Frp-politiker kjemper fortsatt mot anoreksi

Frp-politikeren Mette Hanekamhaug (25) har slitt med spiseforstyrrelse siden hun var rundt 18 år. Sammen med andre politikerkvinner ønsker hun å ta del i kvinneopprøret mot kroppshysteriet.

Mari Glans
Publisert:

Av: MARI GLANS, MARTINE LUNDER og SONIA HUANCA VOLD

Mette Hanekamhaug har ikke lagt skjul på at hun har slitt med anoreksi i flere år. I 2011 ble hun sykmeldt fra jobben som stortingsrepresentant for å kjempe mot spiseforstyrrelsen. Hun er tilbake i full jobb nå, men er ennå ikke helt kvitt anoreksien.

- Mye bedre nå

- Jeg har perioder hvor gamle tankemønstre melder seg, det gjelder særlig i nye og uvante situasjoner. Da er det fristende å ty til de gamle måtene å takle ting på, og noen sier jeg må belage meg på å ha det sånn resten av livet. Jeg har det likevel ufattelig mye bedre nå, enn da jeg ble sykmeldt. Men jeg synes det er vanskelig å operere med merkelappene «syk» og «frisk». Det er en prosess, slår hun fast.

Hanekamhaug synes det er flott at minMote og VG har satt fokus på spiseforstyrrelsen ortoreksi, for hun mener folk trenger kunnskap om dette.

Skambelagt

- Det er mye uvitenhet ute og går, og jeg tror det er derfor spiseforstyrrelser er så skambelagt. Mange tror det er en overfladisk sykdom som kun dreier seg om at pasienten er besatt å være tynn og pen, men sånn er det jo ikke. Sykdommen er sammensatt, og min erfaring er at det handler om så mye mer enn kropp, sier hun.

I likhet med mange andre anorektikere følte Hanekamhaug et press om å være vellykket. For henne var det viktig å være flink og pliktoppfyllende. Hvis det var noe hun ikke fikk til, søkte hun trøst i å kontrollere matinntaket.

- Det ga meg en mestringsfølelse og fungerte som en ventil i hverdagen. Samtidig visste jeg jo at spisemønstrene mine var uholdbare i lengden, men du kan kanskje sammenligne det å røyke. Man vet at det man driver med er skadelig, men samtidig gir det deg en følelse av trøst og støtte, og man ignorerer derfor problemet, forklarer hun.

- Strengere krav

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) har tidligere engasjert seg sterkt i medienes utseendefokus, og spesielt praksisen med å kaste terning på kjente kvinners antrekk. Som offentlig person innrømmer imidlertid også Huitfeldt at hun har kjent på kroppspresset.

- Alle har vel det. Og jeg ser på det som min oppgave å bidra til mindre av nettopp dette, sier Huitfeldt.

Hun ser med bekymring på utviklingen som tilsier en økning av ortoreksi.

- Jenter i dag har flere muligheter enn noensinne, men er samtidig utsatt for et stadig «strengere» krav til kropp og utseende. Kroppshysteri er et steg tilbake for likestillingen, sier Huitfeldt.

- Kvinner sliter

Leder for Senterungdommen Sandra Borch ble mobbet hele oppveksten på grunn av sin høyde og brukte mange år på å lære å bli glad i kroppen sin.

- Nå er selvtilliten ganske mye høyere enn meg selv, sier Borch.

Borch mener bildene som var på trykk i VG i går er viktige i kampen mot kroppspresset i det sosiale mediebildet

- Dette er en av de største utfordringene i samfunnet vårt. Stadig flere kvinner sliter psykisk, og jeg tror bloggtrenden har vært med på å påvirke dette.

- Barna må læres

- Jeg synes det er veldig bra at VG belyser temaer som ortoreksi og informerer om hva som foregår på nett, særlig for oss foreldre. Vi har et ansvar for å følge med, særlig når det gjelder usunne digitale trender som dreier seg om kropp og utseende. Vi kan kanskje ikke stanse slike trender, men vi kan være dem bevisst, og lære barna våre at det er ikke ved hjelp av utseende man bygger selvtillit og god selvfølelse, sier høyrepolitiker Julie Brodtkorb.

Hun har selv tre barn i alderen fire til ni år.

- Allerede nå er eldste datteren min opptatt av utseende og klær, og jeg regner med at presset og fokuset på utseendet bare kommer til å øke etter hvert som hun blir eldre, sier hun.

- Viktig

- Jeg synes det er et flott initiativ og en viktig kampanje. Det er mye fokus på kropp og utseendet. Derfor er det svært viktig at foreldre og alle andre bidrar til å skape trygge rammer for barn og unge, slik at de får et sunt og godt forhold til egen kropp. Det at vi alle er forskjellige er det som gjør oss unike, og det er bra! sier Frp-leder Siv Jensen.

Hun skryter av alle jentene som har sendt inn bilder av seg selv til minMote og VG.

- Det er viktig at vi alle er forbilder hva gjelder å være stolt av den vi er. Det er mangfold og ulikhet som gjør at vi er oss selv. Jeg støtter denne kampanjen fullt ut og synes VG og jentene som deltar er flotte, tøffe forbilder.

DETTE ER SAKEN:

** Siden 14. desember har minMote og VG publisert en artikkelserie med fokus på en økning av spiseforstyrrelsen ortoreksi – en sykelig trang til å være sunn. Flere eksperter mener dette må sees i sammenheng med noen av landets fremste bloggeres ekstreme sunnhetsfokus via innlegg om kosthold og trening.

** «Man kan selvsagt ikke legge all skyld på motebloggerne, men jeg er helt overbevist om at de er en medvirkende årsak til at flere og flere måler suksess i hvor stor kontroll de har på mat og trening», har ernæringsfysiolog Tine Sundfør uttalt til minMote.

** Tidligere «Top Model»-deltager Eirin Hagstrøm har fortalt at hun en periode ble sykelig opptatt av kosthold og trening etter at hun fikk vektkommentarer på TV, og at hun til slutt måtte slutte å lese blogger for å bli bedre.

** Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen har varslet at hun vil kalle noen av bloggerne inn på teppet, for å skaffe kunnskap om kroppspress og usunne idealer.

** 15. desember oppfordret minMote-leder Sonia Huanca Vold leserne til å sende inn sine bilder for å vise at de er glad i den kroppen de har.

Publisert: