PR-ekspert: – Vulgært og barnslig
Gassmasker, maskingeværer og krigsmaling var en del av tilbehøret i Philipp Pleins herrekolleksjon. Vulgært og barnslig, mener PR-rådgiver.
I lys av skolemassakren i Connecticut og buldrende debatter om våpenlover i USA, etterlot den tyske designeren Philipp Plein et sjokkert publikum da han i forgårs viste frem høstkolleksjonen sin under moteuken i Milano. Mens kjendisene ber om en ny våpenlov i USA, bruker Plein våpen som et «fashion statement».
I tillegg til kamuflasjemønstrete plagg og slitte jeans, sendte designeren modellene ned catwalken iført gassmasker og finlandshetter og med maskingeværer i hendene. Ikke nok med det, de mannlige modellene viftet med maskingeværene mot publikum og presse. Noen av modellene i bar overkropp var tattovert med slagord i store røde bokstaver på brystet som «Only kill for love» og «Life’s a game and it’s not fair».
Kommunikasjonsekspert Trond Albert Skjelbred i Nor PR mener at stuntet til Philipp Plein kan virke støtende for andre og er en uheldig måte å tiltrekke seg oppmerksomhet på.
– Denne designeren vet hva han gjør. Det er tydelig han ønsker å provosere og få medieoppmerksomhet, og det får han også. Men det går an å tenke på andre når man prøver å fremme seg selv, sier Skjelbred.
PR-rådgiveren mener timingen ikke kunne vært verre.
– Med den siste skolemassakren i USA og 22. juli i Norge friskt i minne, er det klart at dette blir helt feil - det er vulgært og barnslig. Det er ingenting som er lettere enn å få pr, men prisen man betaler for det er å måtte leve med sitt omdømme. Han burde heller finne positive måter å få oppmerksomhet på.
Ifølge en pressemelding fra designeren skulle de våpenbærende modellene representere en form for nye motehelter:
«En hær av varme, sterke, modige unge menn. Kampklare menn av et ekte ideal som kun kjemper for ekte kjærlighet og med mottoet ‘Regret Nothing’».
Den kontroversielle designeren er ikke fremmed når det gjelder å tiltrekke seg oppmerksomhet. Han har tidligere brukt en transseksuell modell i på sine visninger, samt «Gossip Girl»-stjerne Ed Westwick senest i høst. I forbindelse med kampanjevideoer og reklamer for kolleksjonene har Philipp Plein tidligere samarbeidet med kjendisfotograf Terry Richardson og mye skandaleomtalte skuespilleren Lindsay Lohan.
LES OGSÅ:Tenåringsidolet Alexandra Joner får kritikk for våpenbilde
Skjelbred trekker frem United Colors of Benetton som et eksempel på noen som har klart å lage provoserende motekampanjer som har fått mye oppmerksomhet, samtidig som de har hatt en god intensjon.
Den italienske kleskjeden har blant annet hatt en manipulert reklameplakat som viser pave Benedict XVI som kysser den egyptiske imamen Ahmed el-Tayeb på leppene. Bildet var en del av kampanjen kalt «Unhate». Kleskjeden så seg nødt til å trekke reklamen etter sterke protester.
minMote-leder Sonia Huanca Vold er sjokkert over at hverken designer eller arrangørene har gått ut og beklaget våpenvisningen i Milano.
– Én ting er designeren selv som tydeligvis gjør hva som helst for oppmerksomhet, men jeg er sjokkert over at arrangørene tillater at noe slikt gjennomføres. Moteuken i Milano er en av de viktigste visningsarenaene i motebransjen, og at et slikt show er en del av dette er rett og slett pinlig, sier hun.
SE OGSÅ:Hattedesigner sendte nakne modeller ned catwalken
LES OGSÅ:Våpen i motebildet: - Det er trist om dette blir en stor trend