KEiiNO med nye antrekk før Eurovision: – Trengte ekstra kraft

UT MED DET GAMLE: Norges Eurovision-håp KEiiNO har byttet ut antrekkene de brukte under Melodi Grand Prix. Her står de på scenen i Tel Aviv i helt nye, spesialdesignede klær. Foto: Thomas Hanses.

Splitter nye, spesialdesignede kostymer i skinn, lakk, fløyel skal gjøre gruppen KEiiNO klare for Eurovision.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Tirsdag ettermiddag hadde gruppen sin første sceneprøve i Israel, og de splitter nye antrekkene ble vist frem for første gang. Under den norske MGP-finalen hadde KEiiNO på seg helt andre antrekk enn under Eurovision-prøvene og finalen i Tel Aviv.

Alexandra Rotan, Fred Buljo og Tom Hugos nye antrekk er designet av Tina Steffenakk Hermansen i samarbeid med NRKs stylist Susanne Hoftun.

TAR MED NORDLYSET: KEiiNO prikker inn sceneshowet med nye antrekk som skal vise det norske og styrke. Foto: Thomas Hanses.

MinMote var med da trioen hadde kostymeprøve i designerens atelier på Frogner i Oslo.

– Mer skinn! Hva med lakk? Skal vi ha fjær? sier de i munnen på hverandre.

Tempoet er høyt under en av de siste kostymeprøvene før KEiiNO dro til Tel Aviv. De siste detaljene skal spikres, og det pirkes og finpusses på hver eneste søm. Alt må være perfekt før den store Eurovision-sendingen.

SISTE FINISH: Alt må planlegges nøye før KEiiNO skal delta i Eurovision. Her er Tina Steffenakk Hermansen (t.h), Fred Buljo, Alexandra Rotan, Tom Hugo og Susanne Hoftun i full sving. Foto: Elise Alexandra Gulbrandsen/MinMote.

Under MGP-finalen hadde Fred Buljo og Tom Hugo på seg overdeler med skinndetaljer, mens Alexandra Rotan var kledd i en klassisk partykjole med paljetter.

– Man kan sammenligne det med at Grand Prix var barneskolen, og nå skal vi på universitetet. På scenen i Grand Prix var vi ett av ti bidrag. Nå representerer vi Norge, sier Tom Hugo.

Tina Steffenakk Hermansen, kjent under designernavnet TSH, har tidligere blant annet designet kjoler for Tone Damli. Og det var nettopp en Damli-kjole som gjorde at Alexandra Rotan hadde kjole fra Steffenakk Hermansen øverst på ønskelisten.

ØVER FORAN SPEILET: Ingenting kan være overlatt til tilfeldighetene i Eurovision. Her er Tom Hugo og Alexandra Rotan. Foto: Elise Alexandra Gulbrandsen/MinMote.

Kjolen som har blitt spesiallaget til Rotan er svart i skinn, lakk, fløyel og fjær. Det oser av dramatikk, og man kan nesten kjenne vindmaskinen blåse under prøvetimen.

– Jeg skal vise at jeg er en tøff og selvstendig kvinne. Den skal også representere det jeg har fått høre i bransjen om at jeg skal se ut og synge på en viss måte, men at jeg har klart å stå imot det og si nei. Jeg og kjolen skal vise styrke, sier Rotan mens nåler og fløyel festes til kjolen.
Da de begynte å designe kjolen hadde de bare tiden av veien.

– Det skal ose at hun er en jernkvinne. Jeg syns hele gruppen trengte ekstra kraft, og det har de fått med disse antrekkene, legger Susanne Hoftun til.

– De er våre krigere som skal ut og vinne slaget. Det er helt fantastisk å få jobbe med denne gjengen, sier designer Tina Steffenakk Hermansen.

– Okay, da tar vi skinn her da? Spør stylist Hoftun og fester nåler på Rotans skuldre.

Gruppen som under Grand Prix hadde ganske forskjellige antrekk har nå blitt en sammensatt trio som matcher hverandre.

DA: Slik så det ut da KEiiNO stakk av med seieren i Melodi Grand Prix. Foto: Trond Solberg, VG

Nå er Fred Buljo kledd opp i det som stylist Hoftun kaller «en samekofte i elektronika-versjon». Koften i skinn er inspirert av Kautokeino-koften fra 1850-tallet.

– Det har vært viktig å bevare det samiske. Det er samisk kultur i bunnen, men jeg må finne meg selv i koften, og nå er det lov å eksperimentere. Jeg var litt for snill forrige gang, nå er jeg litt med edgy, sier Buljo.
Også Tom Hugos antrekk har spesielle, personlige detaljer som gir den ekstra betydning. På venstre erme er det sydd på en knapp med regnbuefarger. På brystet har han hentet bunadsknapper fra hjemstedet og en knapp oldefaren brukte da han måtte overvintre på en fiskeskøyte i ishavet for over 100 år siden.

– Det er fint å kunne bringe historien videre. Jeg ville ha elementer av det norske og er inspirert av jakken til Vest-Agder-bunaden. Vi tar med oss deler av våre kulturer, jeg er veldig fornøyd med hvordan det ser ut, avslutter Tom Hugo.

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.