Vær varsom i solen

Viktigheten av solbeskyttelse kan ikke understrekes godt nok. Her er rådene som holder huden din trygg i sommersolen.

Mari Glans
Publisert:

Sommer betyr sol og ikke minst soling her hjemme i Norge. Etter en lang vinter ønsker mange forståelig nok å få litt farge på kroppen. De fleste nordmenn har en lys hudtype, som gir ekstra risiko for å bli solbrent. Solbrenthet øker risikoen for hudkreft, i tillegg olen skyld i over 80 prosent av hudens aldringstegn. Derfor bør du alltid bruke solkrem når du er ute, selv om det er overskyet.

Kreftforeningen anbefaler minimum faktor 15 om du oppholder deg i nordiske forhold. Likevel burde man velge høy faktor for å gi optimal beskyttelse. Huden i ansiktet er tynnere og tåler mindre enn resten av kroppen, så man kan med fordel velge høyere beskyttelse i ansiktet.

Beskytt alltid huden rundt øynene med solbriller når du er ute i solen, pass på at brillene er merket med beskyttelse mot UVA- og UVB-stråling (se etter CE-merket) for å kunne blokkere det meste av strålingen. I tillegg gir bruk av solbriller forebygging av rynker rundt øynene som følge av soling. Bruk gjerne en solstift med høy faktor på utsatte steder som neste, lepper, øreflipper og skuldre.

Blir du lett blank i ansiktet av solkrem?Få tips i Maris blogg

Bruker for lite

Mengden solkrem man bruker når man påfører er også viktig. En voksen person skal bruke 30-40 gram solkrem på hele kroppen, det tilsvarer ca en håndfull solkrem. Mange nordmenn bruker kun en tredjedel av dette, og det fører til at solkremen beskytter dårligere. Det er heller ikke noe poeng i å spare på solkremen. Når flasken først er åpnet, vil beskyttelsen etter hvert minske på grunn av bakterier og oppbevaring på varme steder og i solen. Solkremer bør oppbevares kjølig og i en jevn temperatur for å holde seg. Om solkremen har forandret duft eller skiller seg, burde den kastets. Det tryggeste er å kaste flasken fra i fjor og investere i en ny.

Husk også at den beste beskyttelsen som finnes er å holde seg unna solen. Mellom kl 11 og 15 på dagen er solen på sitt sterkeste, og da er det spesielt viktig å ta pauser fra solingen. Klær gir også beskyttelse, bruk solhatt og solbriller for å beskytte hodebunnen og ansiktet, og dekk kroppen med lette sommerklær i perioder om du sitter i solsteken hele dagen.

Disse områdene glemmer vi!Husk å smøre deg her også

Unngå å bruke parfyme og dufter som inneholder alkohol når du er i solen. Alkoholen kan føre til pigmentflekker og misfarging av huden i kombinasjon med solen. Mange av duftprodusentene kommer med egne sommerdufter, disse er uten alkohol og kan trygt brukes i solen.

Den gamle myten om at det er lurt å ta solarium før sommeren for å danne et bedre «grunnlag», frarådes av Statens Strålevern. Dette vil bare gi tilleggseksponering for skadelig stråling, i tillegg bidrar ikke solarium til å øke produksjonen av pigmenter som beskytter mot UV-stråling. Om du vil bli brun før strandturen, er selvbruning den tryggeste og sunneste løsningen.

Bruke sminke på stranden?Dette fungerer best

Ny merking

Nå skal solkremene også merkes på en annen måte enn tidligere. I tillegg til å vise SPF-verdien, skal flaskene også merkes i kategoriene lav, medium, høy eller meget høy beskyttelse, slik at forbrukeren enklere kan finne den riktige beskyttelsen for sin hudtype. Lav beskyttelse regnes mellom faktor 6 – 10, mens høy beskyttelse er mellom faktor 30 – 50. All faktor over 50 regnes som svært høy beskyttelse.

Man går også bort fra å angi konkrete SPF-verdier, siden de ofte ikke er like nøyaktige som tallet tilsier. Nå skal solfaktoren heller angis i intervaller, hvor det laveste tallet i intervallen angis. På den måten er man garantert at solfaktoren man kjøper merkes med minimumsverdien for beskyttelsen på pakningen. For eksempel vil solfaktor 18 merkes med solfaktor 15.

Uttrykk som «sunblock» og «total beskyttelse» er heller ikke lenger lov til å bruke, fordi ingen solprodukter beskytter fullstendig mot UV-strålene.

Solkremer bør inneholde både UVA og UVB filter. Det er UVB-strålene som gjør at vi blir brune og solbrente, mens UVA-strålene påvirker hudens elastisitet og fører til rynker og aldring av huden. Både UVA og UVB-stråler medfører økt risiko for hudkreft. Solfaktoren på pakkene viser graden av beskyttelse mot UVB-strålene. Når solkremen også er merket med UVA, betyr dette at UVA-beskyttelsen er en tredjedel av solfaktoren til kremen. Altså vil en solkrem med SPF 30 gi minst 10 i UVA-beskyttelse. Så jo høyere solfaktor du bruker, jo bedre er beskyttelsen mot UVA-stråling.

Ikke skjemmes over tærne dine!Slik får du fine føtter

Relevante artikler videre:

La neglene synes i vår!Her er de hotteste neglefargene

Stor moteguide!Her er trendene som gjelder til våren

Lilla er hot på øynene i vår!Slik får du looken

Den hotteste hårfargen!Platinablond vår

Publisert: