Lege: – Kan bidra til at pasienter omkommer

Nettportalen Pinterest går nå i Tumblrs fotspor og forbyr blogger, bilder og innlegg som hyller sylslanke kropper. En av Norges største bloggportaler, Blogg.no, gjør ikke dette. Livsfarlig, mener lege Louis Torbjørn Voisin.

Jennifer Bråthen
Publisert:

Tumblr og Pinterest er to av verdens mest populære plattformer for mikroblogging. Mange moteinteresserte verden over bruker portalene til å spre kunnskap, tanker og bilder om klær og mote.

Siden brukerne av portalene står fritt til å publisere hva de vil, dukker det også opp Thinspiration. Dette er innlegg som hyller sylslanke kropper, gjerne med bilder og videosnutter av blant annet jenter med sykdommer som bulimi og anoreksi. Denne type blogger, som også går under navnet pro ana-blogger, har som formål å inspirere jenter til å bli tynnere.

Tumblr har tidligere lagt ned forbud mot denne type blogger, og nå melder nettstedet Huffingtonpost at også Pinterest velger å gjøre det samme.

LES OGSÅ: Israel forbyr undervektige modeller

– Bør forbys i Norge

Thinspiration-blogger forekommer også her i Norge, og gjør man et raskt søk på Blogg.no dukker det opptil flere treff.

– Pro ana-sider er alltid farlige for pasienter med spiseforstyrrelser. De fungerer slik casinoreklamer gjør for spilleavhengige, sier lege Louis Torbjørn Voisin, som har jobbet med spiseforstyrrelser over lang tid, og legger til:

– Bloggene bør bli ulovlige fordi de er bevisst destruktive og kan bidra til at pasienter omkommer. Individer som legger ut bilder og tekst med sterkt anorektisk budskap vet også at de skader andre.

Kjetil Manheim, daglig leder i Blogg.no, synes det er trist å se at enkelte velger å opprette denne type blogger. Manheim understreker likevel at de ikke fjerner blogger kun fordi de har et kontroversielt innhold, og at de hverken kan eller ønsker ikke å utøve sensur av sine bloggere.

– Så lenge bloggingen er innenfor norsk lovgivning skal det mye til for at vi griper inn overfor den enkelte bloggeren. Vi leverer plattformen og ikke innholdet, sier Manheim.

Føler ansvar

Blogg.no er det 10. største nettstedet i Norge med over 360.000 besøkende hver dag. Gjennomsnittsalderen på brukerne av portalen er i følge Manheim 16 år. I følge TNS Panel er alderen på leserne noe høyere.

Han forteller at nettportalen føler et ansvar overfor de unge brukerne av portalen. Blogg.no har derfor 24 timers support og oppfølging av det som skjer på deres plattform. De er også i dialog med politi, barnevern og andre instanser om noe oppstår.

Viosin mener bloggene gir samfunnet et dilemma.

– Bloggene er potensielt farlige, men på en annen side er de også et symptom og vi må unngå for mye psykologisk umyndiggjøring. Jeg tror det er viktig å informere om bloggenes fare, sier Viosin.

– Når det gjelder spiseforstyrrelser så har vi gjort en del allerede, siden vi har mange unge kvinner i vårt nettverk. Vi har blant annet fjernet annonser for slankeprodukter og lignende, sier Manheim, som også forteller at de gjerne ser på hva andre aktører har gjort i denne sammenhengen.

LES MER: – Hun ser ut som et lik

LES OGSÅ: Lege: – Dette er syke kropper

Publisert:

Finn mer innhold om: