Kritiske til tarmskylling som skjønnhetsbehandling

OMSTRIDT BEHANDLING: Flere som tilbyr behandlingen tarmskylling hevder den både kan gi deg finere hud og ta av flere kilo. Lege Wasim Zahid er skeptisk, og sier det ikke finnes noen vitenskapelig dokumentasjon for dette. Foto: Hans Petter Lynau/ Magnar Kirknes/ VG

Tarmskylling er en av behandlingene flere tar for å starte på en ny frisk i januar. Norske leger er kritiske til behandling og mener klinikker ikke har belegg for å reklamere for gode skjønnhetsfremmende effekter.

Oda Marie Midbøe
Publisert:

Januar er høytid for trening, omlegging av spisevaner og egenpleie. En rekke ulike skjønnhetsbehandlinger tilbys de som ønsker å rense kropp og få et mer glødende utseende, og blant dem finnes behandlingen tarmskylling.

Det norske motemagasinet Stylemag publiserte denne måneden en artikkel om tarmskylling under tittelen «Derfor tar kjendisene tarmskylling». Intervjuet har de høstet krass kritikk for av etikkeksperter, som mener det er alvorlig at magasinet ikke stiller noe kritiske spørsmål om behandlingen. I saken opplyser den intervjuede sykepleieren, som er ansatt i en privatdrevet helseklinikk i Oslo, at både huden blir finere og kroppen slankere av tarmskylling. Dessuten er en rekke helsefremmende effekter oppført på deres nettside.

- Ingen vitenskapelig dokumentasjon

Behandlingen blir imidlertid møtt med skepsis av norske leger.

– Det finnes ingen vitenskapelig dokumentasjon på at det har en helsefremmende effekt. Man bør være oppmerksom på at det kan ha uheldige bivirkninger som diaré og magesmerter, og er en behandling jeg som kliniker ikke anbefaler noen av mine pasienter, sier lege Wasim Zahid til minMote.

– Hva mener du om at de som tilbyr behandlingen blant annet hevder at huden blir finere og kroppen slankere?

– Det synes jeg er villedning av kunder, og er mildt sagt uetisk. Det er å lyve til pasienten, fordi det ikke finnes ordentlig dokumentasjon som viser disse konsekvensene, sier han videre

- Unødvendig og ikke risikofri

Viggo Skar, overlege ved Lovisenberg Diakonale Sykehus med indremedisin som spesialistfelt, er i likhet med Zahid skeptisk til virkningene av behandlingen, og mener en kommersiell aktør har et annet utgangspunkt for å drive en slik praksis enn resten av medisinfeltet. Samtidig understreker han at forskningsgrunnlaget er tynt, både når det gjelder tarmskyllingens effekter og konsekvenser.

- På et generelt grunnlag finnes det ingen medisinske behandlinger som hjelper mot så mange medisinske problemer som mange private klinikker hevder at tarmskylling hjelper mot. Den type påstander er helt udokumenterte, og det er ikke mulig å finne vitenskapelig dokumentasjon som støtter opp om dette, sier han til minMote, og legger til:

- Jeg vil presisere at det er en behandling som er unødvendig, udokumentert og ikke helt risikofri, sier Skar.

Ifølge amerikanske forskere ved Universitetet i Georgetown, kan tarmskylling medføre store helsefarlige virkninger - og ved store komplikasjoner kan det medføre død, skriver forskning.no.

Skar understreker at det også innenfor skolemedisinen i blant kan praktiseres ut ifra erfaring og skjønn i de tilfeller hvor vitenskapelig dokumentasjon mangler.

- Men jeg stiller meg skeptisk kommersielle aktører som reklamerer med behandlingstilbud som er i så bred, positiv virkning. Det skal være en overensstemmelse mellom reklamen og innholdet, sier han videre.

Forsvarer behandlingen

FORSVARER BEHANDLINGEN: Klinikksjef ved Elite Helse Medisinske Senter, Isabella Bukurie Krasniqi, forsvarer tarmskylling, og mener den har gode effekter for helsen. Foto: Elite Helse Medisinske Senter

Det er klinikksjef ved Elite Helse Medisinske Senter, Isabella Bukurie Krasniqi, som er intervjuet i artikkelen om tarmskylling i Stylemag.

Hun forteller at de ansatte hos klinikken er leger og sykepleiere med stor fagkyndighet og kredibilitet, og at de får veldig mange positive tilbakemeldinger fra kundene sine.

– Det finnes empirisk dokumentasjon på at tarmskylling virker. Dette er en behandling som er populær og har kommet for å bli. Det er ingen vitenskapelig dokumentasjon på at behandlingen er skadelig, og det er absolutt ingen bivirkninger av behandlingen, da det ikke er kjemikalier, men sterilt vann som renser tarmen, sier Bukurie Krasniqi til minMote, og fortsetter:

– Tilbakemeldinger fra pasienter og deres pårørende er vårt grunnlag for finere hud og økt energi, og ikke minst vekttap. Vi hadde en pasient i forrige uke som har gått ned 16 kilo siden hun begynte med behandlingen. Da tarmen er fundamental for alle kroppsfunksjoner sier det seg selv at en velfungerende tarm er grunnlaget for en sunn og rask kropp, i motsetning til en som er oppblåst og har treg fordøyelse, sier hun.

Publisert:

Finn mer innhold om: