Nyheter

Strikket logogenser: Benedicthe Bjerke beklager etter plagiat-beskyldninger

PÅ RØD LØPER: Influencer Benedicthe Bjerke. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Influenceren legger seg langflat etter å ha blitt konfrontert med kopiering av strikkegenser. 

 • Elise Alexandra Gulbrandsen
 • Ingeborg Aspeli
Publisert:

Da influencer Benedicthe Bjerke så en genser på et streetstyle-bilde hos Vogue klarte hun ikke å glemme strikkegenseren på bildet.

Hun måtte bare ha den. Men det var bare ett problem, det fantes ingen oppskrift, og hun visste ikke hvor genseren var fra.

Derfor spurte hun sin egen mor om dette var noe hun trodde hun klarte å strikke. Moren tok pinnene fatt, og genseren ble nesten en tro kopi av genseren fra gatemotebildet.

Etter at hun delte et bilde av logogenseren moren strikket til henne i 30-årsgave har det rent inn med kommentarer – mange av den ufine sorten.
Nå vil hun beklage til den danske designeren ved navn Laura Dalgaard.

– Jeg ser nå at jeg burde linket og gitt kred for å ha skapt en så kul genser med en gang. For det var det jeg tenkte når jeg så den, det er noe av det kuleste jeg har sett, sier hun og legger til:

– Det har aldri vært min intensjon å gjøre noe som oppleves som galt, og er det noe jeg står for så er det å heie på andre. Jeg har selv stått i det å være ny som designer, så jeg vil veldig gjerne gjøre godt for det. Derfor vil jeg veldig gjerne linke til Laura hver gang jeg bruker genseren – jeg håper ar oppleves positivt, sier hun til MinMote.

Dalgaard selv ble gjort oppmerksom på Bjerkes genser av sine følgere, og i Bjerkes kommentarfelt har det gått hett for seg, selv om mange også har skrytt av genseren.

– Jeg syns Benedicthe har begått en feil, men jeg syns på ingen måte at hun har fortjent noen form for hat, sier den danske designeren til MinMote.

KLÆR

11 strikkegensere som passer perfekt i høstværet

Begge genserne er stripete med logoer fra luksusmerker som Chanel, Gucci, Chloé og Fendi. De er i lignende farger, og man kan se at Bjerkes genser tydelig er inspirert av Dalgaards. Bloggeren har også skrevet #mammastrikk til bildebeskrivelsen av sin genser.

Bjerke vil ha dialog med Dalgaard, men sier at hun respekterer det om det er noe designeren ikke ønsker.

– Jeg elsker at det er mange unge nye og spennende designere og mener at alle fortjener oppmerksomhet og kreditering. Jeg ønsker at vi i ett så lite og tøft design miljø skal stå sammen og løfte hverandre opp og frem. Jeg er veldig lei meg for at dette ble gjort på feil måte i mitt tilfelle, sier hun.

LIVSSTIL

Hjemme hos Benedicthe Bjerke og Egor Filipenko

Dalgaard er ikke fornøyd med måten genseren ble kopiert på, og mener det er problematisk.

– Det er en slags omvendt Robin Hood hvor en stor blogger tar noe og nekter å kreditere ideens opphavsmann. Det hadde vært fett med søstersolidaritet og å støtte opp nye designere, sier Dalgaard.

Kunststudenten har rundt 3000 følgere på Instagram, mens Benedicthe Bjerke har over 44.000. Etter at Bjerke ble gjort oppmerksom over hvem som sto bak den opprinnelige genseren har hun i skrivende stund fortsatt ikke oppdatert og gitt kreditering.

Få oppskriften: Strikkegenser med kule detaljer
Kunststudenten forteller at logo-genseren opprinnelig ble laget som et skoleprosjekt, og at hun ville utfordre tanken om klær kan være kunst.

– I dette tilfellet handler det om når noe er originalt. Gjør mengden logoer genseren til noe originalt? Det har vært et spennende sosialt studie å følge folks reaksjoner. Dette har satt i gang tanker om hvilken innflytelse disse logoene har på oss, sier hun til MinMote og legger til:

– At den ble kopiert er i seg selv gøy, og man kan diskutere om det tilfører enda et lag i genserens betydning.

Designeren mener folks reaksjon på genserkopien gir et tydelig bilde på at dette er et problem folk kan relatere til, og at det er noe man burde diskutere ytterligere. Hun håper resultatet er en sunn diskusjon og mer fokus på respekt for design som et fag.

– Jeg tror det er snakk om uvitenhet, ikke ond mening, sier hun.

NYHETER

Hjemmestrikk av populær luksusgenser tar av

Strikkegensere og opphavsrett er et tema fullt av gråsoner, og det er ikke første gang strikkerettigheter er tema. Marie Rasmussen i Patentstyret sier det ikke er ulovlig å lage sin egen variant av et plagg.

– Man kan faktisk alltid kopiere til eget bruk. Det er når man tjener penger på det at det ikke er lovlig. Det kan være annerledes når man publiserer kopi av andres ting på nett. Er det vernet av opphavsrett skal man kreditere designeren, sier hun.

Publisert:

Les også

 1. NYHETER

  Influencere etterlyser tydeliggjøring av etiske retningslinjer mot kroppspress

 2. NYHETER

  «Vulvaskjerf» til 7000 kroner vekker oppsikt

 3. NYHETER

  Designer Merete Dehn sjokkert over peruansk firma

 4. NYHETER

  Forbrukertilsynet ber influencer-annonsør om å skjerpe seg

Relaterte artikler

KLÆR

Historien om mariusgenseren

NYHETER

Jenny Skavlan beskyldes for smykkekopiering

KLÆR

Norsk strikkegigant: – Maskinen spytter ut genseren ferdig med ermer

NYHETER

Fansen forundret over prinsens ring

NYHETER

Se prinsesse Eugenies brudekjole

NYHETER

Influencere etterlyser tydeliggjøring av etiske retningslinjer mot kroppspress

NYHETER

Hertuginne Meghan med første kongelige oppdrag i sneakers