Krass kritikk mot Norges største moteskole i ny tilsynsrapport
Bråket rundt moteskolen Esmod fortsetter: I tillegg til at flere titalls elever har søkt advokathjelp, stryker skolen nå på 62 punkter i en tilsynsrapport om kvalitet i utdannelsen.
Det var Dagens Næringsliv som først omtalte krisen på Norges største moteskole Esmod. Kort fortalt går det ut på at 59 av skolens 83 elever har gått sammen for å få advokathjelp til å rette krav mot skolen, på bakgrunn av at de mener de ikke har fått undervisningen de fortjener - og videre har kritikken haglet mot skolens ledelse.
Nå viser det seg at Esmod-skolen i Oslo stryker på 62 punkter i en tilsynsrapport gjort av Nasjonalt organ for kvalitet i utdannelsen (Nokut), skriver DN. Rapporten viser blant annet uklare opptakskrav til utdannelsen, ustabil tilgang på vikarer, manglende pedagogisk utdannelse blant lærerne og dårlig læringsmiljø.
Skolen må nå rette opp punktene for å beholde godkjennelsen som fagskole.
Et undervisningsår på Esmod koster rundt 90.000 kroner.
Les også:Moteskaper anbefaler norske designere å rømme landet
- Skader navnet
Esmods hovedkvarter i Paris har allerede sagt opp franchisavtalen med nåværende rektor Geir Nordli, fra og med 1. juli.
- Det er først og fremst utrolig trist for både oss som driver skolen nå og for de som skal ta over. Dette skader jo hele navnet til Esmod, sier Nordli til MinMote om kritikken som har kommet.
- På en skole vil det alltid være studenter med ulike oppfatninger, noen er fornøyde og andre ikke. Når det gjelder vår intensjon, har vi prøvd å følge Esmods arbeidsmetoder og retningslinjer, og jevnlig sjekket dette.
Nå er det tidligere Esmod-lærer Elinor Johanne Hess som skal rydde opp på skolen. Tidligere i uken sa hun følgende til MinMote om jobben ved Esmod:
- Jeg har med meg et sterkt team som har vært i Esmod-systemet lenge. ESMOD har et fullstendig pensum av teknikker for design og modelisme, med tilhørende lærebøker og modeleringsbyste. Dette er en institusjon med sterke tradisjoner 170 år tilbake i tid. Vi kommer til å undervise etter ESMOD’s system og metoder. Det er derfor våre studenter kommer til oss. De sikter etter det vel ansette, internasjonale ESMOD Diplomet. Målet er å utdanne studenter som kan gå rett ut i arbeidslivet og umiddelbart ta i bruk det de har lært.
Les også:Tidligere OFW-sjef slakter ny moteuke: Kommer neppe til å lykkes
For mange roller
Rekor ved Esmod, Geir Nordli, har også fått kritikk for å ha for mange roller. I tillegg til å være rektor, er han styreleder, lærer, klageinstans og eier via datterselskapet Moteskolen AS.
– Man kan være styreleder og rektor, men å i tillegg være klageinstans vil ikke være mulig etter loven. Du kan ikke ha på deg alle disse hattene. Da har man ikke reelle klagemuligheter, sier Trine Meza, seksjonssjef for evaluering og tilsyn i Nokut.
Les også:Dette mener ekspertene om fremtiden til Oslos nye moteuke
Nordli erkjenner at rolleblanding kan være problematisk, men mener det er et system som ble godkjent i 2008 av Nokut som nå kritiseres - og at det ikke er uvanlig å ikke få godkjenning i første omgang.
Moteskolen as har seks ukers frist til å komme med tilsvar.