Narkobaron i motebildet - Pablo Escobars sønn med kleskolleksjon

Snaue 20 år etter

Jennifer Bråthen
Publisert:

colombianske Pablo Escobars død gjør sønnen god butikk ut av sin fars ikoniske status som kokainkonge.

Sebastian Marroquins (39), eldste sønn av Colombias største narkobaron, kastet seg inn i motebransjen med klesmerket «Escobar Henao» i 2010. Nylig ble det kjent at klesmerket har lansert en egen t-skjorte-kolleksjon der en rekke personlige bilder av Pablo Escobar er tatt i bruk, melder Reuters.

På t-skjortene er det blant annet bilde av narkolegendens studentbevis og førerkort. T-skjortene koster mellom 370 - 550 kroner. For å unngå kritikk for å hylle narkotikaindustrien har flere av t-skjortene et slagord til ettertanke.

– Vi forsøker ikke å unnskylde narkotikasmuglingen ved å glamorisere den slik mediene gjør, sier Marroquin, som tidligere het Juan Pablo Escobar Henao, men byttet navn for ikke å vekke oppsikt etter sin fars brutale død i 1993.

LES OGSÅ: Skappel-jentene trosser genserkritikken – lanserer «Skappel-jakken»

Trøyen med Escobars studentbevis har påskriften: «What's your future looking like?» (Hvordan ser fremtiden din ut?), mens det på trøyen med Escobars førerkort står: «Nice pace, but wrong way.» (Fint driv, men feil vei).

Kleslinjen er å få kjøpt i byen Guadalajara som er et kjent tilfluktsted for narkosmuglere, men også i Østerrike, Amerika og Guatemala.

Mektig og fryktet mann

Pablo Escobar slo seg opp som kokainbaron på 70-tallet. I løpet av kort tid stod hans narko-kartell for over 80 prosent av narkotikaforsyningene til Amerika. Escobar brukte mye penger på å støtte folket i Colombia. Han bygde blant annet byer og ga penger til de fattige. Dette ga ham status som en slags Robin Hood. Han var spesielt godt likt i den colombianske byen Medellin.

I 1987 havnet han på Forbes liste over rikeste, men hans velstand har kostet mange liv. En desemberdag i 1993 ble han skutt av colombiansk politi. I dag regnes han som en av verdens mest fryktede og innflytelsesrike kriminelle gjennom tidene.

Asbjørn Slettemark, programleder og krimblogger, forteller at Pablo Escobar jobbet hardt for å markedsføre seg mens han levde.

– Når han var på sitt største sørget han også for å få seg en plass i kongressen, og det sies at han gjorde det for å unngå eventuell utlevering til USA, forteller Slettemark.

Slettemark er overbevist om at sønnen nå prøver å bygge oppunder og tjene penger på ikoniseringen og myten rundt fenomenet «Pablo Escobar».

– Både Escobar og Tony Montana fra filmen «Scarface» er eksempler på folk som slår seg opp fra gata og blir rike forretningsmenn på egne premisser. De har gjort hva som helst for nå sine mål. Det er blant annet denne forretningsfilosofien som fascinerer folk, sier Slettemark.

I Mexico har flere narkolangere skapt mote og trender.

– Når narkolangeren fengsles er de ofte iført piquet-trøyer fra Ralph Lauren som har en polospillende rytter som logo. De trøyene er mote og kalles «Narko Polo», fortsetter programlederen.

Det samme har skjedd med narkolangernes pompøse, arkitekttegnede hus som er blitt en tradisjon og nå kopieres.

– Husene omtales «Narkotektur», avslutter Slettemark som slettes ikke overrasket over at Escobars sønn nå gjør det han kan for å tjene penger på sin fars status.

Nekter å ta kritikk

Forskeren Vicente Sanchez er skeptisk til klesmerkets økende popularitet. Han mener kleslinjen blåser liv i en allerede utbredt fascinasjon for kartell-kulturen.

Marroquin nekter å ta kritikken og slår i bordet med at det er en rekke andre aktører som har gjort gode penger på hans fars status.

– Det finnes en haug av bøker om Escobar. Colombiansk tv har til og med en egen såpeserie, «Pablo Escobar: The Boss of Evil». De som kritiserer meg er de samme som har tjent gode penger på historien om og livet til Pablo Escobar, sier Marroquin til Reuters.

Tross suksessen med kleslinjen innrømmer Marroquin at det ikke har vært lett å bære sin fars renommé på skuldrene.

– I 1994 dro vi fra Colombia, men på grunn av vårt etternavn fikk vi ikke pass i noe annet land i verden. Vi har levd som kriminelle uten å være det, sier Marroquin som nå bor i Argentina videre til nettstedet.

LES OGSÅ: Dette bør du shoppe og droppe fra Anna Dello Russo fra H&M

LES OGSÅ: Diane Pernet: - Kanskje du synes jeg er skummel

Publisert:

Finn mer innhold om: