Unge splittet om Yeezy – YME dropper salg

Unge er splittet etter Kanye West-kontroverser. Noen kaster Yeezy-skoene sine, andre liker de enda mer nå. Oslo-butikken YME dropper alt fremtidig Ye-salg.

Publisert:

Unge er splittet etter kontroversene som har herjet rundt Kanye West den siste tiden.

Nylig dumpet Adidas Yeezy-samarbeidet med West. I sosiale medier forteller flere at de vil boikotte ham etter at han kom med antisemittiske utspill på Twitter tidligere i høst.

Kanye West, også kjent som Ye, er både kjent for sin musikk og sine designersamarbeid med en rekke store motehus. Det mest kjente er hans tidligere samarbeid med Adidas, som han designet fritidssko for.

En tidligere tilhenger har lastet opp videoer i sosiale medier av ham brenne Yeezy-sneakers i protest, ifølge Insider.

Selv om West i ettertid har gjort et forsøk på å slukke brannen med beklagelse til den jødiske befolkningen, ser det ut til at samarbeidet med Adidas kan være tapt for godt.

Delte meninger

Mange unge har tatt side etter kontroversene rundt West. En som står i spagaten er Lukas Lindgaard (18) fra Blystadlia i Rælingen.

Han har stor interesse for sko, og eier selv to par Yeezy-sko.

– Man kan ikke snakke om sneakers uten å nevne Yeezys. De definerer kulturen, og for mange, inkludert meg selv, fungerer de som en identitetsmarkør, sier han.

YEEZY-FAN: Lukas Lindgaard liker ikke musikken til Kanye West, men er stor fan av Adidas-kolleksjonen hans.

Lindgaards inntrykk av West har blitt langt mer negativt, men hans kjærlighet for Yeezy-skoene forblir den samme.

– På den ene siden så er Kanye West, eller Ye, sine antisemittiske ytringer uakseptable. Man burde så klart ikke støtte den type oppførsel, og spesielt ikke fra en så profilert profil som Ye, sier Lindgaard.

Han sier han forstår at folk vil boikotte West og produktene hans.

– Men på den andre siden så har Ye og Yeezy vært sentrale i oppbyggingen av den sneaker- og streetwear-kulturen som finnes i dag.

– Hvorfor er Yeezys så populære?

– Det er originaliteten. Det finnes ikke noe lignende. Ofte er det hype. Mange liker skoene, og det gjør de enda mer populære. Folk vet med sikkerhet at de aldri vil bli produsert igjen med Yeezy-navnet. De blir sjeldne. Jeg kommer til å beholde skoene og bruke de.

– Hvorfor vil du bruke de videre?

– Siden Adidas har kuttet alle bånd nå, er det større avstand mellom skoene og Kanye. Han kan ikke lenger profittere på dem. Og man er jo ikke nødvendigvis er enig med Kanye bare fordi man bruker skoene.

SNEAKEROO: Lukas Lindgaard tror prisene på eksisterende Yeezys kommer til å gå opp etter Adidas-samarbeidet tok slutt.

Liker Kanye mer nå

En som ikke kommer til å la seg påvirke av Kanye Wests nylige ytringer er Tor-Kristian Barholdsen (21).

Han har vært fan av West lenge, og eier to par Yeezy 350-sneakers. Prislappen var rundt 2300 kroner for ett par.

– Jeg har endret meningen min til å bli enda mer på Kanyes side. Han lager helt utrolige sko. Det er jo også et av verdens mest ettertraktede «collabs» som har skjedd gjennom tidene. Det er utrolig rart at kun på grunn av noen meninger Kanye har, så skal Adidas stoppe produksjonen, sier Barholdsen.

– Alle gikk fra å like ham, til at ingen liker ham. Alt har falt for Kanye. Jeg synes det er litt rart når han lager så god musikk og sko, sier Barholdsen.

MISFORNØYD: Tor-Kristian mener det ikke er det samme med Yeezy-sko uten Kanye West.

– Jeg har brukt det ene paret én gang. Når Adidas sluttet å selge disse, så har prisen gått enda mer opp. Kanskje jeg selger det ene paret, sier han.

– Kommer du til å slutte å bruke skoene etter det West sa?

– Jeg kommer ikke til å slutte å bruke skoene bare på grunn av det han har sagt. Folk på Twitter har brent skoene sine. Det skjønner jeg meg ikke på. Han har sine meninger. Jeg synes han skal få si det han mener uten at det skal gå utover arbeidet hans.

– Bare fordi noen synes meningene er utrolige rare, så betyr ikke det at musikken eller skoene er rare.

– Hva synes du om meningene hans?

– Jeg kan se at det han sier kan være dårlig, men som sagt det er meningene hans.

350: Tor-Kristian Barholdsen er stolt eier av disse skoene.

YME dropper Yeezy

En av Norges mest kjente streetwear-butikker, YME, sier til VG at de har returnert alle Yeezy-varene tilbake til Adidas etter at samarbeidet med West ble brutt.

– Det er synd at et slikt ikonisk samarbeid tar slutt ettersom det har ført til ny design og innovasjon. Etter Kanyes siste uttalelser støtter vi Adidas i deres beslutning og tar avstand fra antisemittiske og støtende utsagn, sier Thatiana Campelo Hjertum.

Hun er hovedinnkjøper og partner i YME, og hun forteller at Yeezy-salget nådde sin topp for to år siden, og har gradvis falt siden da. Butikken i Oslo har likevel solgt over tusenvis av Yeezy-sko de siste årene.

– Hvis West kommer med eget merke, skal dere selge det?

– Akkurat nå er svaret nei.

BRÅSTANS: Thatiana Campelo Hjertum er partner i YME. Ifølge henne skal YME ha vært den første og eneste aktøren som hadde Yeezy fra starten av. Nå er det slutt.

South China Morning Post melder at mange selger Yeezy-skoene sine for en billigere penge etter bruddet med Adidas.

De henviser til skomarkedsportalen StockX, som på et tidspunkt viste at åtte av de mest populære Yeezy-skoene har falt i markedsverdi den siste tiden.

Campelo Hjertum sier at YME ikke vil selge Yeezy lenger, men hun spår at Yeezys trolig fortsatt vil bli solgt av resellere.

Comeback er ikke utelukket

Ida Elise Eide Einarsdóttir, mote- og skjønnhetsansvarlig i magasinet KK, sier at Kanye West denne gang har fått begeret til å renne over.

– Det er ikke akkurat første gang Kanye West har overrasket, provosert og regelrett sjokkert. Det kan vel heller virke som om det er regelen heller enn unntaket. Men denne gangen tror jeg mange tenkte at nok får være nok.

Einarsdóttir nevner White Lives Matter-skjorten og de antisemittiske tweetene som det siste strået.

– Det ble rett og slett for vanskelig og kontroversielt både å stille seg bak ham og å ikke ta side. Det tvang en hel moteverden til å – kanskje en gang for alle – ta et standpunkt i forhold til Kanye West.

For West er det også ingen vei tilbake, tror hun.

– Det er for sent å se seg tilbake. Og det ligger vel heller ikke i hans natur. Kanselleringskulturen er kanskje sterkt, men dette lå i kortene lenge. Enn så lenge så kaster folk Yeezy-skoene sine i søppelet i protest mot designeren og rapperen. Spørs om det er så lurt, for resale-prisene er visstnok steget til himmels, sier hun.

Men moteeksperten utelukker ikke at alt kan skje i moteverdenen.

– Per nå er han persona non grata i moteverdenen. Men folk har en tendens til å glemme. Ta Dolce & Gabbana, for eksempel, som nærmest var kansellert grunnet deres gjentatte tråkk i den kulturelle appropriasjonssalaten. Nå er de vel mer eller mindre tilbake.

– For til tross for, eller delvis også kanskje nettopp på grunn av, Kanyes mange kontroverser har hatt kunne solt seg i glansen av egen suksess med både musikk og mote. Og ikke minst; le hele veien til banken.

Publisert:

Finn mer innhold om: