H&M slår tilbake mot Annijor – avviser kopi-anklager

IKKE FORNØYD: Anniken Jørgensen mener H&M kommer med en svak unnskyldning. Foto: Janne Møller-Hansen/VG.

Anniken «Annijor» Jørgensen anklagde H&M for å ha kopiert henne. Nå slår budsjettkjeden tilbake.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Nylig gikk influencer og designer Anniken «Annijor» Jørgensen hardt ut mot H&M og mente de hadde kopiert henne.
Hun raste Instagram og mente H&Ms dress med kort jakke hadde store likheter til en dress fra hennes eget merke Knust Porselen. Budsjettkjeden svarte til MinMote at de ville gå igjennom designprosessen for dressen.

Nå har H&M kommet med svar.

– Vi har nå gått gjennom designprosessen for plaggene Anniken refererer til, og både blazeren og buksen ble designet flere måneder før hun lanserte kolleksjonen sin. Dresser i hvite fargetoner og korte blazere er viktige trender denne våren, og noe mange merkevarer viser akkurat nå, sier kommunikasjonssjef Kristin Fjeld.

– Svak unnskyldning

Jørgensen mener H&Ms svar på kopianklagene er selvsagte, og sier det er rart at de ikke kunne komme med svar i første omgang.
– Det er vel selvforklarende at klær er en liten prosess. Vi designet også dressen vår mot et år før den ble lansert. Så klart ville de si noe slikt. At korte blazere og hvite dresser er en viktig trend er også en svak unnskyldning, sier Jørgensen til MinMote.

LIKHETSTREKK: Til venstre er dressen Anniken Jørgensen designet. Til høyre er dressen fra H&M. Foto: Produsentene.

Jørgensen sier at hun har sett flere lignende dresser den siste tiden, men at hun fremdeles mener at H&M sin dress er for lik hennes egen.

– Den er nesten identisk. Det er ingen av de andre dressene på markedet. Jeg har fått innblikk i industrien da jeg var med på «Sweatshop», og hvis en stor kjede vil ha klær på rappen, så får de det. H&M er ikke et unntak, sier hun og legger til:

– Hvis det er slik at verden er så fantastisk at to mennesker er født med samme hode så skal jeg finne meg en tro, men saken er den at det er veldig lite sannsynlig.

Dette er ikke første gang Anniken Jørgensen raser mot H&M. Hun var tidligere med i Aftenposten-serien «Sweatshop» hvor hun og to andre besøkte en fabrikk som produserer klær i Kambodsja. Hun har tidligere fortalt at fabrikkbesøket var noe av grunnen til at hun ønsket å lage sitt eget merke. Kristin Fjeld i H&M sier at Jørgensen aldri har besøkt en av fabrikkene kjeden benytter.

– H&M produserer ikke klær «på rappen». En gjennomtenkt innkjøpspraksis, som blant annet sikrer rettferdig prising og god kapasitetsplanlegging hos leverandøren, er avgjørende for å drive ansvarlig, sier Fjeld.

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.