Norske Varner-Gruppen nekter å oppgi fabrikkene sine

Den norske klesgiganten Varner-Gruppen vil ikke fortelle hvor de får produsert sine klær. - Helt feil tankegang, mener Stormberg-gründer Steinar J. Olsen.

I slutten av september avslørte det svenske dokumentarprogrammet «Kalla Fakta» at den svenske kjedegiganten Hennes & Mauritz benytter seg av leverandører som betaler luselønn til arbeiderne, som dessuten jobber under svært kritikkverdige arbeidsforhold i Kambodsja.

Siden nyheten sprakk har både norske bloggere og designere tatt avstand fra H&M, mens flere H&M-representanter i går møtte barne- likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Torkildsen i Oslo å diskutere fabrikk-skandalen.

Se video:

Velger åpenhet

Der var blant annet Stormberg-gründer Steinar J. Olsen for å snakke om åpenhet i tekstilbransjen, et tema han brenner sterkt for: I 2005 ble Stormberg landets første sports- og tekstilmerkevare som offentliggjorde navnene på alle fabrikkene som produserer klærne. Stormberg benytter seg av leverandører i Kina.

- Det er så mye hemmelighetskremmeri i tekstilbransjen. De aller fleste vil jo ikke si hvor de får klærne sine produsert. Vi velger heller å være helt åpne på det, og denne åpenheten har utvilsomt bidratt til forbedringer. Våre leverandører vet dessuten at fabrikkene når som helst kan få uanmeldt besøk, og det gjør at de ikke bare kan «pusse opp» fabrikken hver gang noen kommer på en forhåndsvarslet kontroll, sier Olsen til minMote.

I Norge eier den norske millionbedriften Varner-Gruppen en rekke populære kjeder som Bik Bok, Vivikes, Urban, Cubus og Dressman. minMote har flere ganger forsøkt å spørre Varner-Gruppen hvilke konkrete fabrikker deres leverandører benytter seg av, uten å få svar.

«I likhet med våre konkurrenter offentliggjør ikke Varner-Gruppen navn på våre leverandører av konkurransemessige hensyn», skriver dagleg leder i Varner sør-Asia og leder for CSR i Varner-Gruppen Annabelle Lefebure-Henriksen på en e-post til minMote.

CSR står for corporate social responsibility, altså sosialt ansvar.

Økende omsetning

Unnskyldningen holder ikke for Steinar J. Olsen, som etterlyser en langt større åpenhet fra både H&M, Varner og andre aktører som ikke vil oppgi hvilke fabrikker de får klær fra.

- Åpenheten omkring Stormbergs produksjon har på ingen måte svekket vår konkurranseevne eller styrke i markedet. Salgstallene våre har ikke gått ned siden vi begynte å offentliggjøre fabrikkene, så åpenheten har vært positivt både for arbeiderne og for oss, sier Olsen.

Han viser til at omsetningen har gått én vei siden 2005, fra drøye 100 millioner til 252 millioner i 2012.

Gründeren mener tekstilaktørene har alt å tjene på at arbeidsforholdene er gode på fabrikkene de benytter seg av.

- Bra arbeidsforhold betyr fornøyde arbeidere, som igjen betyr mer stabile og kvalitetssikre leveringer. Det er så enkelt som det. Så det er ikke bare etisk riktig, men også lønnsomt i lengden. Stormberg lever av at gode medarbeidere leverer hver dag på jobb. Hvorfor skulle det være noe annerledes på fabrikken i Kina? spør Olsen og fortsetter:

- Også er det selvfølgelig utrolig viktig at vi må betale en rettferdig pris for produksjonen. Hvis ikke vi gjør det, kan vi heller ikke forvente at fabrikkeierne betaler sine arbeidere en rettferdig lønn.

Vil ikke svare

På tross av at minMote har henvendt seg til Varner-gruppen gjentatte ganger, vil ingen gi mer spesifikke opplysninger enn at de har cirka 300 leverandører, hovedsaklig i Kina, Bangladesh, India og Tyrkia.

Annabelle Leifbure-Henriksen understreker imidlertid at Varner-Gruppen årlig rapporterer om sitt CRS-arbeid – altså arbeid med sosiale og miljømessige forhold – til organisasjonen Inititativ for Etisk Handel. Rapportene som levers dit er offentlig tilgjengelige.

- Vi deler gjerne informasjon om vårt CSR-arbeid og gir leverandørinformasjon om spesifikke produkter til kunder og organisasjoner dersom ønskelig. Ved flere anledninger har studenter og organisasjoner som har utført feltarbeid besøkt fabrikker som produserer for oss, og ikke-statlige organisasjoner har også deltatt på våre egne CSR-besøk på fabrikk, sier Lefebure-Henriksen, og undertstreker at Varner-Gruppen er medlem av Initiativ for Etisk Handel.

- I forbindelse med en arrangert tur som skal på TV tok dere og UNICEF med Charlotte Thorstvedt til en fabrikk deres leverandører bruker, så den var jo ikke hemmelig. Hvorfor kan dere ikke da oppgi resten?

- Grunnen til at vi ikke ønsker å gå ut med fullstendige lister over produsentene vi bruker er på grunn av konkurransemessige hensyn.

- Stormberg-gründer Steinar J. Olsen sier det ikke har påvirket Stormbergs salg å offentliggjøre fabrikkene. Hvorfor kan ikke dere gjøre det samme?

- Å velge og utvikle gode leverandører som tilfredsstiller våre krav til kvalitet, produktsikkerhet, levering og sosiale og miljømessige forhold er både tids- og ressurskrevende. Det er derfor vi i likhet med de fleste av våre konkurrenter ikke offentliggjør lister med produsentnavn.

Lefebure-Henriksen forteller videre at alle Varner-produsenter må godkjennes av CSR-avdelingen før de kan benyttes. I tillegg utføres det inspeksjoner av SGS, et internasjonale kontroll- og sertifiseringsselskap. Varner har også to CSR-medarbeidere i Norge som jevnlig reiser til produksjonslandene.

- Når dere har disse kontrollene – varsles de da på forhånd?

- Kontrollene kan både være uannonserte og annonserte. De fleste er såkalte «semi-annonserte». Det vil si at leverandøren får beskjed om at det vil gjennomføres en inspeksjon, men vil ikke kunne vite når inspeksjonen vil finne sted.

Stormberg-gründer Olsen mener imidlertid at det eneste riktige er å være åpen om hvilke fabrikker som brukes, og at det er nøkkelen til suksess både økonomisk og etisk.

- Det er et tankekors at det virker som om med en gang fabrikkene ligger langt utenfor Skandinavia, blir det greit å holde alt hemmelig. Hadde vi ikke sett at åpenheten hjalp, så hadde vi nok heller ikke brukt så mye tid på etisk handel engasjementet vårt, sier han.

Olsen innrømmer dog at også Stormberget-fabrikkene har forbedringspotensial.

- Det er ikke slik at alt bare er rosenrødt på våre fabrikker heller. Vi er ikke hundre prosent fornøyde med noen av dem. Det at vi har vist åpenhet og brydd oss om situasjonen har ført til forbedringer, og dette forbedringsarbeidet kommer vi til å videreføre så lenge det er behov for det, sier han.

Hvordan var din opplevelse i dag?