Lisa Bernhoft-Sjødin er Norges nye stilikon

Frode Hansen

Jarle Bernhofts kone har tatt pusten fra Mote-Norge. Nå letter Lisa Bernhoft-Sjødin (30) på sløret og røper hemmelighetene bak sin fantastiske stil og hvordan hun sørget for at ektemannen ble Norges best kledde.

Hennes mann, Jarle Bernhoft, årets dobbelte Spelemann-vinner ble av VGHelg før jul kåret til årets beste kledde mann av en stor jury. Han ga i intervjuet kona store deler av æren for stilen og sa han ikke hadde klart seg uten hennes hjelp. Nå kan det virke som kona er en soleklar kandidat for neste års pris for årets best kledde kvinne:

For i en knallgul jakke og en sort kjole med dyp utringing imponerte Lisa det moteinteresserte Norge under utdelingen av Spellemann.

– Det jeg prøver å gjøre, er å skape et slags estetisk frirom. Jeg plukker gjerne opp hyperfeminine detaljer. For meg handler klær om brus og begeistring snarere enn merker og moteriktighet, sier Lisa Bernhoft-Sjødin over en kaffe med VG noen dager etter Spelemannprisen der hun av minMote ble kåret til best kledd.

– Jeg håper virkelig at hun dukker opp på den røde løperen igjen snart. Endelig et nytt norsk stilikon! sier minMote-ansvarlig Sonia Huanca Vold.

Også andre bransjefolk mener Lisa Bernhoft-Sjødin tok kaka.

Internasjonal klasse

Cato Stenerud, som var med i VGs jury og kåret Jarle Bernhoft til årets best kledde mann i året som gikk, sier om Lisa:

– Det er internasjonalt kaliber over Lisa. Hun går langt utenpå alle de andre på den røde løperen her hjemme!

– For meg handler det om å finne noe litt aparte, og jeg handler nesten utelukkende i bruktforretninger, sier Lisa Bernhoft-Sjødin.

Lisa er bokhandlerske, som hun selv kaller seg. Jobber på en bokhandel i Oslo. Opptatt av bøker, ikke veldig opptatt av red carpet og glamour.

Frode Hansen

– Men jeg elsker Paris, sykle rundt i Paris i nyromanforfatterne og eksistensialistenes fotspor. Jeg liker strømningene på 50- og 60-tallet, både når det gjelder det feminine, det eksistensialistiske og litterærære, sier Lisa som har studert både filosofi og litteraturvitenskap.

Selv ville hun egentlig ikke gå på den røde løperen i forkant av Spellemann:

– Den har liksom ikke noe med meg å gjøre… Men som kona til Jarle ville det jo bli for rart om jeg ikke gikk sammen med ham.

Tid å bli forelsket

Lisa traff Jarle første gang for seks år siden på en filosofiforelesning Blindern:

– Jeg husker jeg snudde meg og så inn i de omfavnende øynene hans som virkelig ser deg. Så begynte vi på kollokviegruppe sammen. Men det tok noen år før vi ble kjærester. Det tar tid å bli forelsket. Det er først når man liker noen veldig godt og blir glad i dem av den grunn, man blir forelsket, mener Lisa.

Til gjengjeld er hun veldig nyforelsket nå, seks år etter det første møtet, rundt fire år etter at de ble kjærester og to år etter at de ble foreldre til lille Samuel.

– Jeg er helt hals over hodet forelsket i Jarle. Og jeg kicker på all oppmerksomheten rundt ham. Jeg er som en stolt hane med et stort bryst! sier den ellers svært så feminine «hønemor» Lisa Bernhoft-Sjødin.

Og selv om hun insisterer på ikke å være opptatt av mote, kjøpte hun en kjole fra et av Europas fremste motehus noen timer før Spelemann-showet forrige lørdag:

– Jeg begynte på en bruktbutikk i Gamlebyen og endte opp i byen med en kjole fra Jil Sander. Den dype utringningen, den hadde det jeg alltid er på utkikk etter. Det som er litt på siden, sier Lisa.

Stilen som fikk mote-Norge til å gi Jarle en sekser på terningen i en kåring i VGHelg rett før jul, begynte en morgen for halvannet et år siden.

– Det var vår første morgen med barnevakt siden vi fikk Samuel. Da satte vi grorudtopp på Jarle og barberte sidene. Det var ved slippet av hans siste album, «Solidarity Breaks», forteller Lisa.

Stilen kledde plata

– Jarle har jo alltid vært en dressmann, men vi så at han hadde et forbedringspotensiale. Det vidbeinte 70-tallssnittet ble erstattet med et smalt. Helheten passet bedre med uttrykket til den nye plata. Vi tror begge på en stil som er ren og enkel uten at det blir for forfengelig.

– Det blir sagt at dere kler hverandre. Hva tenker du om det?

– Det handler om hvordan vi føler oss sammen. Det er forelskelsen som gjør det.

LES OGSÅ: Sjekk dommen over herrenes Spellemann-antrekk

LES OGSÅ: Ailo Gaup og Haddy N'jie best kledd på Idrettsgallaen

LES OGSÅ: Disse jentene vil kapre moteverden i 2012

Hvordan var din opplevelse i dag?