid kan skje raskere - og oftere.

Swipecasts grunnlegger, Peter Fitzpatrick, driver selv et modellbyrå, og erkjenner til Forbes at byråer kan være ineffektive på flere områder. Fordi modellene er avhengige av at byråene setter opp avtalene, er det vanlig at modeller bare jobber et par dager i uken. I tillegg blir ofte modellene betalt flere måneder etter at oppdragene er gjennomført.

Les også: Straffbart å bruke syltynne modeller i Frankrike

Ifølge Fitzpatrick kan applikasjoner som Swipecast bidra til å endre på dette, og forhåpentligvis føre til at modellene på sikt kan tjene bedre.

Streng godkjenningsprosess

Applikasjonen har i løpet av de siste ukene blitt lastet ned av mer enn 8000 brukere, og over 4000 står på venteliste for å få profilene sine godkjent.

MASSEPRODUKSJON: Sjef for Team Models, Eivor Øvrebø, stiller seg tvilende til at apper skal gjøre byråenes jobb, og mener appene oppfordrer til masseproduksjon. Foto: Janne Møller-Hansen/VG

– Vi vil beholde kvaliteten på de mange som lager en profil, så vi har en ganske streng prosess før man er synlig på appen. Dette gjelder både klienter og modeller. Det er fordi vi vil lage et samfunn som ikke bare er trygt, men som også har de beste brukerne i bransjen, som folk ikke kan vente med å få muligheten til å jobbe med, sier Kongsli.

Modellmamma: - Tvilende

«Modellmamma» og sjef for det norske modellbyrået Team Models, Eivor Øvrebø, mener apper som Swipecast oppfordrer til masseproduksjon og bygger opp under «like»-hysteriet som nå finner sted i sosiale medier.

NYHETER

Norske Alexander (26) oppdaget på Instagram

– Jeg stiller meg litt tvilende til dette, og har en følelse av at denne «dataverdenen» vi nå lever i etter hvert vil ødelegge for seg selv. Nå er det slik at hvis en ikke har nok likes på Instagram, så kan det nesten være det samme, sier Øvrebø.

Hun mener det er mye viktig som forsvinner når det er digital popularitet som avgjør hvem som får et oppdrag.

– Det er lite som skjer her i Norge, og nå tar i tillegg bloggerne mange av jobbene. Hvor vi bærer hen er ikke godt å si, men noen mener jo at fotomodeller snart vil være overflødige. Spørsmålet er hvordan dette skal fungere i praksis - og over tid, sier hun.

Publisert: