Nyheter

Rystet motebransjen med oppsigelse

Denne uken ble det kjent at Nicolas Ghesquière forlater motehuset Balenciaga etter 15 år. Motebransjen er rystet.

Jennifer Bråthen
Publisert:

Franske Ghesquière tok over som kreativ leder i det franske motehuset i en alder av 25 år. Etter lang og tro tjeneste ble det i forrige uke kjent at han trekker seg som leder allerede 30. november. Årsaken til at den innovative designeren gir seg er ukjent. Det er heller ikke kjent hva designeren nå skal ta tak i.

I følge The Guardian er flere celebre personligheter i motebransjen kraftig sjokkert. Den britiske Vogueredaktøren, Alexandra Shulman, twitret blant annet:

«Han er udiskutabelt det største talentet i motebransjen», mens streetstyle-fotografen Tommy Ton twitret at han følte seg ført bak lyset og at han var i sjokk.

LES OGSÅ: Hold varmen i sesongens heteste fuskepels

Motviter Ida Eritsland er en av de her hjemme som setter stor pris på Nicholas Ghesquière. Hun synes det er veldig trist at designeren nå takker for seg. Eritsland mener han ga gamle Balenciagas design ny relevans.

– Han var et eksempel på hvor bra det kunne gå å relansere gammel glans med en ny designer. Nicholas lekte seg med Balenciagas identitet på en utvungen og frisk måte, uten å forringe eller forkleine arven, sier Eritsland til minMote.

Ghesquière har vært en ener i moteverdenen i mange år. Han har stadig overrasket med sin design, samtidig som han har satt dagsorden med nesten samtlige av kolleksjonene sine. Eritsland beskriver Ghesquières design for Balenciaga som utrolig relevant, kompromissløs og sensuell futurisme, men likevel kvinnelig og androgyn. Hun omtaler ham som et geni.

– Balenciaga-visningene har vært høydepunktet for mange under moteukene hvert år. Moteverdenen trenger Ghesquière, sier Eritsland.

Moteviteren trekker frem skoene som noe av det vakreste som er blitt designet de siste ti årene. Veskene vi daglig ser i motebildet mener hun er det minst interessante ved Balenciaga.

– I 2001 slo han gjennom for alvor med de vakreste topper av palestinaskjerf og chiffon, i 2003 snudde han moten i retning sport med scuba-kolleksjonen og i 2008 lanserte han store blomstermønster - i stive minikjoler med korsettsnøring. Han lanserte også de store volumene vi ser i dag for flere år siden, sier Eritsland som har høst- og vinterkolleksjonen fra 2009 som personlig favoritt.

– I den kolleksjonen kombinerte han det futuristiske med en lek med feminine koder, fortsetter hun.

Tidligere i år ble det kjent at «Twilight»-stjernen Kristen Stewart skulle være Balenciagas ansikt utad i forbindelese med lanseringen av motehusets nye parfyme. Eritsland beskriver Stewart som en tøff utgave av Charlotte Gainsbourgh - den franske musen til Ghesquière.

– Jeg følte det var et naturlig valg. Jeg tror Stewart representerer mye av det Ghesquière har sett på som Balenciaga. Ung, kompromissløs og slående, men også litt guttete androgyn i det vakre, sier Eritsland.

Nå er speuklasjonen om Ghesquières erstatter i full gang. Ryktenen svirrer blant annet rundt etablerte designere som Alexander Wang og Joseph Altuzarra, men også britiske Christopher Kane, Mary Katrantzou og J.W. Anderson er navn som dukker opp i spekulasjonene.

– Altuzzara er bedre valg enn Alexander Wang, tror jeg. Vil de hente inn et nytt talent som minner om Ghesquière kan J.W. Anderson være et wild card, avslutter Eritsland.

LES OGSÅ: Sexy tobarnsmødre stjal showet på veldedighetsgalla

LES OGSÅ: Michelle gikk for gjenbruk etter valgseieren: – Langt fra tilfeldig

Publisert:

Finn mer innhold om:

  1. Design
  2. Klær
  3. Mote
  4. Kristen Stewart
  5. Balenciaga

Relaterte artikler

NYHETER

Alexander Wang er ny Balenciaga-designer

NYHETER

Alexander Wang slutter hos Balenciaga

NYHETER

Tidligere Balenciaga-sjef tar over etter Marc Jacobs

NYHETER

Her er H&Ms nye designsamarbeid

NYHETER

Bergensdesignere gjør London-suksess med regnjakke

NYHETER

Skjørt over buksene – nå er trenden tilbake

NYHETER

Ny Balenciaga-designer bekreftet