Slik får du vintervakker hud!

Vinteren nærmer seg med stormskritt og  luften har blitt kaldere. Sommergløden er for alvor borte og huden trenger førstehjelp. minMote guider deg til vintervakker hud.

Ingrid Bruvik
Publisert:

Det er på tide med en opprydding og en utskifting på baderomshyllen. Sommerens lette ansiktskremer bør byttes ut med tyngre skyts.

Kulde, sentralfyring og andre ytre faktorer setter huden på prøve i vinterhalvåret, uansett hudtype!

Sensitiv hud

Årsak:Det er mange årsaker til sensitiv hud. Miljøpåvirkning, livsstil og alder er noen av de. Mange sliter med sensitiv hud året rundt, men spesielt nå når det blir kaldt.

En sensitiv hud kommer av at fettsoffene og fuktigheten som holder hudens barrierer inntakt forsvinner eller minker.

Uten dette laget beskyttes ikke huden lengre mot bakterier og annen irritasjon og sensitivitet oppstår.

Pleie til sensitiv hud:

Når du skal pleie sensitiv hud lønner deg seg å bruke produkter som er spesielt utviklet for denne typen hud og som reduserer inflammasjon og gjenoppbygger den.

Unngå sterkt parfymerte produkter med fargestoffer og alkohol. Test gjerne produktene på en liten hudflekk før du benytter de.

Rens med en mild rens to ganger daglig, gjerne i form av rensemelk eller olje. Bruk en dagkrem som lindrer, beroliger og gjenfukter huden.

Peel 1-2 ganger i uken med en maske som virker beroligende og fuktgivende.

Tips: Vær også forsiktig med kosmetikkprodukter som kan irritere sensitiv hud unødvendig.

Kombinasjons hud.

Årsak: Kombinasjons hud er egentlig en genbetinget hudtilstand. Men selv om genene spiller en stor rolle så påvirkes også denne hudtypen av klima og livsstil.

Kombinasjonshud kjennetegnes ved at panne, nese og hake blir blanke utover dagen.

Kinnene har ofte en normal talgproduksjon eller er tørre. Økning av blankhet i t-sonen som følge av kulde er også normalt.

Pleie til kombinasjons hud:

Når du skal pleie kombinasjonshud er det viktig med produkter som ikke stimulerer talgproduksjonen. Bruk gjerne en talgregulerende rens som går i dybden men som ikke tørker ut.

Rens og ton to ganger daglig og vær ekstra nøye med de blanke partiene der porene blir mest tilstoppet. Eksfoliere med en maske som absorberer overflødig talg, ca to ganger i uken. Det er også viktig med fukt selv om man har partier med fet hud.

Bruk for eksempel en dagkrem som gjør huden din matt på problemområdnen og en som gir fukt til kinnene.

Tips: Produkter med fruktsyre og A-vitamin kan med fordel brukes og kan være med på å avbalansere huden.

Tørr hud

Årsak: Tørr hud kan forårsakes av mange forskjellige faktorer, men at huden blir ekstra tørr i vinterhalvåret er ikke så rart. Den kalde luften kombinert med tørt inneklima er ikke optimalt for huden. Dette i kombinasjon med vann, såpe og forlite inntak av veske kan forårsake tørr hud.

Hudbarrieren blir svekket og det oppstår flassete hud som ofte blir sensibel.

Huden skiller ikke ut nok talg og fukt og resultatet er tørr hud med fine linjer og små sprengte blodkar.

Pleie til tørr hud:

Det aller viktigste for tørr hud er fukt og å sørge for at huden ikke blir enda mer uttørket. Derfor bør du unngå rens med skummende sulfater. Dette gjelder også i høyeste grad sensitiv hud.

Bruk en mild rens, gjerne oljebasert, som fjernes med lunket vann. Dagkremen bør være en som binder fukt til huden eller en ansiktsolje. Et serum under dakremen gir optimal fukttilførsel og bør legges før dagkremen.

En fuktigivende ansiktsmaske 1-2 ganger i uken er også bra for å forhindre uttørring. Da får du fjernet døde hudceller og huden vil absorbere hudpleien bedre.

Tips: Det er enklere å forebygge enn å reparere! Daglig rens er derfor det viktigste for å bevare og klargjøre en fin hud.

Fet hud

Fet hud: Årsaken til fet hud er genetisk og hormonelt betinget. Fet hudtype har en høyere produksjon av talg (sebum) enn tørre hudtyper.

Men også hormonell ubalanse og ett tørt klima kan også være med på og stimulerer en økning av talgproduskjon i vinterhalvåret.

Det vil imidlertid ikke si at fet hud ikke trenger tilførsel av fukt.

Pleie til fet hud:

Fet hud pleies stort sett på samme måte som ellers på året. Produkter som reduserer/normaliserer talgproduksjonen er en fordel å bruke. Disse bør være lette produkter uten for mye oljer.

Styr unna de tradisjonelle kuldekremene med mineraloljer som ofte blir for tette for en fet hud.

Rens daglig med et produkt beregnet for fet hud men som ikke blir for uttørrende.

Tilfør fukt i form av en hudkrem som inneholder naturlige fuktighetsfaktorer som finnes i huden fra før og som virker beroligende.

Bruk gjerne en maske 1-2 ganger i uken som er med på å absorbere talg og motvirker sorte prikker.

Under kremen er det fint å bruke et serum som er tilpasset fet hudoverfalte.

Tips: Bruk gjerne en ansiktsklut av mikrofibre eller en musselin klut når du renser. Slik fjerner du døde hudceller og renser porene.

Les også:

Dette er sesongens superbehandlinger. Her!

Les minMote-bloggen. Her!

Jeg hater Botox. Her!

I sminkepungen til Whitney Port. Her!

Publisert: