Sofie Karlstad ut mot Sats' kleskoder: – Jeg ble skikkelig skamfull

REALITYDELTAGER: Sofie Karlstad er kjent fra «Paradise Hotel». Foto. Anniken Aronsen, VG
REALITYDELTAGER: Sofie Karlstad er kjent fra «Paradise Hotel». Foto. Anniken Aronsen, VG

Sofie Karlstad (22) fikk beskjed om at hun måtte kle på seg da hun var på trening på Sats. Treningskjeden mener det er vanskelig å sette tydelige grenser på hva som er greit å ha på seg og ikke.

Sofie Karlstad, som er kjent fra Paradise Hotel, publiserte et blogginnlegg tidligere denne uken hvor hun skrev at hun hadde hatt en ubehagelig opplevelse da hun trente på Sats. Hun hadde nylig meldt seg inn i treningssenteret og trente i tights med høyt liv og magetopp, som er en populær kombinasjon på treningstøyfronten for tiden.

Etter jeg hadde vært der et par ganger i samme type antrekk var det en av de ansatte som kom bort til meg og sa at jeg var for lettkledd, og at det kunne være støtende for andre og at jeg måtte kle på meg, sier Karlstad til MinMote.

Hun beskriver opplevelsen som ubehagelig.

– Jeg følte meg ganske liten og at jeg hadde gjort noe galt. Jeg gikk rett for å kjøpe meg nye klær, sier hun videre.

Hun forteller at hun likevel begynte å lete etter klesregler på Sats sine nettsider, men at hun ikke fant noen som tilsa at hun ikke kunne gå kledd slik hun pleier.

Neste gang hun var på samme treningssenter så hun en annen person trene i samme type antrekk, som hun selv fikk beskjed om at hun ikke fikk ha på seg.

– Da gikk jeg bort til skranken og spurte hva som egentlig var reglene. Og de sa at det ikke var noen spesielle regler på det og at jeg fint kunne trene i magetopp og tights, sier den tidligere Paradise Hotel-deltageren.

ANTREKKET: Dette antrekket som består av treningstights med høyt liv og magetopp skal Sofie Karlstad ha hatt på seg da hun fikk beskjed om at hun måtte ha på seg mer tildekkende treningsklær. Foto: Privat
ANTREKKET: Dette antrekket som består av treningstights med høyt liv og magetopp skal Sofie Karlstad ha hatt på seg da hun fikk beskjed om at hun måtte ha på seg mer tildekkende treningsklær. Foto: Privat

Hun etterlyser tydeligere retningslinjer om hva man kan ha på seg på trening.

– Jeg synes selv kropp er topp og at alle kan få gå i de klærne de ønsker. Jeg ble skikkelig skamfull da hun ba meg om å kle på meg, og synes ikke det skal være sånn i 2019. Folk skal få trene i det de føler seg vel i, sier hun og påpeker at hun har trent på mange forskjellige treningssentre i samme type antrekk uten å få tilsnakk tidligere.

Gjentagende debatt

Motenettstedet Melk & Honning publiserte tidligere i år en artikkel hvor en annen kvinne hadde hatt samme opplevelse på Sats. Hun hadde trent i tights med høyt liv og magetopp og fått beskjed om at hun måtte kle på seg, eller så måtte hun forlate treningssenteret.

Det skapte en debatt om hvordan det egentlig er innafor å kle seg når man trener på treningssenter.

Marianne Orderud, kommunikasjonsansvarlig i SATS, forteller at dette er en gjentagende debatt de setter pris på.

– Vi har en trivselsregel som går på bekledning, men den er åpen for tolkning. Hva folk oppfatter som støtende eller uhygienisk er forskjellig. Det er derfor vanskelig å sette tydelige og helt konkrete regler på hva som er lov og ikke er lov, forklarer hun.

Hun henviser til trivselsregelen som går som følger: «Medlemmet må vise hensyn til andre. Bar overkropp eller bekledning som kan være støtende, er ikke tillatt på SATS».

Men er det lov til å ha på tights og magetopp på deres treningssentre?

– Det er vanskelig å gi et klart svar, fordi det er en hårfin balanse og en dose med sunn fornuft som spiller inn. For oss er det veldig viktig at alle føler seg velkomne og at vi oppleves som et treningssenter som er inspirerende og inkluderende.

Hun forteller at i akkurat dette tilfellet hadde de fått flere henvendelser fra andre medlemmer som fant Karlstad sitt antrekk støtende.

– Når vi får reaksjoner fra andre medlemmer som trener hos oss så har vi som rutine å ta dialogen med personen det gjelder. Vi har ingen annen oppfattelse enn at det ble tatt på en grei måte, men tar selvsagt til oss den tilbakemeldingen vi har fått.

Orderud forteller at de har retningslinjer for hvordan de skal gå fram og hvilke ansatte som skal ta det med kunden, i og med at det kan være et ømfintlig tema.

– Vi opplever også å få forståelse fra medlemmer vi snakker med. De fleste er enige i at treningssenteret skal være et sted der alle føler seg vel.

Vil minske kroppspress

Hun forteller også at de ikke ønsker å bidra til kroppspress, og at alle skal føle seg velkomne på Sats.

– Vi ønsker å påvirke det vi kan med i hensyn til våre verdier som å være inkluderende, vise hensyn og respekt for andre og dempe kroppspresset.

Sats samarbeider med både Antidoping Norge og ROS (rådgivning om spiseforstyrrelser).

– De ønsker at vi skal ha et større fokus på bekledning. For man vet aldri hvem man møter på treningssenteret, det kan for eksempel være en person som nettopp har kommet over en spiseforstyrrelse eller en annen som har ventet i mange måneder på å klare å komme i gang med trening som kroppen trenger.

Orderud påpeker videre at bekledning ikke er et stort problem, men at de jobber med å oppdatere sine trivselsregler for å gjøre disse tydeligere.

– Farlig nær en diskriminerende praksis

Treningsprofil og personlig trener Camilla Lorentzen spør seg hvorvidt treningskjedene mener at visse typer kropper kan gå i magetopp og tights, fordi de ikke skaper kroppspress, mens andre ikke kan.

– I så fall er man farlig nær en diskriminerende praksis, og det er jo ikke akkurat innafor i 2019, sier hun.

untitled link

Orderud i Sats mener de ikke diskriminerer.

– Tvert imot, Sats er for alle, og det er nettopp derfor vi har trivselsregler for våre medlemmer.

Lorentzen mener at kroppspress ikke er noe som oppstår fordi man viser mer eller mindre av den kroppen man har, men heller en ensformig eksponering av kropp man ser i tradisjonelle og sosiale medier og reklamer.

– Dette skaper en illusjon av at det kun finnes «en korrekt type kropp» eller «en type kropp som kan lykkes» og DA snakker vi om kroppspress. Hva noen har på seg, eller ikke har på seg, på et treningssenter tror i alle fall jeg er helt irrelevant.

Hun mener det er innenfor at et treningssenter har en form for kodeks omkring

«minste bekledning», men det i så fall må begrunnes ut ifra noe annet enn det Sats har gjort i dette tilfellet.

– Jeg er personlig ikke interessert i å plassere hendene mine på en benk hvor det har sittet noen med en så kort shorts at penis har falt ut noen sekunder tidligere, men om noen viser litt mage tenker jeg er helt innafor – uavhengig av om den er smal, bred, flat eller rund.

Hvordan var din opplevelse i dag?