Norske designere flykter til dansk moteuke
Mens kun tre norske designere er påmeldt Oslo Fashion Week, er 30 norske designere ventet til moteuken i København.
AV RUT HELEN GJÆVERT, SONIA HUANCA VOLD, NATALIE NGO, KIRSTI HOVLAND OG MARTINE LUNDER
I går skrev minMote om den norske moteuken som går en usikker fremtid i møte. Blant annet har hovedsponsor L'Oréal trukket seg en snau måned før avviklingen 4.-10. februar.
I dag kan minMote fortelle at norsk motebransje har valgt seg en ny arena for å vise seg frem i utlandet. Copenhagen Fashion Week er Nord-Europas største moteuke og trekker til seg over 60 000 moteinteresserte, designere, presse og innkjøpere hver eneste sesong. I tillegg til catwalk-visningene, har moteuken flere motemesser hvor designere kan vise seg fram for innkjøpere fra hele verden i fra 30. januar til 3. februar.
Hva synes du om at norske designere dropper Oslo Fashion Week til fordel for moteuken i København? Diskuter i kommentarfeltet!
30 norske designere
Presseansvarlig for messen Gallery, Christian Gregersen, bekrefter overfor minMote at 30 norske designere er klare til å vise seg frem på de ulike messene. Blant dem er Rikke Wiksén, Line Varner og Nina Skarra.
– Vi tenker business og skal inn i flest mulige butikker. Til København kommer alle nordeuropeiske innkjøpere. Det er den største arenaen for salg i Nord-Europa. Det er et naturlig valg for oss når vi nå satser fort fullt på det skandinaviske markedet, sier Nina Skarra.
I fjor høst var hun den første skandinaviske som viste på prestisjetunge New York Fashion Week. Dit skal hun også i februar, etter København-turen.
– Men hvorfor velger du å stå utenfor det som skjer i Oslo?
– Jeg har et internasjonalt fokus og selger til hele verden, og til Oslo kommer hverken internasjonale innkjøpere eller internasjonal presse. Men jeg vet at mange ønsker mye bra for moteuken hjemme og det håper jeg de får til.
Rikke Wiksén i det norske klesmerket Wiksén velger også bort Oslo Fashion Week i år. Erfaringene med å vise under åpningsshowet der i fjor var dårlige.
– Hovedvisningen var ikke vellykket. Vi betalte en pris for å stå i hovedprogrammet og fikk derfor være med på åpningsshowet gratis. Her var det organisert slik at det var én visning for presse og kjendiser og én for betalende. Helt tullete, synes jeg. Det var ingen som kom på den siste og det endte med at vi viste for tom sal. Det skjedde også ting som ikke skulle skje under pressevisningen, som at musikken brøt midt i, forteller hun.
Står over
Nå har Wiksén av flere grunner valgt å stå over Oslo Fashion Week. Én av dem er at Oslo Fashion Week i år kolliderer med moteuken i New York.
– Mye presse kommer til å reise dit midt i uken. I stedet har vi valgt å ha en lukket visning for presse og innkjøpere i slutten av januar. I tillegg viser vi på Gallery-messen under Copenhagen Fashion Week.
Wiksén forteller at de ikke er avhengige av Oslo Fashion Week for å få til et moteshow, men synes det er trist at man ikke får til et arrangement som samler de norske designerne.
– Det er en ond sirkel som får stor innvirkning på den norske moteuken.
– Jeg som designer føler ikke at vi får noe ut av det, sier hun.
Heller ikke designer Line Varner ønsker å vise frem sitt merke Line of Oslo under Oslo Fashion Week.
– Dette er en avgjørelse som vi har tatt fordi vi ønsker å bruke vårt markedsføringsbudsjett på andre arenaer. Vi er på messen i København for åttende gang - der når vi kunder både i Skandinavia og resten av Europa.
Gisle Mariani Mardal er sekretariatsleder i Norwegian Fashion Institute, medlemsorganisasjonen for den norske motebransjen. Han mener det gir mer kredibilitet å vise i København enn i Oslo.
– På messen i København får merkevarene vist seg frem for innkjøpere fra hele Nord-Europa. Det gir kredibilitet å være der, sier Mardal.
Han tror imidlertid det er en myte at catwalk-visninger er det viktigste for å bygge opp merkevaren.
– Flere og flere designere prioriterer bort ressurskrevende visninger, dersom plattformene for salg uteblir, sier han.
– Fornuftig å vise på Copenhagen Fashion Week
ELLE-redaktør Signy Fardal mener det er fornuftig at de norske designerne velger moteuken i København i stedet for Oslo Fashion Week.
– Norske designerne som lager kule klær som folk vil ha vil heller vise seg for et reelt kundepublikum enn for kjendiser, sier Fardal til minMote.
Redaktøren skal selv til moteuken i København, hvor hun mener det er flere innkjøpere og mer internasjonal presse.
– Det er fornuftig av de norske designerne å trekke seg til København. Hele poenget med en moteuke er å vise frem klærne til innkjøpere og stylister, sier Fardal.
Fardal synes det er synd at Norge ikke får til en skikkelig moteuke her til lands, men forklarer at det er konsekvensene av en liten bransje med få aktører.
– Dessuten handler medieoppmerksomheten rundt Oslo Fashion Week mer om den røde løperen og mindre rundt kolleksjonene, mener hun.
– Kan ikke sammenlignes
Oslo Fashion Week-sjef Pål Vasbotten medgir at kvaliteten på Oslo Fashion Weeks arrangementer har vært varierende, men synes det er feil å sammenligne visningsarenaen i Oslo med messesalget i København.
– Vi er enige i at flere av de siste års innhold og gjennomføring av åpningsarrangementet til OFW ikke har holdt mål. Derfor vil det nå bli et tydeligere skille mellom åpningsarrangementet og hver enkelt designers visning. Det som er synd er at media som VG, Dagbladet og enkelte nettsteder sjelden tar seg tid til å se på hver enkelt designers visning, men velger å skjære alle over én kam - som da kalles OFW. Vi støtter designere og klesmerker som prøver seg i andre marked fullt ut.
– Det er også viktig å vite at både Wiksén og Line of Oslo ikke skal holde en visning i København, de skal selge klær på en messe. Derfor kan det ikke sammenlignes, sier Vasbotten.