Kronikk: Den glemte brudgom

KRITISK: David Stømman Nedal. Alle Foto: Ole N. Olsen / VG

Bryllupssesongen er i gang, men har norske brudgommer egentlig kontroll på antrekket? Dressgründer og designer David Strømman Nedal er usikker.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Dressdesigneren har flere ganger skapt blest med sine kronikker - som da han for tre år siden mente at «norske menn kan ikke kle seg», og da han i fjor langet ut mot julebordkledde nordmenn. Nå slår Strømman Nedal til igjen, i denne kronikken om norske brudgommers antrekk på den store dagen. Les hele kronikken her:

Bruden stråler. Kjolen glitrer. Månedsvis med planlegging har ledet opp til dette ene øyeblikket. Langs benkeradene står familie og venner og smiler og tørker tårer. Lykkelige tårer. Alt er perfekt. Eller?

Ved alteret står brudgommen og venter – i svart konfirmasjonsdress.

MANN

Se hvordan du knyter slipset her!

Kanskje legger hun ikke merke til det før bildene kommer tilbake fra fotografen, men når bryllupståken, blomsterdekorasjonene og fars tåredryppende tale har kommet litt på avstand er det lett å se at bildene viser en vakker brud med en ny konfirmert guttunge ved sin side. Vanskelig å få gjort noe med i etterkant og synd for bildene som hadde fått reservert plass på veggen.

Min erfaring er at det er to hovedgrunner til at kjønnsrollene i et bryllup fortsatt minner om 1816: Brudgommen engasjerer seg ikke, og det er det heller ingen andre som gjør.

MANN

Dette er forskjellen på blazer og dressjakke

Brudgommens antrekk må seile opp som en prioritet på lik linje med brudekjolen til bruden. Bryllupslisten bør se slik ut: Antrekk brud, antrekk brudgom, kjøtt eller fisk. Og ikke som nå, antrekk brud, location og helt til sist - satt på spissen - «nattmat, antrekk brudgom».

Endringen må starte med gutta. Brudgommen må ta seg selv i nakkeskinnet og vise at dagen også er hans. Det kommer ikke én dag til hvor han blir så mye fotografert, gratulert og dokumentert, så hvorfor ikke la antrekket gjenspeile den lykkeligste dagen i hans liv? Hvorfor ikke ta ansvar som forlover og gi brudgommen et spark bak når det bare er seks måneder til bryllupet og antrekket ikke er planlagt?

Videre, så må rett og slett handelsstanden ta grep og skru opp kjøpepresset – uansett hvor rart det høres ut. For det er ikke så rart mange trår feil. Mens det bugner over av bryllupsinfo til bruden er det lite å finne om hvordan mannen skal kle seg på den store dagen.

Er han i tillegg som menn flest, som helst bruker minst mulig tid og krefter på shopping, så ender man gjerne med det første, men slett ikke beste.

Så hvordan skal man gå frem?

Selv om jeg stort sett har gjespet meg hes av brudgommer som ikke gidder, så har jeg også noen ganger blitt imponert av flotte dresser ved alteret. Det handler ikke om å ha på seg en helt ellevill farge eller om hvilket merke som er på dressen, men om at brudgommen har funnet og perfeksjonert et antrekk som helt tydelig «er ham».

Suksessformelen er også den samme som for bruden: Tid + energi + engasjement. Det er det som gjør at sure onkel Einar gråter når han ser bruden.

Ta vare på bilder av flotte dresser, søk rundt på nett, og ta med deg eksempler på hva du liker. Ha tillitt til de butikkene du går i og fortell dem hva du ser for deg.

Finn det italienerne kaller en total look: Absolutt alt, fra topp til tå, skal passe sammen. Gå i butikker, be om hjelp, vær kresen – slik finner du det som passer.

Ikke vær redd for å være vill i valgene, om det er det du vil, men du kan også tenke langsiktig og sette sammen noe du vil ha glede av de kommende årene. Det vil komme flere anledninger hvor du som brudgom kan bruke dressen igjen i motsetning til brudekjolen som vanligvis og forhåpentligvis brukes kun bare èn gang.

Og folkens, passform er alt. Ikke møt opp i den dressen du føler sitter «sånn passe», slik at du ser ut som om du forsøker å snike deg inn på nattklubb i pappas lånte jakke.

Og det viktige er ikke om dressen er fra Armani eller Dressmann: Det viktige er at antrekket er DEG. Det er på tide at bryllupet blir likestilt på dette feltet.

Gutter, ta grep!

Er du enig eller uenig? Diskutér i kommentarfeltet!

Se også hvordan dressen skal sitte i denne videoen:

David Strømman Nedal er daglig leder, styreleder og eier 60 prosent av Julius Caesar AS.

Publisert: