Inviterte til festdrakt-fest: – Gir meg frihet

FESTDRAKT-BØLGE: Fæbrik-jentene inviterte til fest i Frognerparken. Der var det flere som hyllet prosjektet, og sa blant annet at festdrakten ga en frihetsfølelse.
FESTDRAKT-BØLGE: Fæbrik-jentene inviterte til fest i Frognerparken. Der var det flere som hyllet prosjektet, og sa blant annet at festdrakten ga en frihetsfølelse.MinMote

– Det handler om å tilgjengeliggjøre et festplagg som ikke er tilgjengelig for alle, sier Jenny Skavlan.

I mars lanserte jentene bak syfellesskapet Fæbrik, Jenny Skavlan, Ingrid Vik Lysne, Mari Nordén og Ingrid Bergtun, nok et mønster i sin kolleksjon – nemlig festdrakten. I løpet av den siste måneden har ivrige syere i hele Norge saumfart Finn, bruktbutikker og kjellerne til familiemedlemmer for å finne helt spesielle stoffer til sin egne festdrakt.

I dag inviterte jentene til fest i Frognerparken i Oslo, og det krydde av folk som hadde sydd sin helt egne festdrakt.

STOR SUKSESS: Fra venstre: Ingrid Bergtun, Mari Nordén, Jenny Skavlan og Ingrid Vik Lysne. I dag samlet de syglade mennesker for å vise frem festdraktene sine.
STOR SUKSESS: Fra venstre: Ingrid Bergtun, Mari Nordén, Jenny Skavlan og Ingrid Vik Lysne. I dag samlet de syglade mennesker for å vise frem festdraktene sine.MinMote

– Hvis jeg noen gang får barn og de gjør noe bra, så vil jeg føle det jeg føler nå, sier Mari Nordén og setter utover folkehavet i Frognerparken.

– Jeg er så stolt!

Også Jenny Skavlan er rørt etter å ha sett oppmøtet.

– Folk har tatt i bruk brukte materialer og gamle ting, og satt det på et plagg for å la det skinne. Det handler om å tilgjengeliggjøre et festplagg som ikke er tilgjengelig for alle. Mange ønsker å si noe som selv, som ikke handler om hvilken bygd man er fra. Det er mange som ikke er fra en bygd heller!

KREATIVT: Festdrakten kan gjøres på mange måter. Her er to løsninger!
KREATIVT: Festdrakten kan gjøres på mange måter. Her er to løsninger!MinMote

Hun legger til at en festdrakt ikke er det samme som en bunad, og at det heller ikke erstatter det, men at det kan være med å gjøre noe litt annet.

– Det kan erstatte den stripete omslagskjolen fra Lindex som du må gå med fordi du ikke har det plagget mange andre har. Dette er et plagg som viser individualitet og personlighet. Alle har brukt samme mønster, men folk er vidt forskjellige.

MANGE DETALJER: Jenny Skavlans festdrakt består blant annet av et stoff hun har fått av en dame ved navn Nutte. Bestemor Kari Skavlan har brodert på fine perler i skjøtene på vesten.
MANGE DETALJER: Jenny Skavlans festdrakt består blant annet av et stoff hun har fått av en dame ved navn Nutte. Bestemor Kari Skavlan har brodert på fine perler i skjøtene på vesten.MinMote

– Gir meg frihet

Felicia Constant er blant syentusiastene som har møtt opp i Frognerparken. Hun har laget skjorten sin av en håndbrodert duk fra Mauritius, hvor moren hennes kommer fra. Vesten er laget av et håndtrykket stoff fra Afrika.

– Jeg har tenkt på å kjøpe bunad i mange år, men jeg synes det er vanskelig med tanke på dette med tilhørighet. Jeg endte opp med å sy min egen, for jeg hadde lyst til å ta med mine røtter inn i det. Litt fra mor og litt fra far, forteller Constant.

DUK FRA MAURITIUS: Felicia Constants skjorte er laget av en håndbrodert duk hun har fått av moren sin. Vesten er også laget av et stoff fra Afrika.
DUK FRA MAURITIUS: Felicia Constants skjorte er laget av en håndbrodert duk hun har fått av moren sin. Vesten er også laget av et stoff fra Afrika.MinMote

Ved siden av henne står også Annika Mysore. Hun kjenner på de samme tankene som Constant.

– Festdrakten gir meg frihet, og jeg føler meg velkommen til å lage en, sier Mysore til MinMote.

SYGLAD GJENG: Fra venstre: Annika Mysore, Mari Halle, Signe Stålegård, Johanne Kaardal og Felicia Constant. Forkleet på festdrakten til Johanne er laget av en duk hun kjøpte på Fretex. Mari har kjøpt sitt fargerike stoff på Fretex og sydd festdrakten sammen med Oslostudentenes syklubb, som har hatt festdraktkurs.
SYGLAD GJENG: Fra venstre: Annika Mysore, Mari Halle, Signe Stålegård, Johanne Kaardal og Felicia Constant. Forkleet på festdrakten til Johanne er laget av en duk hun kjøpte på Fretex. Mari har kjøpt sitt fargerike stoff på Fretex og sydd festdrakten sammen med Oslostudentenes syklubb, som har hatt festdraktkurs.MinMote

Mor og datter Mona Bech Erlandsen og Iben Bjerknæs Erlandsen har tatt turen fra Tønsberg for å være med på festdrakt-fest i Oslo. Sammen har de laget hele tre festdrakter den siste tiden!

– Vi er veldig glad i å gå på jakt etter fine stoffer i bruktbutikken vår i Tønsberg, sier Bech Erlandsen og legger til at begge festdraktene er laget av brukte stoffer.

GJENBRUK: Mor og datter har laget sine fargerike festdrakter av brukte materialer.
GJENBRUK: Mor og datter har laget sine fargerike festdrakter av brukte materialer.MinMote

Christine Schei Liland tok med seg niesen Helene Schei Dunsæd til Frognerparken. Hun har laget festdrakt til seg selv og niesen.

– Jeg ble så begeistret at jeg måtte sy en til. Jeg føler meg veldig flott i den, forteller Schei Liland.

Niesen Helene synes det er fint å få ta del i noe alle kan være en del av.

– Man må ikke være fra den og den bygda, og da «må» man ha den bunaden til 50.000 kroner. Du kan lage en egen festdrakt og sette ditt preg på det.

FAMILIEPROSJEKT: Christine Schei Liland (t.v.) har sydd festdrakt til seg selv og niesen Helene Schei Dunsæd (t.h.). Vesten til Schei Liland er laget av et gammelt sjal hun fikk av faren sin som døde i fjor. Festdrakten til Helene består blant annet av gardiner fra Fretex i Sandnes og et bånd fra Marseille.
FAMILIEPROSJEKT: Christine Schei Liland (t.v.) har sydd festdrakt til seg selv og niesen Helene Schei Dunsæd (t.h.). Vesten til Schei Liland er laget av et gammelt sjal hun fikk av faren sin som døde i fjor. Festdrakten til Helene består blant annet av gardiner fra Fretex i Sandnes og et bånd fra Marseille.MinMote

– Folk må slappe mer av

Da Siri Sveen Haaland, som i dag driver Sidserk AS som lager bunader og holder kurs i bunadsøm gjennom Bunadskulen, startet Bunadspolitiet tilbake i 2018, var det for å samle de som driver med bunadshåndverk.

Men ordet «bunadspoliti» ble også flittig brukt av hvermannsen for å «arrestere» de som brøt med tradisjonell kutyme på nasjonaldagen.

– Det er mest kvinner i den eldre garde som lar seg provosere av utradisjonell bunadsbruk. Jeg syns vi skal respektere arbeidet som ligger bak den fine tradisjonen vår, men jeg syns folk må slappe litt mer av og «mind their own business», forteller Sveen Haaland.

Siri Sveen Haaland

Hun synes det er fantastisk at så mange lager sin egen festdrakt.

– Jeg ser ikke dette på som en trussel for bunader. Tvert imot tror jeg dette kan bidra til å ufarliggjøre søm og få flere til å tørre å prøve å sy selv. Bunad kan være ekskluderende for de som kanskje ikke føler tilhørighet til et sted, eller har råd til å kjøpe en bunad. Derfor er festdrakt et veldig fint alternativ. Enda bedre om man lager den selv!

Hylles

Moteteoretiker Pia Henriksen tror grunnen til at noen kan hisse seg litt opp over valg av antrekk på nasjonaldagen, er fordi bunaden vekker følelser.

– Ved å bruke klær som sosiale koder på en dag som nasjonaldagen, er vel målet å si: «Jeg viser respekt for at dette betyr noe for mange, og jeg vil være med som den fineste varianten av meg selv.» Den energien er det vi vil ha tak i, ikke å vise hvor korrekt og tradisjonelt man har kledd seg. For hvem bestemmer på 17. mai? Inngrodde vaner og strengt klespoliti?

Hun forteller at både identitet, kulturarv og sosial og nasjonal tilhørighet spiller inn når man snakker om bunaden.

– Men det er ikke til å komme unna at den i nyere tid også er blitt et sterkt statussymbol. Dyr og utilgjengelig for mange. Der den kan fungere som et klesplagg uten sosial status, er det nettopp det den har blitt i mange sammenhenger. I tillegg kan en overopptatthet av at den skal være knyttet til opprinnelsessted være ekskluderende, mer enn man kanskje tror.

HYLLES: Pia Henriksen synes det er gøy at det å så sin egen festdrakt er blitt så populært.
HYLLES: Pia Henriksen synes det er gøy at det å så sin egen festdrakt er blitt så populært.MinMote

Henriksen hyller prosjektet til Fæbrik-jentene.

– Jeg digger det! Det er så gøy at de omfavner essensen av det å pynte seg: Å føle seg fin på sin egen måte med de mulighetene og midlene man har når man er ute for å feire.

Hun mener det er flere grunner til at syentusiastene har skapt en god agenda.

– Bunader som blir produsert i lavkostland blir ofte kritisert for å true norske håndverkstradisjoner og ikke være ekte. De tar tilbake tradisjonen med å lage selv av materialer som allerede finnes, og om enn ikke med den samme kunnskapen som å lage en bunad, så i hvert fall at den skal være laget der du er med det som er tilgjengelig, sier Henriksen og fortsetter:

– Og – i forlengelsen av det, så rommer festdrakten en åpning for pynting på nasjonaldagen for alle som ikke har opprinnelse i Norge, har tilhørighet i flere kulturer, men som også er norske og vil feire dagen. Festdrakt er en nysgjerrig omfavnelse av fremtiden med fortiden som utgangspunkt. Den holdningen kan man pynte seg med til fest, tenker jeg.

Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?