Norsk 16-åring i verdenstoppen - stjerne på Instagram

Andrea Brataas (16) fra Bærum i Akershus har over en halv million tilhengere på Instagram.

Sonia Huanca Vold
Publisert:

Med det havner hun på listen over verdens 100 mest fulgte profiler på bildedelingstjenesten - foran både Oprah Winfrey og undertøysgiganten Victoria’s Secret. 16-åringen har over en halv million flere følgere enn hva Tone Damli Aaberge og Jenny Skavlan har til sammen.

Andrea (16) er verdensstjerne på mobilen

Det er Andreas motesans som har gjort henne til en av verdens mest populære Instagrammere. Nesten 600.000 mennesker følger med på inspirasjonsbildene hun legger ut.

– Det er ganske sykt å tenke på hvor stort det har blitt. I starten, da jeg hadde rundt 3.000 følgere, tenkte jeg at det var like mange mennesker som i en liten bygd. Nå har jeg like mange følgere som det finnes innbyggere i Oslo - jeg klarer ikke helt å forstå selv hvor stort det egentlig er, forteller hun.

Andrea finner motebilder hun liker på blogger samt bildedelingstjenestene Tumblr.com og WeHeartIt.com, og legger disse ut på sin profil, FashionForAll.

I løpet av syv måneder har hun klart å havne på 71. plass på listen over de 100 mest fulgte profilene i verden. Stjerner som Kim Kardashian, Rihanna og Justin Bieber er blant navnene på samme liste.

– Jeg er veldig kresen på hva jeg legger ut, og det er nok også derfor profilen min har fortsatt å vokse. Mange lar seg tidlig friste til å ta imot tilbud fra folk som ønsker å få promotert produktene sine, men det gjør ikke jeg. Alt jeg legger ut, må være noe jeg kan stå for, sier hun bestemt.

Har mye makt

16-åringen ber motebloggere om tillatelse til å bruke bildene hun legger ut, og alle har til nå vært glade for eksponeringen de har fått fra henne. Når Andrea henviser til andre Instagram-profiler under bildene, kan de nemlig være så heldige å få 5.000 nye følgere.

Hvordan føles det å ha så mye makt?

— Det er litt skummelt å tenke på det. Spesielt når jeg ser hvor mange følgere jeg kan gi en annen person. Men det er jo gøy å hjelpe små designere eller flinke bloggere. En designer i Sør-Afrika har for eksempel fått veldig mange følgere og blitt populær på grunn av min henvisning. Det er veldig mange uten butikk eller moteblogg som spør om jeg kan henvise til dem, men jeg sier nei til nesten alle.

Andrea har foreløpig ikke lagt ut bilder av seg selv, men startet denne uken bloggen, FashionForAll.no, hvor hun kommer til være litt mer personlig.

– Å vise meg frem for over en halv million mennesker er ikke noe jeg helt tør å gjøre, men på bloggen kommer jeg til å legge ut litt antrekksbilder av meg selv og venner av og til. Jeg kommer også til å finne frem plagg og tilbehør som gjør at folk kan gjenskape stilen fra bildene jeg legger ut på Instagram, forteller hun.

Slik ble hun stor

Instagram-eventyret startet 21. januar i år, da Andrea kjedet seg på hytta. Hun opprettet en Instagram-profil og begynte å legge ut motebilder som inspirerte henne og supplerte med mengder av «hashtags».

– Jeg har aldri mast på andres profiler om at folk skal følge meg – det har bare skjedd gradvis av seg selv. Jeg har aldri vært så veldig «fashionista» av meg, men jeg tror kanskje det er derfor folk liker det jeg legger ut. Det er bilder av fine ting som alle kan like og som er mer brukervennlige og inspirerende enn catwalk- bilder, forklarer hun.

Andrea forteller også at to av kjærestene til gutta i boybandet One Direction følger henne, og at hun merker effekten av at kjente profiler trykker «like» på bildene hennes.

Andreas foreldre ante ikke at datteren hadde teft for mote før hun plutselig fortalte at hun hadde klart å få 10.000 følgere i løpet av en måned.

– Vi har jo forstått nå at dette er noe hun er veldig flink til, men det kom veldig brått på, sier pappa Erik Brataas.

Han forteller at de har fulgt målløse med mens datterens profil har fått flere og flere følgere.

Andrea legger ut opptil seks bilder daglig, og har for lengst måttet skru av Instagram-varslingene på mobilen. Tar hun dem på, dør mobilen med det samme på grunn av for mye aktivitet.

– Hun er veldig flink, og jeg synes det er flott at hun får tilegnet seg masse erfaring og kunnskap rundt noe som er så spennende.

Begge Andreas foreldre har selv skaffet seg Instagram for å følge datterens profil.

– Vi har dessverre ikke opplevd samme effekt, men det er ikke mindre hyggelig av den grunn, ler han.

LES OGSÅ: Dorthe Skappels strikkeoppskrift har skapt hysteri - nå starter døtrene butikk

LES OGSÅ: Dette er høstens kuleste genser

LES OGSÅ: Se Victoria Beckhams svinedyre ønskeliste - og kopier stilen på budsjett

Publisert: