Supermodell Andreja Pejic har skiftet kjønn

SEXY: Andreja Pejic har gått for Jean Paul Gaultier mange ganger, både som mann og kvinne. Her tilbake i 2010. Foto: NTB Scanpix

Andreja Pejic- tidligere kjent som Andrej – ble født som mann, men gjorde megasuksess som «kvinnelig» modell. Nå har 22-åringen gjennomført en kjønnsoperasjon.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Siden hun slo gjennom som 17-åring har Bosnia Herzegovina-fødte Andreja gjort pangkarriere som modell – både som dame og mann. Det store gjennombruddet kom da hun avsluttet Jean Paul Gaultiers couture-show i 2011, i en dramatisk brudekjole. På det daværende tidspunktet var Andreja mann.

Gikk ut i media

Siden den gang har hun gjort både herre- og kvinnejobber i modellbransjen, og tidlig i 2014 gikk hun gjennom en operasjon som gjorde henne til kvinne, skriver People.com. Noen måneder etter operasjonen gikk nemlig Pejic ut hos kjendisgiganten People og delte sin historie.

- Jeg vil dele dette ned hele verden fordi jeg føler et sosialt ansvar. Jeg håper en større åpenhet kan føre til at det blir mindre problematisk å snakke om, sier modellen, som i fjor også dukket opp som gjestedommer i norske «Top Model».

Videre forteller Andreja at hun alltid har ønsket å være jente, men at hun lenge forsøkte å «passe inn» ved å oppføre seg som en gutt og være sammen med gutter. Allerede som 13-åring googlet hun «kjønnsforandring», og tok forskjellige piller for å stoppe puberteten. Da hun ble oppdaget av en modellspeider som 17-åring, ble planene satt på vent, før de i 2014 endelig ble realisert.

Andreja pejic

HERREKLÆR: Her er Pejic som herremodell for Paul Smiths høst/vinter-kolleksjon for 2011. Foto: Getty Images

Andreja pejic

KVINNEKLÆR: Her er Pejic som kvinnemodell for Jean Paul Gaultiers høst/vinter-kolleksjon for 2012. Foto: NTB Scanpix

Flere kontroverser

GLAMORØS: Det var som Jean-Paul Gaultier-brud at Andreja Pejic fikk sit store gjennombrudd. Foto: NTB Scanpix

Pejic forteller at «hver dag er som en ny åpenbaring» og at hun er mer komfortabel enn noensinne, men vil ikke gå i detalj om hvor mye som er forandret etter operasjonen.

- Det som er mellom noen bein er ikke det som sier hvem vi er, slår hun fast.

Å stå midt i en kontrovers er i alle fall ikke nytt for Andreja Pejic. Bare at hun har posert som både kvinne og mann har vært nok til å skape debatt, men det toppet seg da hun i 2011 havnet på mannebladet FHMs liste over verdens 100 mest sexy kvinner, stemt fram av leserne. Da kåringen sto på trykk, refererte bladet til Pejic som «en ting» og avsluttet men «send spyposen». Etterpå ble listen trukket, og FHM kom med en offentlig unnskyldning.

Etter å ha gått ut i media og fortalt om operasjonen, la Pejic ut et «selfie» på Instagram med teksten «Som en transkvinne håper jeg å vise at etter en forandring (en livreddende prosess), kan man være lykkelig og suksessfull i sin nye karriere uten å måtte fremmedgjøre fortiden».

Publisert:

Finn mer innhold om: