Kronprinsessen dro til Indonesia med privat sminkør

JAKARTA/OSLO (VG) Mens hertuginne Kate (30) sminker seg selv, har Mette-Marit (39) med seg privat sminkør og frisør under kronprinsparets offisielle besøk i Indonesia.

Det er den mangeårige stylisten Nina Hjertaas Bull (47) som har stått for kronprinsessens sminke og mange hårfrisyrer den siste uken. Det får VG bekreftet fra Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen.

– Nina Bull er en viktig samarbeidspartner som Kronprinsessen har jobbet tett med i flere år, sier Hagen.

Allsidig sminkør

Hjertaas Bull var blant annet med da kronprinsparet besøkte Ghana i april i 2011. Hjertaas Bull ble også fraktet ut til sommerstedet som kronprinsfamilien leier på Dvergsøya utenfor Kristiansand i fjor sommer, da VG skulle ta bilder av Kronprinsessen til et stort portrettintervju. Ifølge Hagen gjør Hjertaas Bull langt mer enn å frisere og sminke Mette-Marit.

- Kronprinsparets program på offisielle reiser gjør det nødvendig med støtte til blant annet bagasjehåndtering, garderobe og frisørtjenester, sier Hagen.

Hjertaas Bull har ikke besvart VGs henvendelser vedrørende denne saken.

Økonomisk hertuginne

Kronprinsessens bruk av privat sminkør står i kontrast til hennes rojale kollega i Storbritannia. Storbritannias kommende dronning, hertuginne Catherine (30) har nemlig gjort et eksempel av å være «økonomisk» i drift, og det britiske slottet kjører stor åpenhet rundt kostnadene knyttet til Kates representasjoner. Å sminke seg selv er blitt et av hertuginnens mer «folkelige» varemerker, ifølge Daily Mail.

Ifølge britiske ELLE sminket hun seg også selv da de offisielle forlovelsesbildene ble tatt.

Roses

Mette-Marits private stylist har flere års erfaring i yrket, og startet som frisør allerede i 1982, ifølge hennes egen CV, som ligger på internett. Hjertaas Bull har også flere sminkørpriser fra kosmetikkgiganten L'Oreal. De senere årene har hun jobbet for ulike TV-produksjoner, hovedsakelig for Monster og TV 2, hvor hun blant annet har vært sminkør for produksjoner som «Skal vi danse?» og «Idol».

En av Hjertaas Bulls faste kunder er Wenche Myhre. Hun har bare lovord å si om sin faste stylist.– Nina er en fantastisk person og stylist som er utrolig behagelig å jobbe med, sier Myhre til VG.

I selvbiografien «66» skriver 65-åringen også om den gangen hun tok med Nina for å barbere bort håret etter den første cellegiftkuren.

– Hun holdt meg i hånden, og var helt fantastisk. Etterpå har hun også klippet til alle parykkene jeg har brukt, forteller Myhre åpenhjertig.

METTE-MARITS UKJENTE STILHJELPERE

Mette-Marit får ikke bare hjelp av Nina Hjertaas Bull. Her er flere ukjente stilhjelperne:

Moteredaktør i ELLE, Petra Middelthon, har kjent Norges kronprinsesse i alle år, og var en av hovedpersonene bak Mette-Marits klesforvandling i 2004.

Den danske frisøren og sminkøren Torbjørg «Doddy» Bache har også vært tett tilknyttet Slottet i en årrekke, og har fulgt Mette-Marit verden rundt.

De siste årene har den italienske Vogue-redaktøren Franca Sozzani også fungert som motementor for Kronprinsessen. Sozzani sa i et intervju med VG i 2009 at hun elsker Mette-Marits klesstil.

KONSULENTUTGIFTER: SMINKE OG HÅRKLIPP

I årsberetningen for 2011 kom det frem at kronprinsparet hadde brukt rundt 239000 på ulike honorarer og rundt 886000 på konsulenttjenester.

Slottet ville ikke kommentere hva disse pengene gikk til - til tross for sterk kritikk.

VG kjenner derimot til at noen av disse postene omhandler private frisører og sminkører, samt juridisk bistand og revisor.

Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen har tidligere avkreftet at Slottet har fast ansatt frisør eller sminkør. Dette er fortsatt tilfellet.

– Kronprinsessen har ikke behov for denne typen tjenester til daglig, og derfor passer konsulentmodellen bedre enn å ansette. Dette er for oss en god løsning økonomisk, personalmessig - og det gir oss nødvendig fleksibilitet, sier Hagen.

Hvordan var din opplevelse i dag?