Norske kvinner bruker millioner på denne vesken

Michael kors

Michael Kors troner øverst på listen over designervesker som norske kvinner bruker penger på. Trendforsker mener at det å kjøpe vesken gir en sosial trygghet.

Oda Marie Midbøe
Publisert:
Michael kors

MEST SOLGT: «Jet set»-vesken fra Michael Kors er den som selger best i Norge, ifølge de store varemagasinene. Foto: Getty Images

Michael kors

UTFORDRER: Selma-vesken fra Michael Kors blir stadig mer populær blant norske kvinner. Foto: Getty Images

Michael Kors (54) fikk sitt gjennombrudd på starten av 80-tallet og har lenge vært en respektert og anerkjent designer internasjonalt. Som dommer i det amerikanske reality-programmet «Project Runway» har designeren også blitt et kjent fjes for moteinteresserte kvinner verden over.

Flere i norsk motebransje mener derimot at veskene fra Michael Kors er harry. Les hvorfor her!

Kors er kjent for sitt minimalistiske og sporty «jet set»-design, og har kledd opp stjerner som Gwyneth Paltrow og Miranda Kerr.

- Suveren

I mange år har vesker fra Mulberry og fra Marc Jacobs' undermerke Marc by Marc Jacobs vært svært populære. Nå har imidlertid Michael Kors tatt over tronen som mestselgende på veskefronten hos de største luksusmagasinene i Norge.

– Michael Kors er kommersielt helt suveren og langt foran alt annet, sier Hanne Thorstensen, area manager hos Steen og Strøm i Oslo, til MinMote.

På Instagram er hasthtagen «Michael Kors» brukt over to millioner ganger, og slår derfor sine største konkurrenter i samme segment ned i støvlene, som Mulberry (278.000 hashtags), Alexander Wang (282.00 hashtags) og Marc Jacobs (over 1. million hashtags).

STADIG MER POPULÆR: Selv om «Jet set»-modellen er en soleklar bestselger, seiler også «Selma»-vesken opp som en utfordrer. Foto: Getty Images

Steen og Strøm åpnet sin første Michael Kors-butikk i 2012. Allerede fra dag én har omsetningen vært veldig bra, forteller Thorstensen.

– Vanligvis når man åpner en ny butikk tar det gjerne flere år før den etablerer seg. Her gikk det rett over budsjett fra dag én og langt over det både vi og Michael Kors-gruppen forventet, sier hun, og legger til at det er en utfordring å skaffe tilstrekkelig med produkter for å møte den store etterspørselen på veskene.

Ifølge area manageren var salgsveksten på over 150 prosent i første kvartal i år sammenlignet med fjoråret. Hun forteller at kundegruppen består av alt fra unge tenåringsjenter til godt voksne kvinner.

6,2 millioner på vesker

Også Høyer-gruppen, som blant annet eier Norges største luksusvaremagasin Høyer Egertorget i Oslo og 18 ulike butikker landet rundt, bekrefter at Michael Kors-veskene er bestselger hos dem. Fra årsskiftet og til dags dato har de solgt rundt 4000 vesker signert Kors. Det er like mye som resten av veske-sortimentet, der vesker fra Marc by Marc Jacobs utgjør den ene halvparten, mens vesker fra de resterende designermerkene utgjør den andre halvparten. Tilsammen har norske kvinner kjøpt vesker fra Michael Kors for 6,2 millioner kroner hos den landsomfattende luksusbutikkjeden siden nyttår.

Også i de mindre Høyer-butikkene, som i Stavanger, selges vesken på høygir - der får MinMote opplyst at de kan selge vesker fra designeren for flere hundretusener av kroner bare på én måned.

SMÅ MODELLER: Også de mindre veskene gjør det bra på det norske markedet. Foto: Getty Images

- Sosial trygghet

Trendforsker og sosialantropolog Gunn Helen Øye, som driver firmaet Eye;watch i Oslo, er ekspert på nordmenns luksusvaner. Hun forklarer popularitetseksplosjonen slik:

– Når den stammen du ønsker å tilhøre har et «must»-element, du bare kjøpe det. Da vil du vise med ditt tause språk at du også er med i stammen og at du følger med, sier Øye til MinMote.

Hun forklarer at i enhver kulturell gruppe, tar gruppens medlemmer i bruk signalgjenstander for å vise en gjenkjennende effekt innad som utad.

– Gode eksempler på dette er hvordan motorsykkel-medlemmer har like skinnvesker, ringer og tatoveringer og lignede, fortetter hun.

Også i Storbritannia har veskenes popularitet tatt av. Ifølge the Guardian er også vesken en bestselger hos varemagasinet John Lewis i England.

– Hvis jeg skal si noe litt kritisk, så er det at det å kjøpe vesken gir en sosial trygghet, og det skal man ikke kimse av. Vi vil alle gjerne gli inn. Slik er det i alle samfunn, sier Øye.

KNALLFARGER : Den finske modellen Saara Sihvonen gikk kledd i sort fra topp til tå, kombinert med en oransje veske fra Michael Kors. Foto: Vanessajackman.blogspot.com

Tror salget har nådd en topp

Hun mener at veskene passer den norske livsstilen godt - estetikken er også passende for nordmenn, tror hun.

– Veskene er på en måte nøytrale, gjerne ensfarget, og remmen gjør at du kan bruke den på stranden så vel som på skolen. Den glir veldig inn i den norske fashion-kulturen. Selv om det står «MK» på siden, er det likevel ikke noe «bling»-element over den. Den er ikke harry og har ikke stæsj-elementer over seg.

Trendforskeren forklarer at det startet med at noen få unge kvinner brukte vesken, flere av dem hadde kjøpt den via Apple Store. Så spredde det seg, som «et virus i et klasserom, der én hoster og smitter fem personer, og slik brer det seg videre», sier Øye. Dermed ble vesken en hit blant unge kvinner. Nå har deres mødre tatt etter dem.

– Det er de unge som trekker trender, og da følger også førti pluss-gruppen på, sier hun, og legger til at hun tror salget har nådd en topp.

– Vi trodde den var på topp i fjor, men i år er den helt på en «peak», noe jeg tror den vil være neste år også. Vi får vente å se hvordan det går videre da, sier hun.

MinMote har vært i kontakt med Michael Kors sentralt, som ikke ønsker å uttale seg i saken.

Publisert:

Finn mer innhold om: