Catwalk-prinsessene kjøper siste skrik fra Paris

De europeiske prinsessene kler seg helst opp i siste mote fra catwalken i Paris.

Av: MARCUS HUSBY og MARTINE LUNDER

Det er ikke bare vår egen kronprinsesse Mette-Marit (39) som har lagt sin elsk på eksklusive klesmerker som Valentino og Pucci på kongelige arrangementer.

Under bryllupet til kronprins Guillaume (30) og Stéphanie de Lannoy (28) i Luxembourg dukket så å si alle de kvinnelige medlemmene fra de europeiske kongefamiliene opp i antrekk hentet fra catwalken i Paris.

Bortsett fra prinsesse Caroline av Monaco, som kom i kjole fra Chanels 2011-kolleksjon, hadde alle de andre prinsessene fått tilgang til de nyeste kolleksjonene til de internasjonale luksusmerkene.

Flere av dem er ennå ikke å få kjøpt i butikk.

Mette-Marits stilte i Valentino-antrekk og Pucci-kjole under det kongelige bryllupet i Luxembourg. Ingen av dem var å finne på catwalken under moteuken i Frankrike. Men Norges kronprinsesse har ikke vært redd for å låne, eller gå til innkjøp av siste skrik på motefronten tidligere.

Da hun deltok på HIV/AIDS-konferansen i Washington DC i sommer kom hun i en rosa knelang kjole fra Valentino, som går under navnet «Macramé Lace Gown».

Originalprisen for denne er rundt 40.000 kroner, ifølge nettstedet mytheresa.com.

Sjelden fullpris

Slottet har tidligere uttalt at Mette-Marit sjelden betaler fullpris for sine offisielle antrekk.

- Kronprinsessen kjøper klærne sine selv - og ofte med rabatt. Hun handler også mange av klærne sine på godt gammeldags salg, sa kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen til VG i 2010.

Kongeekspert Kjell Arne Totland kommenterte selv bryllupet i Luxembourg på NRK1, og la merke til de mange catwalk-kjolene på gallafesten til det rojale paret.

- Det var mange utsøkte kreasjoner fra mange store motehus å se under feiringen av kronprinsbryllupet i Luxembourg. Jeg nevner i fleng: Elie Saab, Chanel, Armani, Pucci, Valentino og Natan, sier Totland.

Strekker seg langt

Han sier til VG at flere og flere internasjonale motehus knytter til deg prinsesser som bruker deres kreasjoner fast.

- Verdens ledende motehus har for lengst sett den enorme betydningen av at kongelige kvinner bærer deres klær ved store anledninger - kanskje til og med i enda større grad enn Hollywood-stjerner.

- Og enkelte designere strekker seg nok ganske langt både med gaver og utlån. Vi vet jo at man internt i motehuset Valentino i mange år har snakket stolt om sin eksklusive «M-klubb» på kundelisten: Marie-Cantal, Maxima og Mette-Marit, sier han.

minMote-leder Sonia Huanca Vold, bekrefter catwalk-trenden og de mange designer-vennskapene.

- Det er ingen tvil om at de kongelige har bedre tilgang på dyr design enn oss dødelige. Ofte ser vi dem i spesialsydde kreasjoner, eller i plagg som ennå ikke har kommet for salg. Flere kongelige omgås også designerne privat, sier hun.

Hvordan var din opplevelse i dag?