Nok en stjerne bryter samarbeidet med Hennes & Mauritz

TREKKER KOLLEKSJONEN: Rapperen G-Eazy, eller Gerald Earl Gillum, vil ikke assosiere sitt navn med Hennes & Mauritz etter rasismebeskyldningene. Foto: Odin Jæger/VG
TREKKER KOLLEKSJONEN: Rapperen G-Eazy, eller Gerald Earl Gillum, vil ikke assosiere sitt navn med Hennes & Mauritz etter rasismebeskyldningene. Foto: Odin Jæger/VG

G-Eazy følger i The Weeknds fotspor og lanserer ikke sin egen kolleksjon med den svenske kjeden. 

Hennes & Mauritz ble mandag anklaget for rasisme i en annonse av en barnegenser. I den britiske nettbutikken lå annonsen for genseren med trykket: «kuleste apen i jungelen» ute med en mørkhudet gutt som modell.

En liknende genser i oransje med trykket: «overlevelsesekspert» ble vist frem med en hvit modell.

Den svenske kjeden fjernet bildet samme kveld, og har beklaget til dem som ble fornærmet. Tirsdag har kjeden fjernet genseren helt fra sitt sortiment og publisert en ny beklagelse.

Beklagelsen har dog ikke satt stopper for følgene for den svenske kjeden. I natt meldte G-Eazy på Instagram at han ikke lenger vil samarbeide med kjeden. Rapperen som egentlig heter Gerald Earl Gillum skriver at han var gledet seg genuint til å lansere kolleksjonen.

«Uheldigvis, etter at jeg så det forstyrrende bildet i går forsvant gleden over kampanjen, og jeg har bestemt meg for at samarbeidet vårt må avsluttes», skriver han.

untitled link

Rapperen mener at uansett om det var bevisst eller ei, så blir han trist over at noe «At noe så rase- og kulturelt ufølsomt kan passere så mange ledd og bli stemplet som akseptert».

«Jeg kan ikke la mitt navn og merkevare bli assosiert med et firma som lar dette skje. Jeg håper dette vil være en virkelig vekker for H&M og andre selskaper til å bli mer bevisst på kultur og rase, og bringer mer mangfold inn i alle ledd», avslutter han.

Samarbeidet ble lansert i desember, og skulle etter planen komme i butikkene i mars, ifølge blant annet GQ.

Joanna Morell, pressekontakt for Hennes & Mauritz i Norge, sier til MinMote at deres standpunkt er tydelig i denne saken.

– Vi har gjort en feil og det beklager vi sterkt. Vi mener at all rasisme uansett form er fullstendig uakseptabelt. Vi forstår reaksjonene og kritikken vi har fått, også den fra G-Eazy. Vi støtter denne kritikken. Bildene og produktene er tatt bort fra alle våre kanaler og butikker. Vi ser alvorlig på dette og vil komme til bunns i hva som har skjedd slik at det ikke skjer igjen, slår Morell fast.

The Weeknd brøt først

G-Eazys brudd kom kun et døgn etter at The Weeknd, eller Abel Tesfaye som han egentlig heter, reagerte på samme sak. På Twitter skriver han at han er sjokkert og flau over bildet.

Artisten har gitt ut to kolleksjoner med den svenske kjeden. En av dem kom i butikkene i høst og består av 18 plagg for menn.

«Jeg virkelig fornærmet og vil ikke jobbe med H&M lenger», avslutter artisten.

Det er fremdeles uklart hvorvidt plaggene vil bli fjernet fra butikkene, men ifølge Business Insider så er The Weeknd-kolleksjonen foreløpig fjernet fra nettbutikken.

Hennes & Mauritz har ikke besvart Business Insiders henvendelser om en kommentar.

Dette skjer under en måned etter at aksjene til kleskjeden stupte på børsen.

Hvordan var din opplevelse i dag?