Kommentar: Du bruker telefonen din feil

PÅ HØYTALER: Kim Kardashian har alltid høytaleren på når hun snakker i telefonen. Ikke herme, please. Foto: NTB scanpix

En bønn til deg som snakker høyt i telefonen, og hva verre er.

Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:

Facetime, Skype og lignende tjenester er fantastisk teknologi. Ved hjelp av et tastetrykk eller to kan du sitte ansikt til ansikt med venner og kjære, hvor enn de i verden befinner seg. Et personlig og privat møte, delt mellom mennesker som både kjenner og er interessert i hverandre. Slik burde det i hvert fall være.

MANN

Norske menn kan ikke kle seg

Det kan virke som at stadig flere finner det for godt å ta disse møtene ut i det offentlige rom: trikker, busser, fortau og kafeer. Ofte bruker de ikke videotjenester en gang. De holder telefonen – i høyttalermodus – foran ansiktet, som en slags høyteknologisk hodeskalle i en offentlig oppsetning av Hamlet. Den viktigste forskjellen er naturlig nok at disse hodeskallene snakker tilbake, med en skurrete, elektronisk klang. Og alle kan høre det.

Å klage over folk som snakker høyt i telefonen på morgentoget, restauranter og lignende er gammelt nytt. En telefonsamtale kan i stor grad unnskyldes med at den ofte er nødvendig. Hvilken verdi enkelte ser i å avholde en offentlig videokonferanse om den siste episoden av «Skam» sliter jeg imidlertid med å forstå. Kanskje har de sett «Keeping Up With The Kardashians», og misforstått Hollywood-stjernenes utstrakte bruk av Facetime og høyttalerfunksjon. Når Kim Kardashian ringer søstrene sine bruker hun høyttalerfunksjonen så kamerateamet skal få med seg hva personene i den andre enden av røret sier, ikke fordi det er hipt og kult.

NYHETER

Kim Kardashian med ny suksess

Det finnes selvsagt legitime grunner til å starte en videosamtale i det fri. Kanskje finner du en fantastisk utsikt du vil dele med noen der og da. Kanskje møter du en gammel venn, og sammen ringer dere en felles bekjent. I det helt dagligdagse, kan du med fordel legge røret mot øret. Eller sende en tekstmelding – det finnes nok av muligheter.

Se på det som et bidrag til det felles gode: Både kollektivtrafikken, gågater, fortau og kafeer er fulle nok av folk som de er. La oss slippe å dele dem med de som ikke er der.

Publisert: