Hekser og havfruer på catwalken

Med vårens og årets eventyrfilmer fra Hollywood kommer også eventyrlig mote.

Kirsti Hovland
Publisert:

Med Snehvit-filmene «Lille speil på veggen der» som hadde premiere 1. april og «Snow White and the Huntsman» som har Norges-premiere 8. juni, vil kjolene på filmlerret få mer innflytelse enn skuespillernes antrekk på den røde løper denne gangen. Det hevder iallfall Financial Times i sitt nylige Life & Arts-bilag.

Og vi har sett tendensene allerede. Motehus som Dior, Alexander McQueen, Dolce&Gabbana og Versace har i vinter vist på catwalken hvor eventyrlig inspirert de er av filmene som nå kommer.

Fra Snehvit-filmer med unge og nye glamorøse stjerner som Lily Collins og Kirsten Stewart til Julia Roberts som spiller den onde stemoren til Snehvit i «Lille speil på veggen der». Men om den nye motebølgen er eventyrlig, er den ikke bare vakker, det ville ikke gjenspeile karakterene som inspirerer den. For selv om «Twilight-stjernen» Kirsten Stewart er selveste Snehvit selv, er hun ifølge filmens kostymedesigner Colleen Atwood «ikke så mye prinsesse, mer en drittsekk». For øvrig er ikke Julia Roberts den eneste store stjernen som får lov til å tre inn i rollen som en ondskapsfull kvinne fra Disney-filmene. Nylig ble det også klart at Angelina Jolie har fått rollen som Maleficent, i filmen med samme navn.

LES OGSÅ: Motevåren 2012: Dette er de største trendene

Fokus på heksen

Maleficent er den onde heksen i historien om Tornerose. Siden det er Tim Burton som skal regissere filmen kan man forvente seg et mareritt av dimensjoner. Historien skal nemlig ikke fokusere på Tornerose, men på heksen. Angelina forteller til Entertainment Weekly at hun har funnet noen varme sider ved karakteren som kan overskygge hennes ondskap mot Tornerose.

- Det høres sprøtt ut å si at det vil være bra for unge jenter med å se og lære noe av dette, fordi det høres ut som en oppfordring til å være skurker. Maleficent er en fantastisk person, men hun er ikke perfekt. Hun er langt ifra perfekt, sier Angelina.

- Eventyr fascinerer

Om den eventyrlige trenden, sier designer Lisy de Rohan Birkeland, som har student ved verdens viktigste moteutdanning, Central Saint Martin College of Art & Design, og nå er NRKs designer og trendkonsulent:

- Eventyr fascinerer designere og andre kreative ved det grenseløse, det vakre, det tvetydige, noe med undertoner av andre krefter ...

- Marc Jacobs har også sin variant av eventyrlooken i sommerens «engelskebroderi» i pasteller og gjennomsiktige stoffer, og Chanel's undervannskolleksjon er absolutt en fantasyverden. «Alice in Wonderland»-filmen hadde for et par år siden en viss innflytelse på motefotografi, men at flere filmer kommer samtidig får nok en sterkere effekt.

- Denne våren ser vi mye gjennomsiktig, mye blonder, feminine silhuetter, et uskyldig ungt preg, men det er bare en side av fantasyverdenen. Det er mange muligheter i de mørkere retninger, men da er det mer «goth» og mindre kommersiell i sommerkolleksjoner.

Alexander McQueen setter ellers en slags mal for hvordan klær kan gjenspeile/skape en eventyrlig uttrykk - fantastisk bruk av materialer, utrolig innovativt og vakkert sier Lisy de Rohan Birkeland.

LES OGSÅ: Lege: – Kan bidra til at pasienter omkommer

LES OGSÅ: Fem steg til den «naturlige» skjønnheten gutta elsker

LES OGSÅ: Israel forbyr undervektige modeller

Publisert: