Usikker skjebne for Oslo Fashion Week

Motearrangementet Oslo Fashion Week går på vaklende hæler etter at hovedsponsoren flykter bare uker før sesongens arrangement. Rekordfå designere er påmeldt.

Rut Helen Gjævert
Publisert:

OFW skal etter planen gå av stabelen 4.- 10. februar i Oslo, men nå har sminkegigant L'Oréal trukket seg som hovedsponsor.

I tillegg er det kun tre designere som hittil har booket seg inn til visning på moteukens hovedarena, får min Mote opplyst fra daglig leder i Oslo Fashion Week, Pål Vasbotten.

- Vi har vurdert om vi i det hele tatt skal ha en OFW Arena slik vi kjenner den i dag, sier Vasbotten til min Mote.

Hvorfor tror du vi ikke har en fungerende moteuke i Norge? Diskuter i kommentarfeltet under artikkelen!

L'Oréal har bidratt med økonomisk støtte samt med alt av makeup og makeup-artister til visningene i to år (fire runder av OFW), og vært hovedsponsor for arrangementet sammen med hårmerket Redken.

L'Oréal bekrefter overfor minMote at de nylig brøt samarbeidet, men som følge av uenigheter om kontrakten med Oslo Fashion Week opplyser presseansvarlig i L'Oréal Cathrine Stabel at det ennå ikke er klart om de vil gjennomføre vinterens OFW før samarbeidet avsluttes.

LES OGSÅ:Moteredaktør langer ut mot Oslo Fashion Week: - Dette er en vits og et freakshow

Kontraktteknisk

- Det er uavklart om L'Oréal skal være med i februar eller ikke. Vi har ikke lyst å si noe som helst om denne situasjonen nå, fordi dette går på helt kontrakttekniske ting. Det eneste vi kan si er at det er uavklart, og vi jobber for en snarlig avklaring av situasjonen, sier Stabel.

Vasbotten betegner også saken som uavklart.

- Jeg ønsker ikke å kommentere dette før vi har avklart avtalen med L'Oréal, sier Vasbotten.

- Vil dere gjennomføre arrangementet uten L'Oréal?

- OFW-arrangementet blir gjennomført. En uteblivelse av en make-up-sponsor går mer ut over designerne enn selve Oslo Fashion Week-arrangementet, nå må designerne stå for dette selv.

- Men L'Oréal har jo også bidratt med økonomisk støtte?

- Hvis budsjettet blir redusert, vil det få størst konsekvenser for arbeidet med arrangementet i august. Likevel vil det være utrolig synd å ståuten en sponsor for et så sentralt segment som sminke. Det begrenser våre muligheter.

- På sparebluss

- Hvordan vil dere erstatte økonomien som faller bort med L'Oréal nå i februar?

- Vi har med dette året holdt OFW gående i 10 år. Noen år har vært gode, men de fleste arrangementene har gått på sparebluss. Det blir arbeid et halvår uten lønn, men lignende tilstander hadde vi også de første årene.

Hårmerket Redken eies av L'Oréal. Direktør i L'Oréal Birger Stensland bekrefter overfor minMote at Redken vil fortsette som sponsor for Oslo Fashion Week, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

LES OGSÅ:Krass kritikk av Oslo Fashion Week: - En kjendisparodi

Til sammen er åtte designere tilknyttet Oslo Fashion Weeks kalender i vinter, fem av dem viser på eksterne arenaer. De tre designerne som viser på OFW Arena i år er Fam Irvoll, Leila Hafzi og Kristine Vikse.

- Det er viktig at designerne ikke sitter på sine høye hester, men bidrar. Det blir helt feil å trekke seg eller distansere seg. Man må jo tenke at det er for ens egen del at man er med, samtidig som flere burde bidra og gi Oslo Fashion Week et løft, sier Vikse til min Mote.

Norske designere har også lang tradisjon for å holde visninger rundt Oslo Fashion Weeks kalender, blant dem Moods of Norway og Mardou & Dean.

- Det er helt klart at det er blitt færre visninger med årene, det er sikkert flere grunner til det og jeg kan ikke gi begrunnelsen på alle. Når norske klesdesignere ikke stiller opp om denne uken, så har vi en kjempeutfordring. For vår del tenker vi derfor nå over hva Oslo Fashion Week skal være i fremtiden, fortsetter Vasbotten og legger til:

- Det kan være at klesindustrien i Norge ikke er egnet eller passer til et konsept som OFW. Det kan egentlig bare aktørene i industrien selv svare på.

Kritikk og skandaler

Moteredaktør i det tidligere bladet Cosmopolitan, Elisa Røtterud, var ikke nådig i sin dom overfor Oslo Fashion Week under den 18. Oslo Fashion Week i rekken som ble holdt i august i fjor.

- Oslo Fashion Week er en vits og et frikshow. Arrangementet er pinlig, og en revy på videregående skole har bedre standard, sa hun til minMote.

Flere norske designere har også de siste årene heller vist sine kolleksjoner i København enn under Oslo Fashion Week.

Ifølge de norske designerne er det vanskelig å sammenligne Oslo og København, men det er spesielt mangel på internasjonal presse og innkjøpere i Oslo som får designerne til å velge København. I tillegg står mange av designerne for egen finansiering, og da er det viktig å få mest mulig ut av visningene. Den suksessfulle norske designeren Veronica B. Vallenes beskrev i 2011 sitt valg av København slik:

- Det må bli en mer seriøs ramme rundt moteuken i Norge for at det skal være attraktivt å vise frem kolleksjoner hjemme. Nå foretrekker jeg å ha visning i København for hit kommer all internasjonal presse og de viktigste innkjøpere. Det norske publikumet betyr enormt mye for meg, men jeg håper jeg kan nå fram til de ved å vise her i Danmark.

København Fashion Week (CFW) er Nord-Europas største moteuke og trekker over 60 000 moteinteresserte, designere, presse og innkjøpere hver eneste sesong.

- Veldig synd

min Mote-leder Sonia Huanca Vold er ikke overrasket over at Oslo Fashion Week står på vaklende grunn.

- Oslo Fashion Week har den siste tiden fått mye kritikk fra sin egen bransje. Uten støtte herfra er det vanskelig å overleve. At færre og færre designere ønsker å knytte seg til arrangementet gjør det nok også mindre attraktivt for sponsorer. Det finnes mange dyktige designertalenter i Norge, og det er selvsagt veldig synd at vi ikke får vist frem disse på et arrangement som samler bransjen.

Publisert: