Nyheter

Kommentar: Raja, blås i Solbergs dressråd

BER OM LOV: Abid Raja vil møte i oransje dress i sitt første statsråd, men først må han få lov av statsministeren. Foto: Trond Solberg, VG

Erna Solberg har gitt Abid Raja streng beskjed om å møte i sort under fredagens statsråd. Raja kan gjøre lurt i å trosse sjefens råd.

Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:

Fredag møter Abid Raja (V), Norges nye kultur- og likestillingsminister, for første gang hos Kongen i statsråd. Den nybakte statsråden skal ha fått strenge instrukser fra statsminister Erna Solberg om å ikle seg en sort dress for anledningen, men Raja lar seg ikke kue.

TV 2 fikk være med Raja på «statsrådshopping», og Venstre-politikeren poserer stolt med sitt nyeste innkjøp: En oransje dressjakke fra norske Cavour, i luksuriøs kasjmir fra italienske Loro Piana. Det er et godt valg av en minister som skal løfte frem norsk kultur.

Raja håper statsministeren vil gi ham unntak fra kravet om sort dress, og kanskje er det på tide å akseptere noe annet enn det Raja omtaler som «grått, flott og sort».

LIK GJENG: Det var ikke mye farger å spore da statsminister Erna Solberg (H) presenterte sin regjering. FOTO: TORE KRISTIANSEN, VG

Det er langt mellom eksemplene på mannlige politikere som har fått skryt for å prøve noe annet enn det trauste og tradisjonelle i klesveien. Det ble ramaskrik da AP-leder Jonas Gahr Støre møtte på Stortinget i joggesko. Pressen raljerte med Barack Obama da den tidligere amerikanske presidenten stilte opp på en pressekonferanse iført en sandfarget dress. Her i MinMote rynket vi selv på nesen da tidligere samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) troppet opp på stortingsmiddagen i sølvfarget dress med blomsterbroderier.

I England har imidlertid statsminister Boris Johnson gjort karriere på å se «uflidd» ut. Som Jan Thomas sa til MinMote i vinter er det flere som ligner på Boris enn Beckham, og kjendisstylisten tror Johnsons nonchalante fremtoning har gjort det lettere for «mannen i gaten» å relatere seg til statslederen. New York Times mener på sin side at Johnson bygger bro på tvers av klasseskiller, og at han lager «nye regler for hvordan lederskap ser ut».

For et Venstre kan Raja i så måte bli et trekkplaster. Ikke som Johnson, for middelaldrende pubvankere som mener slipsknuter er heksekunst. Nei, snarere for det diametralt motsatte: De som nekter å puttes i bås, som gir blaffen i kutyme, og maler med alle regnbuens farger. Antrekkene fra årets Grammy-utdeling vitner om at hva det er akseptert for menn å kle seg i er langt mer individuelt enn på lenge. Tyler, the Creator stilte i babyrosa dress med matchende koffert.

RAJAS NESTE? Slik gikk den Tyler, the Creator, Lil Nas X og Shawn Mendes under årets Grammy-utdeling. Foto: AFP/AP/Reuters.

Steve Lacy gikk i en dressjakke som ved midjen ble til et skjørt. Billy Porter gikk i en hatt med elektriske diamantgardiner. Med mindre de er i begravelse, er sjansen liten for at du får se disse karene i noe så konformt som en sort dress.

Om dette er idolene morgendagens velgere ser opp til, og tar inspirasjon fra, kan det være en fordel for Raja om han får la sin sprudlende personlighet komme til syne i måten han kler seg på. Nå er kanskje ikke det å møte hos Kongen i statsråd noen prisutdeling – men det er heller ingen begravelse.

Publisert:

Les også

 1. MANN

  Her Jonas: Fire «fritidssko» du fint kan bruke til dress

 2. MANN

  Kommentar: Hva i alle dager har du på deg, Ketil?

 3. NYHETER

  Dette er dressen Det hvite hus måtte forsvare

 4. KJENDIS

  Alt du må vite om Boris Johnsons stil og sveis

Finn mer innhold om:

 1. Herremote

Relaterte artikler

MANN

Dette er verdens beste kledde menn

NYHETER

Dette er motesignalene bak politiker-antrekkene

KLÆR

Kates antrekk vekker oppsikt

NYHETER

Frekk etterfest: Se antrekkene fra Oscar-nachspielet

NYHETER

Sondre Justad på P3 Gull: – Protest mot at kvinner må dekke til brystvortene

NYHETER

Gullruten 2022: Se alle antrekkene

MANN

Slik får du luksusstil på budsjett