Chloé (14) er Sveriges nye moteprinsesse

Butikkgründer Nathalie Schuterman får hjelp av datteren Chloé (14) med å forsyne den svenske moteeliten med designerklær.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Nathalie Schuterman har drevet designerbutikken med samme navn i sentrum av Stockholm i over 15 år. Der selger hun noen av verdens mest eksklusive merker som Celiné, Chloe, Balenciaga og Yves Saint Laurent. Så lenge hun kan huske har datteren Chloé (14) lekt mellom radene av designerklær etter skoletid, noe som har sørget for å gi den unge jenta en usedvanlig teft for mote.

– Chloé har mote i blodet. Hun har en helt spesiell sans for hva som ser bra ut, erklærer mamma Nathalie.

Kraftig kritisert

For to år siden ble Chloés moteinteresse virkelig satt på kartet da hun 12 år gammel stilte med en knallrosa Balenciaga-veske verdt i underkant av ti tusen sammen med moren på en TV-opptreden i svenske «Förkvell». I kommentarfeltet under veskeartiklene florerte det av kritiske kommentarer om at Chloé var bortskjemt og at det var for tidlig å utstyre en 12-åring med designervesker.

– Hvordan taklet dere kritikken?

– Jeg sa til Chloé at hun ikke skulle gå inn på nettet og lese det folk skrev. Det er jo ikke så gøy for en jente på 12 år å lese at folk skriver stygge ting om henne. Folk kan virkelig være slemme, så det er klart det var vanskelig, sier Nathalie og legger til:

– Jeg hadde dessuten kjøpt den Balenciaga-vesken til innkjøpspris, så det kostet ikke meg like mye å gi henne den som det ville gjort for de fleste andre mammaer.

I dag driver Chloé en moteblogg med flere tusen lesere, samtidig som hun går i lære hos mamma Nathalie.

Når minMote snakker med Nathalie og datteren er de på innkjøpsreise i Paris for å finne ut hva den svenske motefiffen skal kle seg i til høsten.

– Chloé kan virkelig være til hjelp, hun har en utrolig bra sans for mote. Når man er ung ser man alt med nye og friske øyne, og det er kjempeviktig. Hun har veldig god smak. Så vi kan vel kalle det et lite «internship» hos mamma, sier Nathalie til VG.

Hun og datteren tar et kort pust i bakken etter å ha sett Givenchys nyeste kolleksjon. Chloé er med på de fleste visningene, men drar tilbake til hotellet for å blogge når dagene blir for lange. 14-åringen levner ingen tvil om at hun vet hva hun snakker om når det gjelder mote.

– Det er kjempegøy å være med på innkjøpstur! Det er så spennende å se på kolleksjonene, jeg falt skikkelig for Céline denne gangen. Og Christian Louboutins showroom var som en godteributikk, sier den motebevisste jenta.

Jakter skjulte skatter

På bloggen legger hun daglig ut antrekksoppdateringer med en salig blanding av designerplagg og klær fra billigkjeder, samt ønskelister med klær som ville fått Vogue-dronning Anna Wintours garderobe til å blekne.

– Det folk må forstå er at jeg har virkelig ikke har så mye mer klær og sko enn alle andre, og jeg har veldig lite designerklær. Jeg liker mye bedre å gå på leting etter skjulte skatter hos billigkjeder som Zara og Topshop, og det er ikke sånn at jeg bare kan kjøpe meg eller få en veske til mange tusen kroner når jeg vil det, sier Chloé.

Med seg til Paris har hun en liten bunke med forretningskort med bloggens nettadresse. Den gir hun ut til designere og andre mektige mennesker i den franske moteverdenen.

– Hvordan føles det å være et moteforbilde som 14-åring?

– Jeg føler meg ikke som et moteforbilde. Blant vennene mine er ikke bloggen min noe vi snakker om, og i klassen på skolen er jeg bare en helt vanlig 14-åring, sier Chloé som understreker at hun trives best i jeans og t-skjorte på skolen.

Får råd av mamma

Selv beskriver hun sin egen stil som en blanding av søt og rocka.

– Vil du jobbe med mote selv når du blir eldre?

– Jeg vet ikke helt. Jeg elsker jo mote, men jeg vet også at mamma har kjempet masse og at det er en tøff bransje. Jeg trenger heldigvis ikke ta den avgjørelsen helt ennå.

Mamma Nathalie håper uansett datteren vil tenke seg nøye om før hun bestemmer seg for å satse alt på motebransjen.

– Er det viktig for deg at Chloé jobber med mote når hun blir eldre?

– Nei, det er ikke viktig. Som en mamma i motebransjen vil man nesten tvert om, for man vet at det er en utrolig tøff bransje. Det er vanskelig å tjene penger og vanskelig å starte noe for seg selv – jeg tror nesten det er verdens tøffeste bransje. Chloe må få gjøre hva hun vil, og om det er innen mote eller noe annet må hun bestemme selv. Det viktigste for meg er at hun er lykkelig.

FAKTA:

Chloé Schuterman er datter av Nathalie Schuterman som driver butikken med samme navn i Stockholm sentrum. Der selger hun merker som 3.1 Philip Lim, D&G, Christian Loboutin, Balenciaga og Alexander McQueen.

Faren er Christophe Dolhem, som driver designfirmaet Dolhem Design.

Driver bloggen chloeschuterman.chic.se, hvor hun blogger om alt fra hverdagsantrekk til ønskelister med designerklær.

Ble et hett navn i Sverige da hun og moren medvirket i TV-programmet «Förkväll» og den da 11 år gamle Chloé hadde med seg en splitter ny Balenciaga-veske verdt i underkant av 10 000 kroner.

Publisert:

Finn mer innhold om: