Vogue-redaktør beklager i brev til ansatte
En av moteverdenens mektigste kvinner sier hun er lei seg for manglende mangfold og sårende bilder og artikler.
Anna Wintour innrømmer i en uttalelse sendt til sine ansatte at hun har gjort feil i sine 32 år som «motebibelens» overhode. Det var New York Post som først fikk tilgang på, og omtalte, beklagelsen.
I unnskyldningen som Wintour sendte ut til sine ansatte tirsdag forrige uke, innrømmer sjefredaktøren blant annet at det har vært for få fargede ansatte i magasinet med henne som sjef.
Wintour skriver: «Jeg vil si helt enkelt at jeg vet Vogue ikke har funnet nok måter å fremme og gi plass til svarte redaktører, skribenter, fotografer, designere og andre skapere. Vi har også gjort feil i å publisere bilder eller artikler som har vært sårende eller intolerante. Jeg tar fullt ansvar for de feilene.»
Norsk redaktør: –Bevisst vår samfunnsrolle
Bakgrunnen for Wintours unnskyldning er dødsfallet til George Floyd (46), som har rystet en hel verden og utløst massive protester i USA og verden for øvrig. Floyd, som var svart, døde etter en brutal pågripelse i Minneapolis, Minnesota, mandag 25. mai. Dødsfallet har satt fart på kampen mot rasisme en rekke land, inkludert HER HJEMME.
Sjefredaktør i Costume, Norges største motemagasin, Kine B. Hartz, sier til MinMote at magasinet etterstreber å speile samfunnet og at de tar et tydelig standpunkt rundt både mangfold og likestilling.
– Som Norges største motemagasin har vi en plattform som fører med seg makt. Å forvalte den makten er et ansvar vi tar på alvor. Vår målsetting er å bruke vår makt på en progressiv og positiv måte, sier Hartz.
Sjefredaktøren nevner blant annet at Costume etterstreber å fremme mangfold på sine magasinforsider, og i valg av samarbeidspartnere.
– Coveret vårt med Iman Meskini ble hyllet verden rundt fordi dette var første gang en ung, muslimsk jente med hijab var på coveret av et motemagasin i Skandinavia. Denne måneden er det den indiske supermodellen Pooja Mor som er på coveret, forteller Hartz.
Som sjefredaktør er hun opptatt av at magasinet skal vise engasjement.
– Den overveldende positive responsen vi opplever når vi engasjerer oss og fremmer mangfold varmer mitt hjerte, på samme måte som det er fantastisk å se hvordan bevegelsen Black Lives Matter nå har ekte ringvirkninger vi aldri har sett før både i USA og globalt.
Hartz, som selv har bodd i USA og sett rasisme satt i system, sier at hun er glad for å se at verden tar opp kampen mot rasisme og likeverd.
– Som Norges største motemagasin er vi bevisst vår samfunnsrolle og ydmyke i forhold til oppgaven vi alle står overfor. For å oppnå et samfunn uten rasisme må vi alle gå i oss selv, lese oss opp, være lydhør og ta aktive valg som pusher verden i riktig retning.
Første svarte sjefredaktør
I flere land og en rekke instanser har kampen mot rasisme trappet kraftig opp de siste ukene.
Kontroverser har også kommet frem i mote- og mediebransjen, som igjen har tvunget fram endring. Nylig gikk sjefredaktør i Bon Appetit, Adam Rapoport av etter at bilder av ham med svartmalt ansikt så dagens lys, sammen med anklager om dårlig oppførsel ovenfor fargede ansatte. Magasinet er eid av samme selskap som Vogue, Conde Nast.
Tidligere denne uken gikk også redaktøren i nettmagasinet Refinery29 av etter at ansatte fortalte om rasediskriminering i selskapet.
I mer positive nyheter, fikk motemagasinet Harpers Bazaar US fikk sin første svarte sjefredaktør i magasinets 153 år lange historie denne uken. Onsdag ble det kjent at Samira Nasr tar over sjefsstolen i magasinet.