Designer Merete Dehn sjokkert over peruansk firma

REAGERER: Merete Dehn kom over en Facebook-side hvor de påstår å selge hennes design. De har også brukt bilder av henne. Foto: Hilde Brevig

Merete Dehn ble sjokkert da hun ble oppmerksom på en Facebook-side som gir seg ut for å selge plaggene hun har designet. 

Ingeborg Aspeli
Publisert:

Dehn fokuserer på strikkeklær og har blant annet kledd opp kronprinsesse Mette-Marit.

I forrige uke ble hun oppmerksom på en peruansk Facebook-side ved navn Duna Alpaca som selger produktene hennes uten hennes tillatelse. De bruker også bildene hennes – også noen hvor Dehn selv er modell.

– Jeg tenker at det er trist at noen bare rapper min merkevare, stjeler alle mine design og bilder og i tillegg gir uttrykk for å samarbeide med meg, sier Dehn til MinMote.

Saken ble først omtalt i Fredrikstad Blad.

FACEBOOK-SIDEN: Duna Alpace bruker et bilde av Merete Dehn som toppbildet på Facebook-siden. Det har de ikke fått tillatelse til. Foto: Skjermdump

Dehn har flere forhandler i Norge, og noen i utlandet. Hun driver også sin egen nettbutikk.

MOTE

Norsk designer beskylder motehus for plagiat

Ifølge hjemmesiden til Duna Alpaca holder det til i Peru og produserer plagg i alpakka og bomull. Dehn ble oppmerksom på hjemmesiden da en av forhandlerne hennes i Oslo hadde mottatt en mail fra Duna Alpaca med tilbud om hele kolleksjonen til Dehn til rabattert pris. MinMote har sett mailen som skal ha blitt sendt ut av det peruanske firmaet.

KLINKET TIL: Kronprinsesse Mette-Marit spilte fotball i en av Dehns ponchoer i 2013. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Da designeren begynte å undersøke kom hun over Facebook-siden, og hun forteller videre at der ser ut til at de kan ha brukt hennes produktbilder i over et år.

– Jeg har fått mye støtte fra kunder som har hjulpet meg med å rapportere brukeren på Facebook. Men ellers vet jeg ikke helt hvordan jeg skal ta fatt på dette, det er en litt vanskelig sak, sier Dehn.

Påtaleansvarlig i øst politidistrikt, Espen Jamissen, bekrefter til MinMote at de har mottatt anmeldelse, men at saken nå er henlagt.

– Det er ikke et rimelig grunnlag om at det foreligger straffbart forhold, sier han.

Han legger imidlertid til at de opplever mange nettsvindler-saker på nett, og at det kan være vanskelig å skaffe bevis.

– Men alle saker blir vurdert individuelt, legger han til.

MinMote har forsøkt å få kontakt med Duna Alpaca gjentatte ganger, men har ikke lykkes.

Publisert: