Holzweiler om utenlandssuksessen: – Helt fantastisk

EIERTRIO: Andreas Holzweiler, Maria Skappel Holzweiler og Susanne Holzweiler alle kledd i eget design, på Lysaker brygge hvor de har showroom. Foto: Mattis Sandblad/VG
EIERTRIO: Andreas Holzweiler, Maria Skappel Holzweiler og Susanne Holzweiler alle kledd i eget design, på Lysaker brygge hvor de har showroom. Foto: Mattis Sandblad/VG

Det siste året har bydd på en rekke oppturer både privat og på jobb for familiebedriften. 

I 2013 startet Susanne, Andreas og Maria Skappel Holzweiler klesmerket Holzweiler sammen. I 2007 startet søskenparet Susanne og Andreas klesagenturet med samme navn. Det er flere år siden trioen satt opp en rekke mål for hvor de drømte om å være i 2016/1017.

– I januar i fjor trodde vi at vi kanskje skulle være nærmere å bryte gjennom internasjonalt, men så skjedde det ikke, og jeg skal innrømme at jeg ble skikkelig skuffet, forteller Susanne.

Men kort tid etter kom det internasjonale gjennombruddet.

– Alt skjedde så fort. Først gikk Gigi Hadid med genseren vår, så kom

ordren fra Net-A-Porter og forespørselen fra Collette, legger hun til.

Trioen har det siste året kunnet huke av mange målene på listen.

– Det har vært helt fantastisk, forteller Maria.

MERKEVAREBYGGER: Susanne Holzweiler. Foto: Mattis Sandblad/VG
MERKEVAREBYGGER: Susanne Holzweiler. Foto: Mattis Sandblad/VG

Trioen er enige om at suksessen viser at det er plass til dem som merke der ute i verden, men slår fast at det ikke er tid for å roe ned.

– Du må ha et snev av paranoia i tilnærmingen, man kan ikke tro at veksten bare vil fortsette. Samtidig er vi nok våre egne største kritikere, og vet hva vi må bli bedre på, sier Andreas.

– Og vi har sykt høye ambisjoner, og ønsker å bli større i utlandet, legger Maria til.

– Alle lever og ånder Holzweiler

Familiebedriften har vokst til omtrent 50 ansatte, og de fleste er familie eller nære venner.

– Alle lever og ånder Holzweiler. Det teamet her er så ellevilt og nesten hver dag blir jeg rørt av lidenskapen deres, forteller Susanne.

Som regel fungerer det også veldig bra å jobbe tett med familien, forteller trioen.

– Man trenger ikke lure på om tilbakemeldingene er helt ærlige, det du får er «the shit», konstaterer Maria med et smil.

– Så er det fint at det er gjensidig respekt og forståelse for særlig det med arbeidstider som ikke er faste. Dette er en livsstil, legger hun til.

Det siste året har det også skjedd mye på hjemmebane for ekteparet Maria og Andreas, som fikk sønnen Winter i desember.

– Jeg har vært heldig og hatt veldig enkle svangerskap. Jobben min ble ikke veldig påvirket av at jeg var gravid, forteller Maria.

MED PÅ JOBB: Andreas Holzweiler, Maria Skappel Holzweiler og sønnen Winter på Holzweilers showroom på Lysaker brygge. Foto: Mattis Sandblad/VG
MED PÅ JOBB: Andreas Holzweiler, Maria Skappel Holzweiler og sønnen Winter på Holzweilers showroom på Lysaker brygge. Foto: Mattis Sandblad/VG

Siden han ble født har han blitt med både innom kontoret, og på visningen i København tidligere i år.

– Jeg tror ikke barn har vondt av å være med på jobb, så lenge det gjøres på barnets premisser, sier hun.

Likevel var det viktig for Maria at de fant en person som kunne steppe inn for henne og utføre hennes daglige oppgaver, slik at hun kunne ta mammapermisjon. Samtidig innrømmer hun at hun ikke klarer å slippe sin andre baby helt.

– Det er baksiden fordi vi kunne ikke sagt til Maria at hun bare kunne være borte et år, fordi som designer setter du et personlig uttrykk på en kolleksjon, sier Andreas.

– Men jeg jobber kun kreativt nå, jeg er ikke på mailen lenger, skyter Maria inn.

– Hun ble dritt lei av å holde i alt

Med veksten merket har hatt det siste året har de også begynt å fordele oppgaver litt tydeligere både blant de tre eierne, og nedover i organisasjonen. Maria er designer, Susanne holder i merkevarebygging, og Andreas er daglig leder.

– I starten gjorde Susanne det meste, og jeg hadde det veldig fint med bare å være kreativ. Så ble hun drittlei av å holde i alt, da fikk jeg det i fanget, og det har egentlig vært en fin prosess, forteller Andreas.

De tror at det har vært fint for både dem og bedriften at alle kan rendyrke deres beste egenskaper.

– Det har blitt til naturlig, og det er ikke sånn at vi jobber helt atskilt fra hverandre, men vi holder i hver våre ting, forklarer Susanne.

A post shared by HOLZWEILER (@holzweiler)

Innpasset hos de store aktørene, og at de har vist sine to siste kolleksjoner i København, har gjort at flere har vist interesse for merket, forteller de.

– Det er flere pressefolk der, så du når bredere ut, samtidig er det en større kamp om oppmerksomheten. Vi hadde veldig oppsving den siste gangen, forteller Andreas.

Jubler for norsk motebransje

Det viktigste for dem er likevel å bygge Holzweiler-varemerket til noe som er kult for alle som vil bruke det. De understreker at det har betydd mye for dem å ha støtte i Norge det siste året.

– Det kuleste er å se at folk kler seg i Holzweiler uten at vi har prakket det på dem. Vi ser det overalt i byen, da blir jeg både stolt og rørt. Også når store personligheter bruker klærne uten at vi har betalt for det, særlig i en bransje som er veldig kjøpt og betalt i utgangspunktet, forteller Maria.

A post shared by HOLZWEILER (@holzweiler)

Trioen betaler aldri for at influencere skal bruke produktene deres, men er opptatt av å jobbe med dem som genuint elsker merket.

– Der har vi vært utrolig heldige og fått enormt mye oppbakking og støtte. Vi er utrolig imponert over hvordan mange av de norske influencerne har bygget seg opp, og også blitt veldig synlige i utlandet, sier Susanne.

– Vi tror influencer-bransjen er i endring som alle andre bransjer, så det blir spennende å se hva fremtiden bringer her, legger hun til.

Trioen er også imponert over hva som skjer i norsk motebransje for tiden, og trekker frem Edda Gimnes som for kort tid siden gikk til semifinalen til LVMH-prisen.

– Da jubler vi, og det setter norsk motebransje på kartet, forteller Maria.

Hvordan var din opplevelse i dag?