Norsk modellmamma om Eileen Ford: - Elsket skandinaviske jenter

OPPDAGET AV EILEEN: Modellmamma Eileen Ford skal ha elsket den typisk skandinaviske looken, og oppdaget flere norske modeller. Her hun sammen med to av dem; Anette Stai og Synne Myrebøe. Foto: Gisle Oddstad / VG
OPPDAGET AV EILEEN: Modellmamma Eileen Ford skal ha elsket den typisk skandinaviske looken, og oppdaget flere norske modeller. Her hun sammen med to av dem; Anette Stai og Synne Myrebøe. Foto: Gisle Oddstad / VG

Alles supermodellers mor er død - Eileen Ford ble 92 år. Eivor Øvrebø, Anette Stai og Vendela Kirsebom minnes ikonet som elsket å plukke skjønnheter i Norge.

Ford grunnla det verdenskjente modellbyrået Ford Models sammen med ektemannen i 1946, og oppdaget modeller som Lauren Hutton, Jane Fonda og Candice Bergen og en ung Brooke Shields. Onsdag 9. juli døde hun 92 år gammel, skriver Reuters.

Eivor Øvrebø (67), Norges mest kjente modellmamma, jobbet med Eileen Ford i mange år. Hun har visst i noen uker at Ford var døende.

- Jeg fikk en hilsen via en bekjent senest i sommer. Eileen var veldig syk da, så det var fantastisk at hun husket på meg, sier Øvrebø til MinMote.

KJENTE HVERANDRE: Eivor Øvrebø har jobbet mye sammen med Eileen Ford. Foto: Janne Møller-Hansen/VG
KJENTE HVERANDRE: Eivor Øvrebø har jobbet mye sammen med Eileen Ford. Foto: Janne Møller-Hansen/VGJanne Møller-HansenVG

Oppdaget Anette Stai og Vendela Kirsebom

De to modellmammaene kjente hverandre i over 30 år. Siste gang de møttes var for fem år siden – i New York.

- Jeg har lært så utrolig mye av Eileen, og vi har mange gode minner sammen. Jeg husker aller første gang hun kom til Norge for å se en modell – Anne Nybø. Det var på slutten av 70-tallet. Siden besøkte Eileen Norge to-tre ganger i året. Hun elsket skandinaviske jenter, deriblant Anette Stai og Synne Myrebøe, som vant hennes konkurranser. Skandinaviske jenter var litt som «the American girl next door» for henne. Det var hun som oppdaget den da 13 år gamle Vendela Kirsebom, forklarer Øvrebø.

Det var modellbyrået som sendte ut pressemeldingen om Elieen Fords borgang, hvor det står at firebarnsmoren døde av komplikasjoner av hjernesvulst og leddgikt.

- Har betydd alt

Ford Models er fortsatt et av verdens største, og har også arrangert utallige modellkonkurranser. Eivor Øvrebø var involvert i en rekke av Fords på 80-tallet og satt blant annet i flere juryer.

- Hva har Ford betydd for internasjonal modellbransje?

- Hun har betydd alt. Eileen var den første i verden som startet arbeidsformidling for modeller. Hun jobbet selv som mannekeng, fordi hun ikke var så høy. Og da hun ble gravid, startet hun å håndtere bookinger for kolleger. Det var Eileen som startet det første verdensomspennende modellbyrået.

VERDENSKJENT: Jane Fonda var blant modellene under Eileen Ford vinger. Foto: Getty Images
VERDENSKJENT: Jane Fonda var blant modellene under Eileen Ford vinger. Foto: Getty Images

Ford-ekteparet ble blant annet kjent for å profesjonalisere modellyrket og sørge for at modellene fikk betalingen de fortjente. Dette skapte igjen en rekke rike «kjendismodeller» på 80-tallet, som Naomi Campbell, Elle Macpherson og Christy Turlington. Øvrebø beskriver Ford som en streng, men snill forretningskvinne.

- Eileen hadde sin egen stil. Hun kunne være ufin, og det hendte hun skjelte ut ansatte i alles påsyn. Men hun var også omsorgsfull. Alle sto i giv akt for henne, både de som jobbet for henne, og alle oss andre. Selv fikk jeg kjeft av henne i alle år fordi jeg røkte, minnes Øvrebø.

Hun husker også en middag i New York for mange år siden, da de ansatte satt og beklaget seg litt over strenge Eileen.

BLANT FAVORITTENE: Vendela Kirsebom.
BLANT FAVORITTENE: Vendela Kirsebom.Frode HansenVG

- Da sa jeg at «Hun kommer ikke til å leve evig», og en kvinne svarte: «Er du sikker på det?». Vi kan smile av det nå. Folk vil uansett huske Eileen Ford som det bransjemessig fantastiske mennesket hun var, og for at hun fikk arbeidsformidling for modeller satt i system, sier Øvrebø.

Norske favoritter: - Trist

Anette Stai (53) sier at Eileen Ford har betydd «alt» for hennes karriere.

- Hun så bilder av meg i Norge og ville ha meg med i sine første «Face of the 80s»-konkurranse. Den vant jeg. Eileen var så utrolig viktig for bransjen, som fram til da hadde vært dominert av menn. Hun fikk skikk på både sjefer og fotografer og fikk dem til å behandle modellene ordentlig. Det er trist at hun er borte, sier Stai til minMote.

Vendela Kirsebom (47) synes også det er fryktelig trist at Ford har gått bort.

- Eileen var den som oppdaget meg da jeg var bare 13 år. Jeg hadde ikke hatt denne karrieren uten henne. Eileen betydde masse for meg både personlig og karrieremessig, sier supermodellen til minMote.

Hvordan var din opplevelse i dag?