Død klesdesigners DNA blir skinnkolleksjon
Vi trodde nesten vi hadde sett alt innen klesdesign, helt til vi så denne designstudenten som lager vesker og jakker i skinn fra DNA-et til avdød stjernedesigner.
Den britiske klesdesigneren Alexander McQueen ble i 2010 funnet død i sin egen leilighet i Mayfair i London. McQueen var kjent for skreddersøm og evnen til å sidestille kvinnens styrke i designet sitt. Til tross for designerens bortgang i 2010, fortsatte motehuset Alexander McQueen å designe eksklusive plagg med designeren Sarah Burton i sjefsstolen.
Det britiske motehuset gjør fortsatt stor suksess i moteindustrien og er blant annet et av favorittmerkene til hertuginne Kate, som fikk æren for det store McQueen-salgsboostet etter hun giftet seg i en brudekjole fra motehuset i 2011.
Nå ser det derimot ut som at det er mer enn bare motehuset som får leve videre. 11. juli skriver nettstedet Dezeen om designstudenten, Tina Gorjanc, som til sin avgangssermoni i år skal designe en skinnkolleksjon med jakker, vesker og ryggsekker av menneskeskinn lagt av avdøde Alexander McQueens DNA.
Dyrker frem hudvev
I 1992 viste Alexander McQueen sin første kolleksjon som han ga navnet «Jack the Ripper Stalks His Victims». Hvert plagg i denne kolleksjonen hadde en liten plastlomme hvor McQueen la en lokk fra sitt eget hår. Det er fra et plagg fra denne kolleksjonen at designstudenten har fått tak i DNA fra stjernedesigneren. Ved hjelp fra hårlokken skal Gorjanc dyrke frem hudvev som hun farger og som deretter utvikles til menneskeskinn.
Når skinnet er produsert skal det syes sammen til den endelige kolleksjonen.
Midlertidig kolleksjon av griseskinn
Til nå er kolleksjonen ferdigtegnet, men ikke produsert i McQueens DNA. Gorjanc har klart å lage en skinnprøve ut fra metoden hvor hun dyrker hudvev, så neste steg blir nå å produsere nok skinn til de ulike produktene. Frem til nå har designstudentet laget en utstillingskolleksjon av griseskinn for å illustrere hvordan det endelige resultatet kommer til å se ut. Hun har brukt griseskinn for at prøveeksemplaret skal se mest mulig likt ut som det endelige resultatet.
Norsk motestudent vant pris i New York
Ingen lover som hindrer prosjektet
Kolleksjonen som har fått navnet «Pure Human» er ment å være et kritisk designprosjekt som tar opp mangelen på vern om biologisk informasjon, sier Gorjanc til Dezeen.
Hun forteller at det ikke finnes noen regler som kan stoppe en helt vanlig student som henne fra å patentere materiale som er hentet fra McQueen, og at vi bare kan forestille oss hva selskaper med større midler kan gjøre i fremtiden.
Designstudenten vil også bruke denne kolleksjonen til å sette spørsmål ved luksusmarkedet, hvor det hele tiden kommer nytt fokus på sjeldne og skreddersydde varer.