Snart kan du unngå dette

Et gjennombrudd innen stamcelleforskning skal gi kur mot skallethet, ifølge tyske forskere.

Håret betyr mye for oss, og hårtap være en stor belastning for både kvinner og menn. Mange er bekymret for å miste håret etter hvert som de blir eldre, men forskere fra Tyskland mener man kan ha en kur mot skallethet innen fem år, det skriver Daily Mail.

Forskergruppen ved universitetet i Berlin har gjennom stamcelleforskning lykkes med å lage naturlig hår fra kunstige hårsekker. Håret ble utviklet fra dyrestamceller, og ble derfor tynnere enn vanlig menneskehår. Men forskerne mener de kan utvikle hår fra menneskelige stamceller i løpet av det kommende året.

Er grått hår historie?Hevder å ha funnet kuren!

400 000 norske menn lider av hårtap

Forskernes mål er at skallede menn kan vokse nytt hår fra egne stamceller, for så å få dem implantert på det hårtomme området, det forteller forskningsleder Dr Roland Lauster.

Mannlig skallethet har vært gjenstand for atskillig kvakksalveri opp gjennom tidene, også i våre dager. Behandling med dokumentert effekt har inntil nylig ikke vært mulig, men de siste årene er det kommet flere aktuelle behandlingsalternativer, blant annet hårtransplantasjon.

Vel 400.000 norske menn og cirka 100.000 norske kvinner har hårtap som overstiger de normale 100 hårstråene vi mister per dag, det viser tall fra Helsenett. 40 prosent av alle norske menn har hårtap i varierende grad allerede ved fylte 35 år, og tallet vokser med alderen. Ifølge Helsenett er vanlig skallethet årsaken til 95 prosent av hårtap hos norske menn.

Hudpleie for menn!Disse produktene bør menn ha på badet

– Kan begrense bruken av dyretesting

Stamceller er celler som ennå ikke er ferdig spesialisert, men som har evnen til å utvikle seg til forskjellige celletyper. Når de blir manipulert i laboratorier kan de danne menneskelig vev, blod eller hele organer.

Ifølge Dr Lauster kan denne type stamcelleforskning også bety slutten på dyretesting.

– Vi bruker 500 ganger flere kjemikalier i kosmetikkbransjen nå, sammenlignet med det vi gjorde på 1950-tallet. Siden vi hele tiden må forsikre oss om at disse stoffene er trygge for mennesker, har det også blitt mer utbredt å teste kosmetikk på dyr. Hvis man går over til stamcelleutviklet hår og hud, så slipper dyrene å lide, sier Lauster.

Relevante saker videre:

Nå kan guttene også jukse. Hold-in undertøy for menn

Trenger du hudpleietips! Slik forebygger du tørr hud!

Håret skades i kulda. Her er ekspertrådene

Skal du handle fra utlandet?Her er alt du trenger å vite om netthandel

Hvordan var din opplevelse i dag?