KOMMENTAR: Ikke brød, men sirkus

TILFELDIG? Slik ser det ut da gatemotefotografene jobber utenfor visningene. En modell har blitt fanget i sirkuset. Foto: Odin Jæger/VG.

På innsiden av Oslo Runway virker det mer som et PR-sirkus enn et forsøk på å fremme norsk mote.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Oslo Runway ble sparket i gang av en eksklusiv frokost på Theatercafeen og visning av ByTiMos kommende vår- og sommerkolleksjon.

Før den første visningen var et faktum, hadde moteuken vært i gang en god stund allerede. Gatemotefotografer var flydd inn fra utlandet ene og alene for å ta bilder av de norske bloggerne i dagens første sponsede antrekk.
På første rad på visningene satt bloggere, influencere, innkjøpere og kjendiser. Flere var selvsagt kledd i det vi straks skulle få se på catwalken. Timet og tilrettelagt.

Deles

Det er nesten umulig å ikke legge merke til at mange av gjestene fungerer som sitt eget lille mediehus med direktesendinger, hyppige Snap-oppdateringer og Instagram-bilder. Det er et PR-sirkus uten like.

Theatercafeen og byTiMo kunne by på lekre snitter, ferskpresset juice, croissanter med brie, makroner, bellinis servert på treetasjes sølvfat.

Da visningen av flagrende, romantiske kjoler presentert på Oslos nye it-jenter var forbi, sto maten urørt. Kanskje var noe av det proteinrike, magre pålegget spist opp. Kannene med svart kaffe var dog tomme, og maten skjøvet over i sosiale medier.

BEHIND THE SCENES: Slik kan en tilsynelatende tilfeldig posering se ut. Foto: MinMote

Selv stappet jeg en makron i veska OG SPISTE DEN på veien hjem. Tenke seg til. Først skammet jeg meg over at jeg tok den med. Så skammet jeg meg over at ikke jeg, og alle andre, i salen spiste den før showet og var fornøyde med det.

NYHETER

SE BYTIMOS LEKRE KJOLER

For et show byTiMo hadde kostet på seg. Det var lagt massevis av timer ned i planlegging og gjennomføring. Derfor må det ha vært komisk for «mannen i gata» som tittet nysgjerrig inni de store café-vinduene og så en bortskjemt gjeng som opplevde den storslåtte visningen gjennom mobilskjermene sine.

Gratis reklame

KOMMENTERER: Journalist Elise Alexandra Gulbrandsen. Det kan kanskje se ut som om bildet er tilfeldig, men jeg kan love at det måtte mange forsøk til.

Alt mange satt igjen med var å ha spredd visningen i sine sosiale kanaler. Men dette er selvsagt viktige reklamekroner for merket.

Sekunder etter at den siste modellen hadde forlatt catwalken hastet «moteeliten» ut mot gaten. Tilfeldig mingling på hjørnet, tasting på mobilen og noen ekstra turer over fotgjengerfeltet var alt som skulle til for å få de perfekte bildene. For sånn er det. Det som kan se tilfeldig ut er i virkeligheten nøye regissert.

MOTE

Slik var «nye» FWSS

Ivrig gatemote

Til neste visning (to timer etter den første) ser alle annerledes ut. De mest ivrige har skiftet til dagens andre antrekk, selv om hverken sted eller temperatur har endret seg. Så er de klare for nye bilder. Og slik fortsetter det. Til hvert eneste show.

Gatemote er både gøy og en viktig pekepinn på hva som kommer til å være de gjeldende trendene i sesongen som kommer. Men spørsmålet er om dette fortsatt er gatemote, eller om det er blitt utkledning og nøye plassering av reklame.

MOTE

DEN BESTE GATEMOTEN FRA OSLO RUNWAY

RESULTATET: Slik så det ferdige bildet ut. Foto: Getty Images

Må sette spørsmålstegn

Når visningene er skikkelig gjennomarbeidet, er det et godt innslag med en norsk moteuke. Men skal den norske motebransjen bli tatt på alvor, må den først ta seg selv på alvor.

Er det blitt et PR-show som handler mer om følgere i sosiale medier enn klærne på catwalken bør man gå en runde til på hva Oslo Runway egentlig skal være.

Derfor må man spørre seg: Bør nåløyet være trangere? Skal håndverk og hardt arbeid gå foran kjendisstatus og hvem som vil sitte på første rad, eller skal sirkuset rulle videre?

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.