Nå får du vite hvor H&M-plaggene dine er sydd

VIL HA MER ÅPENHET: Butikkjeden H&M. Foto: Reuters.

Ved å få vite hvilke fabrikker som produserer hvert enkelt plagg mener H&M at det nå vil bli lettere å ta mer informerte og bærekraftige valg.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Motegiganten H&M har en rekke ganger blitt kritisert for arbeidsforholdene på fabrikkene de benytter seg av. Senest i februar kom nyheten om at flere tusen tekstilarbeidere i Bangladesh mistet jobben etter at de krevde høyere lønn.

– Ved å være åpen og transparent om hvor produktene våre er laget vil kundene våre ha mulighet til å ta mer bevisste og bærekraftige valg. Med åpenhet kommer ansvar. Dette gjør åpenhet til en viktig faktor for en mer bærekraftig motebransje, sier Isak Roth, Head of Sustainability i H&M globalt i en pressemelding.

For å se hvor plaggene er produsert kan man gå inn i nettbutikken eller skanne prislappen i butikken med kleskjedens egen app.

– Dette er et veldig godt initiativ! Ikke minst er det en stor seier for oss og alle forbrukere som har engasjerte seg og krevd mer åpenhet fra H&M i en årrekke, sier leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, til MinMote.

Hun poengterer viktigheten av at et så stort globalt selskap går foran som et godt eksempel.

– All historie viser at åpenhet er med på å bidra til forandring. Med åpenhet kan vi for eksempel avdekke graverende forhold ved fabrikkene.

Transparent

Kommunikasjonssjef i H&M Norge, Kristin Fjeld, sier at kleskjeden jobber for å vise at det er mulig å være transparent, også i en så stor skala.

– I tillegg til fabrikkinformasjon vil kundene kunne lese mer om materialene som er brukt, noe som gjør at man kan ta bevisste valg med tanke på materialenes fotavtrykk. Åpenhet er en kritisk suksessfaktor for en mer bærekraftig motebransje.

Men til tross for at H&M nå sier at de vil ta grep, mener Bakken Riise i Fremtiden i våre hender likevel at H&M har en vei å gå. Hun mener det også viktig at den informasjonen H&M selv gir er verifiserbar.

– Som forbrukere bør vi være sikre på at den informasjonen om plaggene vi får er pålitelig, men det er alltid en utfordring når selskapene selv står bak informasjonen. Her kommer det nye muligheter med såkalt «block chain»-teknologi, som potensielt kan bidra til mer uavhengig informasjon rundt produksjonen av klær, sier hun.

FABRIKK: Indochine Apparel i Etiopa er blant fabrikkene H&M benytter seg av. Foto: Tiksa Negeri/Reuters

Jobber mot mål om levelønn

Da MinMote sjekket et tilfeldig utvalg av klær i nettbutikken kunne vi se at flere av produktene var produsert ved fabrikker som tidligere har blitt kritisert. En av fabrikkene som har vært i nyhetsbildet den siste tiden er Shahi i India hvor de ansatte ifølge en rapport utarbeidet av Worker Rights Consortium (WRC) sier at de har blitt mishandlet.

– Vi har jobbet tett med fabrikken og den lokale fagforeningen for å løse og forbedre situasjonen. Det er gjort en rekke tiltak, kompensasjon, oppsigelser og rettsforfølgelse, samt skrevet en avtale bygget på felles forståelse mellom fabrikken og den lokale fagforeningen, sier Fjeld og trekker frem at Shahi, sammen med H&M, nå jobber med en langsiktig strategi som sikrer trygge arbeidsforhold og fagforeningsfrihet.

– Vi i H&M stiller svært strenge krav til gode, rettferdige og trygge arbeidsforhold og vi har absolutt ingenting å skjule. Vi har H&M-ansatte og produksjonskontorer i alle land vi produserer for å jobbe med forbedringer i bransjen generelt og hos hver enkelt leverandør, og vi belønner leverandører som tar ansvar for mennesker og miljø med mer forretning.

Et annet område H&M og andre «fast fashion»-kjeder har blitt kritisert for er å ikke betale levelønn til tekstilarbeiderne. Fjeld mener åpenheten om produsentene er med på å pusher både H&M, leverandørene deres og andre merkevarer videre i riktig retning.

– På denne måten jobber vi for den varige endringen tekstilindustrien som helhet trenger for å sikre rettferdige lønns- og arbeidsforhold, sier hun og trekker frem at kjeden også jobber med en levelønnsstrategi som i dag dekker over 930.000 tekstilarbeidere. Samlet sett ligger gjennomsnittslønnen på H&Ms fabrikker langt høyere enn minstelønn i landet, for eksempel 24 prosent i Kambodsja, 49 prosent i Bangladesh, 47 prosent i Myanmar og 122 prosent i Kina.

– Vi vil rette en takk mot all oppmerksomhet og engasjement knyttet til levelønn og arbeidsforhold. Vi jobber med dette hver eneste dag og jo flere vi er, jo større muskelkraft har vi for å flytte situasjonen videre i riktig retning, avslutter hun.

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.