NRK endret merking etter reklameblunder
Forbrukertilsynet er glad for at NRK endrer merkingen til moteserien «This is it».
De siste dagene har en grå collegegenser med trykk nok en gang fylt Instagram-feeden til mange nordmenn.
Med tekster som «Jeg hater å være på fjellet» og «Kanskje jeg burde ha reist rundt jorda og funnet meg sjæl?» har flere norske kjendiser posert i genseren med sitater hentet fra den nye NRK-serien «This is it» uten at postene er merket som reklame.
– Postene på Instagram er utvilsomt reklame for programmet, om det omfattes av markedsføringsloven er et mer åpent spørsmål, sier direktør i Forbrukertilsynet Elisabeth Lier Haugseth til MinMote.
Oslo forbyr retusjert reklame
Sigrid Bonde Tusvik, Lisa Tønne og Gisle Agledahl er blant dem som har lagt ut bilde med genseren, og tagget posten med #reklameforenvenn da de la ut bildet. Det hadde også Christine Dancke da hun publiserte sin post med taggen #reklameforflinkefolk.
Flere av de andre kjendisene hadde opprinnelig ikke merket postene sine i det hele tatt. NRK valgte å gjøre endringer i postenen etter at saken fikk oppmerksomhet i sosiale medier, blant annet i Facebookgruppen «Stort og smått om sosiale medier i Norge».
– Og det er jeg glad for, sier direktøren i Forbrukertilsynet.
Kulturredaktør i NRK, Marius Hoel, forteller til MinMote at de nå er i full gang med å rette opp i merkingen.
– Det burde selvfølgelig ha vært gjort før vi sendte ut genseren og vi går nå opp løpet internt, sier Hoel.
Han forteller at grunnen til reklameblunderen var at «det gikk fort i svingene», og at de nå har tatt kontakt med de som har blitt tilsendt gensere.
– Redaksjonen bak denne serien hadde nok litt vel mye energi i forkant av premieren, og det gikk fort i svingene, sier han.
Les også: Forbrukertilsynet krever svar fra annonsører etter blogg-gjennomgang
Kjendisene som har brukt genserne har ikke fått betalt for å bruke dem, ifølge NRK.
Dersom disse genserne blir lagt ut for salg i en nettbutikk, ville postene i sosiale medier helt klart falle under markedsføringslovens rammer, ifølge Haugseth. Da ville NRK selv vært pliktige til å merke dem reklame, slår hun fast.
– Når de aktuelle postene ikke er merket som promotering eller reklame, vil det lett være en kime til uklarhet om postene er uttrykk for Instagramprofilenes personlige oppfatning, eller om det er et reklamestunt for NRK. Når NRK sørger for at postene merkes som reklame, så ryddes den type tvil av veien, avslutter hun.