Røde Kors åpnet secondhand-butikk: Fem gode grunner til å handle brukt

ETISK SHOPPING: Ved å handle brukt er du både mer miljøvennlig og økonomisk. I Røde Kors sin nyåpnede secondhand-butikk er du i tillegg med på å støtte en god sak.

Torsdag åpnet Røde Kors Secondhand sin første butikk, og flere kjendiser har donert plagg og gjenstander med unike historier, til inntekt for Oslos vanskeligstilte.

Marthe Berg
Publisert:

Butikken ligger i Osterhaus gate i Oslo, og satser på brukte kvalitetsklær og accessoirer. Overskuddet fra salget skal gå til organisasjonens 40 humanitære aktiviteter i hovedstaden, med mål om å bedre oppvekstvilkår og fremme integrering og inkludering av sårbare grupper.

STOLTE: Røde Kors-president Sven Mollekleiv og prosjektleder Anna Almquist er svært fornøyde med responsen de har fått på åpningen av sin første secondhand-butikk.

– Dette er et initiativ fra Oslo Røde Kors, som er fantastiske til å gjøre analyser av hvem som egentlig har behov for hjelp og konkretisere aktiviteter basert på dagens behov, sier Røde Kors-president Sven Mollekleiv til MinMote.

Toppbilde vintage shopping oslo
LIVSSTIL

Vintage-shopping i Oslo: Guide til de beste butikkene

Pengene går til vanskeligstilte

Han var på plass for å klippe snoren, og ønske velkommen til den endeløse køen av folk som hadde møtt opp på butikkåpningen. For å unngå komplett kaos ble folk sluppet inn i puljer. De som måtte vente ute i november-kulden fikk servert varm suppe.

– Vi er utrolig stolte av det vi har fått til, og nok en gang har vi klart å invitere folk til å være med og gjøre dette mulig. Alle som har bidratt har vært glade for å bli spurt, og opplever det som et privilegium å få bidra, sier Mollekleiv, og fortsetter:

– Pengene vil gå direkte til de som trenger det aller mest, om det er flyktninger, rusmisbrukere, alenemødre, folk som kommer ut av fengsel eller eldre mennesker som måtte ha behov for hjel.

LIVSSTIL

STYLISTENS BESTE TIPS TIL LOPPEMARKEDKUPP

FRESHT: Den nyåpnede butikken Røde Kors Secondhand har ikke bare en god baktanke, men er også et visuelt fint sted å gå på skattejakt.

Kjendisene donerer klær

Med kampanjen #LaDenVandre ønsker Røde Kors å sette fokus på etisk handel, og mange kjendiser har donert klær og gjenstander til inntekt for Oslo Røde Kors’ arbeid.

Kanskje kan du gi nytt liv til vesken Maria Mena har gått lei, holde deg varm i Celine Aagaards gamle kåpe eller gi antrekket et løft med supermodell Sunniva Stordals pumps? Eller tenk bare på hva OnklPs T-skjorte som han brukte under «Styggen på ryggen»-innspillingen har vært med på (vi vet egentlig ikke om vi vil vite akkurat det).

De kjører også nettauksjoner der du kan sikre deg Drillos signerte fotballdrakt fra VM i 1994 eller Gunnhild Stordalens skinnjakke fra Barbara Bui.

MENAS GAMLE FAVORITT: Maria Mena har donert en veske hun ikke bruker så mye lenger, men som hun en gang var veldig glad i til Røde Kors Secondhand.

Klærne forteller en historie

På sine hjemmesider skriver Røde Kors at de oppfordrer folk til å donere pent brukt klær til butikken, og gjerne skrive ned plaggets historie på en lapp når de leverer det fra seg.

POPULÆR: Denne «it-genseren» fra Kenzo er tidligere sett på blant annet Tone Damli, Celine Aagaard og Rihanna.

Noen av dem som har gjort akkurat det er blant andre programlederne Ida Fladen og Else Kåss Furuseth, Costume-redaktør Hege A. Badendyck, Chirag i Karpe Diem og TV-veteranene Dan Børge Akerø og Arne Scheie. De forteller alle hvilken reise plagget har vært med på, og hvilke minner de har knyttet til de ulike gjenstandene.

I butikken kan du også finne mange andre skatter til en billig penge. Da MinMote besøkte butikken på åpningsdagen fant vi blant annet trendy Levis jeans, den populære tigergenseren til Kenzo, en skjorte fra Acne, en superfin strikkegenser fra Samsøe Samsøe med lappen på(!), et silkeskjerf fra Lanvin og alt fra Stan Smith-sneakers til klassiske ballerinasko fra Marc Jacobs.

Tips bruktannonser
NYHETER

Pimp annonsen: Slik tjener du mest på bruktsalget

MOTEKUPP: I tillegg til å støtte en god sak kan du finne flere skjulte skatter i den nyåpnede bruktbutikken. En ubrukt strikkegenser fra Samsøe Samsøe og dette silkeskjerfet fra Lanvin var bare noe av kuppene MinMote kom over.

Fem gode grunner til å handle secondhand

President i Røde Kors, Sven Mollekleiv, er overbevist om at secondhand-butikken vil bli en suksess, og gir MinMote-leserne fem gode grunner til å velge gjenbruk.

1. Bedre for miljøet:

– Ressursbruk og miljøhensyn er viktig. Folk ønsker å resirkulere, bytte, dele og bruke ressursene bedre, men gjøre det med kvalitet. Gjenbruk er klokt, mens bruk og kast er ikke bra i en verden der klimautfordringer er et faktum. Vi er også veldig nøye på den etiske delen, og klærne vi selger skal være noe vi kan stå inne for. Det ser vi at folk setter pris på.

(Røde Kors tar for eksempel imot jakker med pelskrage, men ikke andre pelsplagg. journ.anm.)

NYHETER

Kommentar: En trist oppvisning av Lagerfeld

2. Bedre for lommeboken:

– Å handle brukt er klokt økonomisk. Du kan kjøpe fine ting til hyggelige priser.

TILBEHØR

Slik ser du om en designerveske er ekte

NYTT OG GAMMELT: Det flotte med bruktbutikker er at du ofte finner både bestemors ultrafeminine blomsterkjole fra 60-tallet og de kule skoene fra H&M du aldri fikk tak i fordi de var utsolgt, men som viste seg å være for små til sin forrige eier.

3. Glad av å dele:

– Å dele har en egen verdi i seg selv. Det er en glede både for dem som gir og for dem som får.

4. Du kan finne skatter ingen andre har:

– Det er hyggelig å se at motebransjen har blitt langt mer bevisste og at aktørene viser samfunnsansvar ved å drive virksomheten bærekraftig. Her er det mulig å gjøre kupp og finne skjulte skatter.

5. Du gjør en forskjell:

– Ved å handle klær hos Røde Kors Secondhand bidrar du samtidig med ressurser til mennesker som virkelig trenger det. Det er med på å gi mennesker et verdig liv, og i ytterste konsekvens faktisk redde liv.

KLÆR SOM VARMER: Røde Kors Secondhands slagord er «Vi har klær som varmer flere enn deg». Overskuddet fra salget går til Oslo Røde Kors' aktivitetstilbud for vanskeligstilte.
Publisert:

Finn mer innhold om: