Video av sauemishandling: Dyrebeskyttelsen advarer mot bruk av merinoull

Her blir sauene sparket og slått til blods for at kundene skal få det merinoplagget de ønsker. Vi advarer mot sterke bilder.

Thea Roll Rakeng
Publisert:

Den brutale videoen, først publisert på Dyrevernsorganisasjonen PETA sin nettside, viser opptak filmet i Australia med skjult kamera fra 19 gårdsbruk i Australia og 14 i USA. Videoen viser saueklippere som slår og sparker sauene både på hodet og på kroppen, mens de klippes. Dyrene blir slengt i bakken mens de hyler av redsel og mange får blodige sår av behandlingen, som blir sydd igjen uten bedøvelse.

- Jeg anbefaler alle å styre unna klær med merinoull, sier Linn Krogstad i Dyrebeskyttelsen til MinMote.

PETA oppfordrer også forbrukere i hele verden til å slutte å kjøpe plagg med merinoull da 80 prosent av denne ulltypen produseres i Australia.

Krogstad forteller at den sjokkerende videoen kun avslører en liten del av hva som foregår verden over.

- Forbrukerne må være klare over at de støtter den industrien de handler fra. Ofte vet man ikke hvor ullen kommer fra, og da er det er bedre å la tvilen komme dyrene til gode enn å ta sjansen, sier Krogstad og fortsetter:

- Det er med god grunn at stadig flere velger å bli vegetarianere eller veganere, da uetisk behandling av dyr forekommer i de bransjene hvor dyr brukes for å tjene penger, sier Krogstad og fortsetter:

- Selvom kun tre prosent av et plagg er laget av for eksempel angoraull, støtter du likevel næringen, sier hun og henviser til avdekkingen av angoraull som

NYHETER

viser hylende kaniner som fikk pelsen revet av mens de er i live.

UTEN BEDØVELSE: Saueklipperne får betalt pr. time og ikke pr. volum. Dette oppmuntrer dem til å jobbe raskt og uforsiktig. Sårene etter klippingen blir sydd igjen uten at sauene får smertestillende. Foto: Skjermdump fra videoen publisert av PETA og VGTV.

-Kjøp norskproduserte klær

Krogstad beskriver videoen som grotesk og synes det er synd at vi ikke har kommet lenger enn dette i 2014.

- Dyr har det samme følelsesregisteret som mennesker og sauene i videoen er skremte og redde. De føler smerte og ubehag slik som vi mennesker gjør. Det er viktig å tenke på hvem som egentlig betaler prisen for det vi kjøper, sier hun.

-Hvordan kan forbrukerne vite at ullgenseren de kjøper er trygt produsert?

TENK DEG OM TO GANGER: Linn Krogstad fra Dyrebeskyttelsen mener det er viktig å tenke på hvem som egentlig betaler prisen for det vi kjøper. Foto: Privat

- Man kan nesten aldri være sikker, men i Norge har vi en strengere dyrevelferdslovgivning sammenlignet med mange andre land. Noen land har ikke dyrevelferdslover i det hele tatt, så jeg anbefaler forbrukere å kjøpe norskproduserte plagg og garn om man absolutt må kjøpe ullprodukter, sier Krogstad og viser til Dyrevernsalliansen sin liste over ull fra sauer som ikke blir mulestet. (Mulesing er at kjøtt blir skåret fra bakbeina på dyret uten bedøvelse, for å få best mulig kvalitet på ullen uten spor av insekter og insektsegg. Journ. anm.)

Australsk ull i plaggene hos H&M

Kristin Fjeld, presseansvarlig for H&M i Norge, skriver i en e-post til MinMote at sjokkvideoen viser en behandling av dyr som er fullstendig uakseptabel for H&M.

H&M har stoppet produksjonen av angora-produkter etter avsløringen om de mishandlende kaninene ble vist i fjor.

Fjeld forteller at de fleste av H&Ms leverandører velger å kjøpe ull fra andre steder enn Australia, men at australsk ull forekommer i plaggene deres.

- Ullen som er kjøpt fra Australia må fremlegge full sporbarhet gjennom hele produksjonskjeden, korrekte dokumenter og sertifikater fra Australian Wool Tesing Authority, som beviser at mulesting ikke har vært brukt. Hvis de ikke kan fremlegge dette, kjøper vi det ikke, skriver hun.

Gigantkjedens leverandører kjøper merinoull fra blant andre Australia, Sør-Amerika, New Zealand og Sør-Afrika.

- Vi aksepterer ikke brutalt dyrehold eller mulesting under noen omstendigheter. Hennes & Mauritz krever at farmene våre leverandører kjøper fra skal være seriøse, praktisere et godt dyrehold, gjennomføre kontroller og fremlegge sporbarhet, skriver hun.

-Dere står oppført på Dyrevernsalliansen sine sider over kjeder som ikke bruker ull fra sauer som har blitt mishandlet ved mulesting. Fant dere kritikkverdige forhold i tidligere produksjoner og tok standpunktet deretter?

- Vi bruker kun ull fra humane farmer der dyrene behandles på en god måte under hårinnsamling. Alle våre leverandører og underleverandører aksepterer våre krav når de signerer våre etiske retningslinjer i forbindelse med at de inngår et samarbeid med H&M, og vi har hatt en tett dialog med PETA i mange år for å sikre at vi jobber med dyrevelferd på best mulig måte, svarer Fjeld i en e-post til MinMote og fortsetter:

- I forhold til ull fra sauer tok vi tidligere i år initiativ til et prosjekt sammen med den internasjonale tekstilorganisasjonen Textil Exchange, for å arbeide frem en internasjonal ullstandard med fokus på dyrevelferd. Målet er å ferdigstille en felles global standard i løpet av neste år.

-Videoen inneholder ikke mulesting, men mishandling i form av spark og slag blant annet. Kan dere garantere med sikkerhet at ullen fra sauene deres leverandører kjøper, ikke har blitt behandlet på denne måten?

- Vi stiller svært strenge krav til et godt og humant dyrehold hos våre leverandører og underleverandører, og har ingen indikasjoner på at slik behandling forekommer, svarer Fjeld i en e-post.

MAKTESLØS: Leder for Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes er sjokkert og føler seg maktesløs når han ser videoen hvor sauene blir grovt mishandlet. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

- Forbrukermakten er sterk

Leder for Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes reagerer sterkt på den nylige avsløringen av de mishandlede sauene.

- Videoen viser sterke bilder og en uakseptabel håndtering av dyr. Vi som steller dyr til daglig blir maktesløse når vi ser slike hendelser. All husdyrhold i Norge er opptatt av dyrevelferd hver dag, hele tiden. Vi kjenner oss absolutt ikke igjen i denne situasjonen, sier han til MinMote.

Bartnes gir ikke en direkte oppfordring til forbrukerne, men peker på forbrukermakten og ber folk til å tenke gjennom dette når de handler klær.

- Makten som forbrukerne har er sterk og spesielt når de velger å bruke den, sier han og legger til at produksjonen av merinoull i Norge er svært liten.

Publisert: