Mensen-emoji får kritikk for å være feig

MENSEN-EMOJI: Slik skal den se ut. Du har den på telefonen din i løpet av 2019.
MENSEN-EMOJI: Slik skal den se ut. Du har den på telefonen din i løpet av 2019.

Den røde dråpen blir kritisert for å ikke symbolisere budskapet godt nok.

Nylig ble det sluppet en rekke nye emojier som du kan få på telefonen din i løpet av året. Det er den globale bistandsorganisasjonen Plan International UK som står bak kampanjen som gjorde at vi til slutt får en egen emoji for mensen.

De laget fem design til mensen-emojier og hele 54.000 mennesker stemte på sin favoritt.

Men emojien som vant, en truse med mensblod, ble ikke akseptert av firmaet bak emojis, Unicode.

Plan ga likevel ikke opp og fikk gjennom en rød dråpe som et symbol for menstruasjonen.

Den røde bloddråpen har så langt fått mye ros, men også kritikk.

– Det sier litt om tabuet som fortsatt henger ved mensen da en menstruse ikke ble godkjent. Det er synd at mensen kun skal symboliseres ved en bloddråpe. Det er rett og slett litt feigt. Men en emoji som kan brukes for å symbolisere mensen er i det minste et lite skritt på veien, sier MinMote-leder Elise Alexandra Gulbrandsen.

JOBBER FOR ÅPENHET: Tale Krohn Engvik, også kjent som Helsesista. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
JOBBER FOR ÅPENHET: Tale Krohn Engvik, også kjent som Helsesista. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Også Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som Helsesista, er en av dem som er kritiske til at det ikke ble godkjent et mer spesifikt symbol.

– Jeg tenker ikke at mensen har fått sin egen emoji, en bloddråpe kan være så mangt og ikke nødvendigvis handle om mensen. Får man tilsendt denne emojien er det ikke mensen som er det første som slår en, man tenker heller at personen har kuttet seg. Så de burde absolutt ha gutset på mer, forklarer hun.

På Twitter hagler kritikken rundt den røde dråpen som skal symbolisere mensen.

untitled link

Så du? «Elise undersøker» testet menskopp:

– Ikke optimal

Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge, er enig i kritikken i at bloddråpen ikke er helt optimal.

– At trusen med bloddråper, som originalt ble stemt frem som favoritt-mensen-emojien, fikk avslag, sier jo noe om hvilke tabu som ligger rundt dette temaet. Det burde ikke være så utfordrende å få en emoji som omhandler kvinners intimhelse.

– De kvinnelige emojiene vi har fra før er jo i stor grad høye hæler og flagrende skjørt, så dette er likevel et viktig første skritt som nyanserer og bryter opp, fordi bloddråpen er mer enn det vi har fra før. Nå er det opp til brukerne hvordan den anvendes og så tar vi det kanskje til neste nivå i neste emoji-lansering, sier Partapuoli til MinMote.

Bæsje-emoji mye brukt

Bakgrunnen for mensen-emojien er at Plan International UK i 2017 utførte en undersøkelse i Storbritannia som avslørte hvor mye skam og stigmatisering som utrolig nok enda påvirker jenter og kvinners opplevelse av å ha mensen.

Siden emoji er det raskest voksende globale språket, tenkte de at en mensen-emoji var viktig. Nå håper de at det kan bidra til at det blir lettere å snakke åpent om mensen til venner og familie.

– Mensen er ikke bare litt flaut. Mange steder i verden er det så tabubelagt at jenter mister skolegang, forteller Partapuoli i en pressemelding.

– Det finnes mange myter rundt menstruasjon, som at jenter er urene når de har mensen. I tillegg kan det være vanskelig å få tak i bind eller tamponger, det er klart at det er vanskelig å gå på skolen om man er redd for å blø igjennom, fortsetter hun.

Forkjemperne for mensen-emojien mener at den er et steg i riktig retning som oppmuntrer og engasjerer frem en viktig diskusjon. Bæsje-emojien som allerede eksisterer er en av de mest brukte og har hjulpet folk til å snakke mer åpent om normale kroppsfunksjoner, skriver Cosmopolitan.

Visste du at norske kvinner føler seg presset til å gå på p-piller? Se «Elise undersøker»:

Hvordan var din opplevelse i dag?