Marc Jacobs beskyldes for å ha merket ekte pels med «fuskepels»

Den internasjonale dyrevernorganisasjonen The Humane Society hevder at stjernedesigneren Marc Jacobs har brukt mårhundpels i flere av plaggene som er merket med «fuskepels».

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Kunder som tror de har kjøpt en kåpe med kunstig pels fra Marc Jacobs’ rimeligere merke Marc by Marc Jacobs, kan få seg litt av en overraskelse, skriver The New York Daily News. The Human Society har nemlig bestilt en rekke Marc by Marc Jacobs-kåper over nett fra det populære utsalget Century 21 i New York, og deretter testet dem. Resultatet: Kåpene inneholdt pels fra mårhunder, eller såkalte vaskebjørnhunder.

Pelsen er funnet i både herre- og kvinnejakker. Kåpene som skal inneholde ekte pels har en prislapp på i underkant av 2000 kroner. Ifølge undersøkelsen skal mårhundpelsen være billigere enn å produsere «ny» fuskepels.

Føler seg lurt

Mårhunden har et utseende som kan minne om en vaskebjørn, men er ikke i slekt med denne arten. Pelsen er tett og myk, og skal blant annet være brukt til å lage kåpekrager.

- Alle som ikke ønsker å å kjøpe ekte pels bør være rasende for at et produkt de prøver å unngå presenteres som noe de kanskje vil vurdere å kjøpe, sier en Pierre Grybowski, talsmann for anti-pelskampanjen til The Humane Society, til New York Daily News.

Designer Marc Jacobs har foreløpig ikke svart på avisens henvendelser.

- Endring i markedet

Det har derimot utsalgsstedet Century 21. I en uttalelse på sine egne Facebook-sider kommer de med følgende beskjed:

«Century 21 lager ikke klær, det gjør produsentene. Det er deres ansvar å gi riktig beskrivelse av materialet de bruker og å være ærlige med kundene».

Anklagene har fått mye oppmerksomhet i USA, blant annet fra sinte kunder. Karen Frivik i den norske Dyrevernalliansen mener det hele viser hvor viktig det er med kontroller.

- Det er bra at slike ting blir avdekket, men det sier også noe om at det er en endring i markedet. Designere ønsker ikke lenger å assosieres med ekte pels, sier hun til minMote og fortsetter:

- Det er selvsagt svært kritikkverdig om designeren prøver å lure forbrukeren til å tro de kjøper fuskepels, men det viser hvor viktig det er med gode merkeordninger og gode kontrolleringer av disse.

Publisert: