Kjøpe julegaver på nett? Dette må du huske på

JULEHANDEL: Få frem den kritiske kunden i deg når du handler julegavene på nett, tipser fagdirektør i Forbrukerombudet. Foto: NTB Scanpix

Netthandel kan være en enkel løsning for å få unnagjort gavehandelen i julerushet enklest mulig. MinMote har fått fagdirektør i Forbrukerombudet, Tonje Hovde Skjelbostad, til å dele sine beste tips for at du kan handle trygt på nett.

Camilla Christensen
Publisert:

For mange kan det være fristende å få unnagjort julegavehandelen hjemme i sofakroken, men skulle du komme over nettbutikker med rabatter på kjente merkevarer som nesten virker for gode til å være sanne - så er de ofte det!

KLÆR

Lag sesongens trendtopp med Jenny Skavlans enkle steg

Se etter faresignaler

Fagdirektør ved Forbrukerombudet, Tonje Hovde Skjelbostad. Foto: CF-Wesenberg

Fagdirektør ved Forbrukerombudet, Tonje Hovde Skjelbostad, forteller til MinMote at det første du bør styre unna er alt for gode tilbud på kjente merkevarer.

– Her må den kritiske kunden frem, for du får ikke merkevarer til så gode rabatter. Jeg har lyst til å si at supertilbud på kjente merkevarer ikke finnes!

Hun anbefaler videre å se etter kontaktinformasjon på nettbutikken, dersom du skal være i tvil om siden er falsk.

NYHETER

Dette er nettbutikkene du bør styre unna i julestria

– På nettsiden skal det være kontaktinformasjon lett tilgjengelig. Et tydelig faresignal er om du ikke kan komme i kontakt med dem på en enkel måte.

NYHETER

Dette er tollreglene du må kunne.

Populære vintervarer

Skjelbostad forteller at Forbrukerombudet jevnt gjennom hele året mottar tips og erfaringer fra personer som har blitt lurt av nettbutikker.

– Opp mot julen er det spesielt mye netthandel og det er gjerne ekstra bittert for kunden om man mottar falske merkevarer når man handler julegaver.

Hun advarer spesielt mot nettbutikker som har merkenavnet kombinert med ord som salg eller billig, og bruker billigugg.no som eksempel. Hun legger til at dette er nettsider man bør styre helt vekk fra!

– Man kan le litt av det, men det er mange som går på disse salgene, for man vil jo gjerne tro at man kan få et veldig godt tilbud. Nå på vinteren er det spesielt mange nettbutikker som selger falske jakker fra Canada Goose og Parajumper, eller sko fra UGG.

BLIR SOLGT ULOVLIG: Mange populære produkter som jakker, joggesko og vesker verserer på falske nettbutikker. Med enkle råd kan du unngå å bli svindlet mens du handler på nett. Fra venstre: Jakke fra Canada Goose, veske fra Mulberry og sko fra Nike. (Alle produktene på bildet er ekte). Foto: Produsentene
SMINKE

Disse nettbutikkene må du sjekke ut

Deler erfaringer

Skulle du fortsatt være i tvil om nettbutikken du besøker er falsk, anbefaler Skjelbostad at du søker opp navnet til butikken på Google.

– Folk er flinke til å dele erfaringene sine om de handler fra butikker som selger falske merkevarer eller om de aldri mottar varen de har bestilt.

MANN

Dette er de beste nettbutikkene for menn

Hun understreker at det er viktig å være skeptisk og at du bør bruke kredittkort om du må betale forskudd på varen.

– Er uhellet ute og du har mottatt en falsk merkevare må du klage til selskapet også kontakte banken, ettersom at det ikke er noe å hente for butikken. Her er det ulike rettigheter som gjelder, men det er viktig at du går via banken og får oppfølging der om du skal få pengene tilbake.

Hun avslutter med å fortelle at så lenge man er kritisk kan du handle julegavene enkelt og trygt på nettet.

Se Forbrukerombudets liste over falske nettbutikker her.
Publisert: