Elegant og tøff! Derfor kalles hun Gucci-Helle

Danmarks første kvinnelige statsminister Helle Thorning-Schmidt (44) har fått mye pepper for sin forkjærlighet for et velstående image og dyre designervesker.

Halstein Røyseland
Publisert:

Thorning-Schmidt fikk tilnavnet Gucci-Helle da hun ble valgt som styreformann i danske Sosialdemokraterne i 2005.

Da hun ble innvalgt bar hun nemlig med seg en prangende Gucci-veske. Som et arbeiderpartis formann var det enkelte som ikke likte den velstående imagen.

Enkelte mente også at kallenavnet var ment å tegne et bilde av en finere dame som drev med politikk uten egentlig å være så interessert.

Den danske designeren Marianne Carøe forteller til minMote at dette fikk Helle til å tone ned sin til da glamorøse stil nokså mye.

- Hun har endret seg en del, og blitt meget mannlig i stilen. Hun er ikke så feminin som den gangen man kalte henne Gucci-Helle, hvilket jeg synes er en skam, sier Carøe til minMote.

I dag ses Helle som oftest i mørke, skreddesydde drakter kombinert med skjorter eller lette bluser.

På slottsball og regjeringsmiddager er hun ikke redd for å pynte seg, og kliner til med fargerike kreasjoner og utslått hår.

Innimellom hender det også at politikeren dukker opp med et fargesprakende designtilbehør på jobb, uten å frykte for meningsmålingene.

Designer Carøe mener Thorning-Schmidt har blitt veldig klassisk i klesveien, på grensen til det kjedelige.

- Mange kvinne som jobber i en mannsdominert verden kler seg kanskje på den måten for å få mer gjennomslag i dere politikk. Hvis de faller utenfor, får de på pukkelen. Jeg synes det er en skam. Hun må få lov til å være seg selv, tordner Carøe.

Moteekspert for VG og minMote, Silje Pedersen mener politikerne legger ekstra mye omtanke i antrekkene sine og selvfølgelig er opptatt av hvilke inntrykk de gir utad.

- Som politiker kan det være en hårfin balansegang mellom intrykket av det klasssiske og seriøse, og det å få frem sin egen personlighet med farger, smykker og individuelle detaljer. Jeg tror mange, både menn og kvinner, frykter at klærne eller tilbehøret skal ta oppmerksomheten vekk fra politikken, selv om dette absolutt ikke trenger å være tilfellet, sier Pedersen.

Nok om mote og luksusimage, her er de viktigste tingene du må vite om Danmarks nye statsminister:

Helle vokste opp på Ishøj sør for København. I tenårene ble hun skilsmissebarn.

Hun har bursdag 14. desember 1966 og er dermed født i skyttens tegn. Ifølge astrosiden Sagittariousblog, er et typisk trekk for skyttekvinnen at hun er ekstremt selvstendig, samtidig som hun skal mislike husarbeid.

Det politiske engasjementet kom på 1970-tallet, en periode beskriver som en «dramatisk tid med oliekrise og bilfrie søndager».

- Jeg kan fortsatt huske, hvordan min far tok meg i hånden, når vi skulle opp og stemme til folketingsvalget. (…) Og vi lærte, at det er viktig å ta stilling, ellers gjør andre det for deg, sier hun på hjemmesiden sin.

Hun er utdannet cand.scient.pol. i statsvitenskap fra Københavns Universitet samt har studert ved Europa-colleget, hvor hun tok mastergrad i europeiske politiske og administrative studier. Under studietiden ved Europa-colleget møtte hun sin nåværende ektemann Stephen Kinnock, sønn av tidligere leder for det britiske arbeiderpartiet og EU-kommissær Baron Kinnock og Baronesse Kinnock, som er regjeringsmedlem i Storbritannia.

Paret har to døtre Johanna og Camilla og er bosatt i et av Københavns flotteste nabolag.

I 2005 ble hun den første kvinnelige leder for de danske sosialdemokratene, til tross sin velstående image, og blir oppfattet som en moderne representant for partiets høyrefløy. Har rykte på seg for å være en tøff politiker, men også en lagspiller med sterk teamånd.

Kilder: Wikipedia, SNL, Helles egen hjemmeside, samt dvs. nettsider.

Publisert: